Weekend leesvoer

Door Bas van de Haterd op 14-11-2009 08:39.

krantlezenHet belangrijkste nieuws van de week is natuurlijk dat Nederland en Europa officieel uit de recessie zijn. Het herstel is echter broos. De werkeloosheid is met 5,1% nog steeds laag (en ver onder het Europese gemiddelde van 10%) en er is een stabilisatie van het aantal openstaande vacatures. Ook is het aantal deeltijd WW aanvragen gedaald. Toch hoeft de vlag nog niet uit, het zijn vooral de overheidsuitgaven die de groei financieren, maar een eerste herstel is voorzichtig zichtbaar.

In Nederland is ondertussen het aantal aanmeldingen voor het hoger onderwijs gestegen, daar waar in Belgiƫ de helft van de pas afgestudeerden zonder werk zit. Ondertussen pleit GroenLinks voor een studie tax (wat op zich geen vreemd idee is, maar de uitvoering vind ik wat minder) en frauderende studenten worden harder aangepakt.

Op beloningsgebied lijkt ABN AMRO eindelijk enig gevoel te krijgen voor de gevoelens van de grote massa en weigert de veel te hoge ontslagvergoedingen te betalen. Ondertussen worden wel steeds meer beloningsystemen afgestemd op de wensen van de werknemer, zo blijkt uit onderzoek.

KPN heeft een knuppel in het hoederhok gegooid door te stellen dat bepaalde vacatures alleen voor vrouwen zouden worden opengesteld, maar komt hier op terug en zegt dat dit was om de discussie over vrouwen aan de top aan te zwengelen.

Ook defensie laat weer van zich horen, eerst hebben ze te weinig personeel om de heli’s te onderhouden, en dan te weinig geld om personeel aan te nemen.

In het kader van de technologische vernieuwing en het nieuwe werken: robots hebben de taken van analisten overgenomen in een huisartenpost in Etten-Leur. En voor de druk bezette CEO die niet aan bloggen en Twitteren toekomst is er straks de digitale assistent. Wel zo fijn dat iemand anders je facebook status kan updaten, aangezien dat nu ook een officieel alibi is geworden voor de politie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


512 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn