burnout380x250_2De AOW gaat naar 67, tenminste, dat lijkt nu echt te gebeuren. Of dit nodig is? Ik heb al eerder mijn overpeinzingen opgeschreven, daar ga ik nu niet op in. De overheid zegt wel dat er uitzonderingen moeten zijn voor zware beroepen en dan komt het probleem, wat is een zwaar beroep?

TNO mengt zich nu ook in deze discussie door te stellen dat psychische druk ook zwaar werk is. Zoals altijd bij TNO goed onderbouwd met o.a. het cijfer dat bijna 40% van de WAO & WIA instroom komt vanuit psychische oorzaak.

De vraagt komt dan boven: wat is een zwaar beroep? Buschauffeur of NS conducteur is verschrikkelijk zwaar als je heel erg tilt aan alle beledigingen en bedreigingen. Maar wat te denken van politie agent?

TNO stelt dat het werk is veranderd. De nadruk is meer komen te liggen op de dienstensector waarin het niet zozeer gaat om zwaar tillen, maar meer om werkdruk en veeleisende en emotionerende klantcontacten.

Maar als werkdruk een criterium is, geven we dus mensen die hun werk niet goed indelen (de meerderheid van Nederland) dus een reden om vroeg uit te treden. En veeleisende en emotionele klantcontacten, nou, dan is recruiter dus één van de zwaarste beroepen die er is. Emotioneel kan het zijn om een kandidaat (ook een klant) af te wijzen voor een baan. Bureaus hebben dan ook nog een tweede type klant, de corporate, die erg veeleisend kan zijn.

Ik zou in dit model meteen willen opteren dat ook bloggers nog vroeg met pensioen moeten mogen. Alle stront die een beetje kritische blogger door anonieme reaguurders regelmatig over zich heen krijgt is ook zeer emotioneel veeleisend.

Natuurlijk is er psychische druk en natuurlijk moet je hier rekening mee houden. Maar om dit als zwaar beroep te betitelen? Nee, dat zou echt het hek van de dam inhouden. Meer coaching op het werk, meer training in lifehacking en time management ben ik helemaal voor. Mensen goed leren omgaan met de nieuwe informatie maatschappij is essentieel voor de beperking van de psychische instroom in de WAO. Maar laten we het ook niet gaan overdrijven en vooral aansturen op hulp én eigen verantwoordelijkheid.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


736 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën