WerkenbijASR is live

Door Bas van de Haterd op 12-11-2009 12:38.

asr-rgb-10025-verzekering-2De nieuwe werkenbij site van ASR is live. ASR was een onderdeel van Fortis dat afgesplitst wordt en moet daarmee een heel nieuw employer brand opzetten. Ook is het natuurlijk een verzekeraar en hebben ze het imago dus op voorhand niet mee. Een uitdaging dus bij het opzetten van een nieuwe werkenbij site. Enkele van de FAQ vragen gaan meteen in op de situatie, hoe de verhoudingen liggen met Fortis en de staat. Een evaluatie van de nieuwe site.

asr

De homepage is clean, helder en overzichtelijk. Netjes gedaan, waarbij de vacatures direct bereikbaar zijn en men ook heel duidelijk heeft gekozen om de (op dit moment) belangrijkste wervingsdoelgroep voor ASR naar voren te brengen: de IT’ers. Ook heeft men een mooi interview met vrouwen aan de top, aangezien ASR een vrouw in de hoofddirectie heeft. Heel positief is dat alles is ondersteund met tekst én video en de werkzoekende dus zelf zijn of haar keuze mag maken.

De video’s zijn heel kort, wat ook in het voordeel speelt. 1 tot 3 minuten doorgaans maakt het niet tot een drama het te bekijken. De tekst is helaas minder goed leesbaar, de keuze voor het lettertype, maar vooral de puntgrote en de regelafstand maakt het zeer onaantrekkelijk leesbaar. Daar ligt duidelijk nog een verbeterpunt.

Persoonlijk

Er is veel aandacht voor de persoonlijke verhalen van medewerkers. In totaal acht verschillende mensen die in korte filmpjes, die helaas niet verder uitgeschreven zijn, vertellen wat ze doen. Onder elk filmpje staat ook meteen een recruiter die je verder kan helpen met de contact gegevens. Dat is goed, alleen vreemd is het in mijn optiek dat deze niet vast gekoppeld zijn aan de functies. Een IT recruiter onder een HR adviseur die iets verteld, jammer. Recruiters hebben bij ASR namelijk ook hun eigen vakgebied en dat zou dus gekoppeld kunnen zijn.

Wel heel goed is dat ook alle recruiters onder de aandacht komen.

asr2

Een kort overzicht met de contactgegevens en onder de lees verder een kleine persoonlijke noot. En daar zien we ook RecTec medeblogger Kim, die als ICT recruiter actief is. Leuk gedaan, dat maakt het ook persoonlijk.

Informatie

Alle informatie die je als sollicitant wilt weten is zo ongeveer wel aanwezig op de site. Een keurige omschrijving van de procedure bijvoorbeeld je krijgt binnen een week een reactie (beetje lang, maar het blijft een stoffige verzekeraar natuurlijk) en de hele procedure is binnen 4 weken afgerond (dat is dan wel weer een keurige snelheid).

De arbeidsvoorwaarden zijn wat kort beschreven, volgens mij heeft ASR gewoon een CAO, maar die is nergens gelinkt. De kopjes zijn kort en krachtig, de verdere uitwerking (een link met wat de regeling nu echt inhoud) ontbreekt nog.

Ook is er informatie over het traineeship, over stages (waarbij meteen de stages vermeld staan die nu open zijn) er is een blog dat nog bijna niet gevuld is (gemiste kans, daar behoren altijd meteen een aantal artikelen te staan voor je live gaat), er is uitleg over de merken die onder ASR vallen en de maatschappelijke betrokkenheid van ASR.

De vacatures

En dan het belangrijkste natuurlijk, de vacature presentatie. Want dat is waar het uiteindelijk natuurlijk vooral om gaat.

asr3

Misschien valt het u op, aan de rechterkant staan categorieën en daarmee kan je de resultaten dynamisch aanpassen. EINDELIJK een partij die een prettige zoekinterface heeft voor vacatures. Het enige wat nog ontbreekt aan de categorieën is het salaris, wat we allemaal weten dat in de financiële sector natuurlijk toch wel belangrijk is.

Wat hier wel heel nadrukkelijk ontbreekt is de mogelijkheid om meteen een zoekopdracht om te zetten in een alert. Men heeft een alert functie, maar die moet je apart instellen met een nieuwe zoekopdracht. Erg jammer, gemiste kans.

asr4Onder elke vacature staat nu weer een contactpersoon, maar dit keer ook echt de contactpersoon voor de vacature, met alle contact gegevens. Goed, slim, super. Ook heeft men naast de vacatures een tab met ‘vergelijkbare vacatures’. Dat is ook één van de eerste corporate recruitmentsite die daar over nadenkt.

Of deze helemaal goed matchen is nog even de vraag, want voor een IT’er is een .NET developer of een Unix systeembeheerder natuurlijk wel heel iets anders, dus daar zal nog even aan de matching engine gesleuteld moeten worden.

Het sollicitatieproces

Helaas is het sollicitatieproces niet echt klantvriendelijk. Het openen van de window geeft meteen weer dat je maar liefst 4 pagina’s door moet. Het begint dan wel met slecht beperkte gegevens verplicht invullen, gevolgd door een begeleidende brief die je in een hele reeks formaten mag toevoegen, zelfs in allerlei foto formaten, maar niet in bijvoorbeeld ODF. Toch bijzonder, Open Document Format (van Open Office) is namelijk binnenkort de wettelijke standaard voor communiceren met de overheid en van de 14 formaten zit die er niet bij.

Als ik mijn CV bijvoeg waar de begeleidende brief moet corrigeert het systeem dit automatisch, krijg ik wel een foutmelding dat ik geen brief heb bijgevoegd en kan ik als ik zou willen alsnog versturen, ondanks dat het systeem zegt dat dat niet kan.

Dit deel van het proces heeft men duidelijk gepoogd zo goed mogelijk aan de pakken met een overduidelijk stukje inferieure en klantonvriendelijke technologie. Het geheel had een stuk makkelijker in één veld gezet kunnen worden, mogelijk met een CV upload aan het begin met CV extractie zodat je je gegevens ingevuld zou kunnen worden.

Conclusie

Het is een complete site, een mooie site, een cleane site met een aantal leuke features. Het centrale punt van de vacatures is goed ingericht en de zoekfunctionaliteit is sterk, hoewel men die alert functie nog even moet integreren en een prettiger sollicitatieproces zou moeten implementeren.

De site is degelijk, dat past misschien bij het imago dat verzekeraars willen hebben, maar de site heeft, behalve de zoekfunctionaliteiten, geen echt aansprekende elementen. Het is geen gedurfde site, er zijn geen online testen of games, er wordt gesproken over maatschappelijke betrokkenheid, maar het leeft niet. Het is een degelijke site dat waarschijnlijk past bij een degelijke verzekeraar.

De site zou ongetwijfeld als hij enkele maanden eerder klaar was geweest hoge ogen hebben kunnen gooien op Digitaal-Werven. De informatie is volop aanwezig en er is duidelijk goed nagedacht over de wensen van kandidaten m.b.t. navigatie, inhoud en functionaliteit.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.037 views | Reageer (6 reacties)