AmsterdamRecent onderzoek door de Intelligence Group onder ca. 65.000 mensen in 40 landen heeft aangetoond dat Amsterdam de 17e plek bekleed als het gaat om populaire steden om te werken. Er van uitgaande dat je in een buitenlandse stad zou kunnen/gaan werken, en welke dan je voorkeur heef, dat was de vraagstelling. Wat kunnen we met deze informatie? Op zich in mijn ogen niet zoveel. Wat ik graag wil weten is waarom dit zo is, welke factoren een rol spelen bij de respondenten et cetera. Tevens lijkt het me interessant om deze, heel algemene ranking, af te zetten tegen andere rankings en statistieken.

Zo lijkt het erop dat de populariteit van Amsterdam (of misschien beter gezegd: het gebrek daaraan) geen pas houdt met de ranking van Amsterdam als zakenstad (top 10) of de ranking van Nederland in de Human Development Index (6) of Global Competitiveness Report (10, was 8). Statistieken waarin we het vanouds overigens prima doen, hoewel het laatste rapport misschien wat reden tot zorg geeft. Desalniettemin is Nederland objectief gezien een hoogontwikkeld, competitief land met sterke fundamenten als het gaat om leefbaarheid, welvaart en economie. En met in de regio Amsterdam relatief veel (Europese) hoofdkantoren van internationale bedrijven. En er zijn nog wel meer lijstjes te vinden waarin Amsterdam hoger scoort dan in het onderzoek van IG.

Amsterdam is een bekende stad in het buitenland, en ik heb de indruk dat Nederland een positief imago heeft (hoewel ik daar ook wel graag cijfers over zou willen zien). Ik zou dus verwachten dat Amsterdam hoger zou scoren als optie onder mensen in het buitenland. Wat me nu echt interesseert is waarom dit kennelijk niet zo is. En vervolgens wat we daaraan kunnen doen. Want een sterke positie binnen indexen is leuk maar als je hoofdstad achterblijft in populariteit tast dit je concurrentiepositie aan bij het aantrekken van global talent, me dunkt. Ik heb bij IG in elk geval nagevraagd of er meer details beschikbaar zijn.

Deze blog is geschreven door Niels Jordens van Careersinholland

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


815 views | Reageer (11 reacties)
 • Reactie gehad van de IG: er is (nog) geen verdere informatie over de achtergrond van de keuzes, maar wat wel blijkt is dat respondenten uit geografisch nabijgelegen regio’s Amsterdam hoger ranken dan mensen uit landen verder weg. Zo scoort de stad bij mensen uit Groot-Britannië plaats 7, maar bij mensen uit Saoedie-Arabië plaats 79. Hoewel gewogen, drukken dit soort resultaten het gemiddelde wel.

  Hieruit blijkt wel dat “global” gezien er 16 steden zijn die meer top of mind zijn binnen de wereldbevolking, gemiddeld genomen. En dat doet toch de vraag opkomen waar dit door komt en hoe dit te beïnvloeden is.

 • Reactie gehad van de IG: er is (nog) geen verdere informatie over de achtergrond van de keuzes, maar wat wel blijkt is dat respondenten uit geografisch nabijgelegen regio’s Amsterdam hoger ranken dan mensen uit landen verder weg. Zo scoort de stad bij mensen uit Groot-Britannië plaats 7, maar bij mensen uit Saoedie-Arabië plaats 79. Hoewel gewogen, drukken dit soort resultaten het gemiddelde wel.

  Hieruit blijkt wel dat “global” gezien er 16 steden zijn die meer top of mind zijn binnen de wereldbevolking, gemiddeld genomen. En dat doet toch de vraag opkomen waar dit door komt en hoe dit te beïnvloeden is.

 • Pingback: Tweets die vermelden Amsterdam niet zo populair als je zou verwachten? | RecTec -- Topsy.com()

 • Misschien ligt de oorzaak in de populatie die is bevraagd. De andere aangehaalde lijstjes worden vooral samengesteld door mensen/organisaties te vragen die internationaal actief zijn. In het onderzoek waar IG aan meedoet zijn misschien ook mensen gevraagd die momenteel geen internationale zakelijke focus hebben. En dan lijkt me een 17e plek zo goed als het wordt. Amsterdam is misschien wel center of the universe in Nederland, maar minder top of mind bij de gemiddelde ‘wereldburger’.

 • Misschien ligt de oorzaak in de populatie die is bevraagd. De andere aangehaalde lijstjes worden vooral samengesteld door mensen/organisaties te vragen die internationaal actief zijn. In het onderzoek waar IG aan meedoet zijn misschien ook mensen gevraagd die momenteel geen internationale zakelijke focus hebben. En dan lijkt me een 17e plek zo goed als het wordt. Amsterdam is misschien wel center of the universe in Nederland, maar minder top of mind bij de gemiddelde ‘wereldburger’.

 • Het is interessant om te zien dat Barcelona zo hoog scoort onder de Nederlanders. Ik kan me voorstellen dat een steden als London en NY hoog scoren op het gebied van werken; hoge salarissen, snelle carrieres etc, money and power zal ik maar zeggen. Ik denk dat er weinig steden ter wereld zijn waar je carriere zich zo snel kan ontwikkelen. Iedere gekwalificeerde ervaring in een van die steden staat erg goed op je CV.

  Echter, Barcelona is 3de en op dezelfde hoogte als NY?? Deze fantastische Spaanse stad heeft enorm veel te bieden; architectuur, strand, cultuur, goed eten, dynamisch nachtleven, geweldig klimaat en noem maar op. Werk staat echter niet heel hoog in dat lijstje. Uiteraard zijn er altijd kansen hier (het is een stad met 1,5 miljoen inwoners), er zijn hier grote multinationals en ook wel degelijk internationale posities maar als ik dat zet naast Londen en NY is dat toch wel heel erg magertjes. Ik denk dat zelfs een vergelijking met Amsterdam heel erg moeilijk te winnen is. In mijn beredenering neem ik niet eens mee dat er bijna 18 miljoen werkelozen zijn in Spanje, toch niet echt een motivatie om je hier te vestigen?

  En dan zou 18% van de NL’ers kiezen voor NY en 17% voor Barcelona? Kennelijk halen veel respondenten twee zaken door elkaar; wonen en werken. Eén punt is in welke stad je het liefste wil wonen/werken, een ander punt is in welke stad je denkt dat je carriere technisch het beste kunt vestigen.

  Na 9 jaar in Barcelona kan ik eerlijk zeggen dat het hier fantastisch wonen is en als ik op nieuw de beslissing moest nemen zou ik direct weer voor Barcelona kiezen maar carriere technisch zou ik waarschijnlijk verder zijn geweest in Londen of NY.

 • Het is interessant om te zien dat Barcelona zo hoog scoort onder de Nederlanders. Ik kan me voorstellen dat een steden als London en NY hoog scoren op het gebied van werken; hoge salarissen, snelle carrieres etc, money and power zal ik maar zeggen. Ik denk dat er weinig steden ter wereld zijn waar je carriere zich zo snel kan ontwikkelen. Iedere gekwalificeerde ervaring in een van die steden staat erg goed op je CV.

  Echter, Barcelona is 3de en op dezelfde hoogte als NY?? Deze fantastische Spaanse stad heeft enorm veel te bieden; architectuur, strand, cultuur, goed eten, dynamisch nachtleven, geweldig klimaat en noem maar op. Werk staat echter niet heel hoog in dat lijstje. Uiteraard zijn er altijd kansen hier (het is een stad met 1,5 miljoen inwoners), er zijn hier grote multinationals en ook wel degelijk internationale posities maar als ik dat zet naast Londen en NY is dat toch wel heel erg magertjes. Ik denk dat zelfs een vergelijking met Amsterdam heel erg moeilijk te winnen is. In mijn beredenering neem ik niet eens mee dat er bijna 18 miljoen werkelozen zijn in Spanje, toch niet echt een motivatie om je hier te vestigen?

  En dan zou 18% van de NL’ers kiezen voor NY en 17% voor Barcelona? Kennelijk halen veel respondenten twee zaken door elkaar; wonen en werken. Eén punt is in welke stad je het liefste wil wonen/werken, een ander punt is in welke stad je denkt dat je carriere technisch het beste kunt vestigen.

  Na 9 jaar in Barcelona kan ik eerlijk zeggen dat het hier fantastisch wonen is en als ik op nieuw de beslissing moest nemen zou ik direct weer voor Barcelona kiezen maar carriere technisch zou ik waarschijnlijk verder zijn geweest in Londen of NY.

 • @Ted: leuke comment. Ik denk dat Barcelona inderdaad meer voor het wonen dan het werken hoog staat. Wel zijn er heel wat bedrijven in Nederland met vestigingen in Barcelona. Ik ken alleen al een aantal nieuwe media bedrijven (affiliate marketeers, zoekmachine bureaus, webbouwers) met een kantoor in Barcelona, ook op het personeel mogelijkheden te geven daar een aantal maanden te zitten. Dus misschien speelt de bekendheid van de stad als werkplek omdat relatief veel Nederlandse bedrijven er een vestiging hebben wel mee.

 • @Ted: leuke comment. Ik denk dat Barcelona inderdaad meer voor het wonen dan het werken hoog staat. Wel zijn er heel wat bedrijven in Nederland met vestigingen in Barcelona. Ik ken alleen al een aantal nieuwe media bedrijven (affiliate marketeers, zoekmachine bureaus, webbouwers) met een kantoor in Barcelona, ook op het personeel mogelijkheden te geven daar een aantal maanden te zitten. Dus misschien speelt de bekendheid van de stad als werkplek omdat relatief veel Nederlandse bedrijven er een vestiging hebben wel mee.

 • @ Bas: absoluut waar en ik ken dezelfde bedrijven. Ik heb zelf net een Directeur Ebusiness Nederland geworven om in Barcelona te komen wonen en een van de redenen van die persoon om zijn hele gezin te verhuizen was vanwege de hoge kwaliteit van leven. Hij is zich er zeer van bewust dat als het hier eindigt hij terug zal moeten.

  Barcelona is zeer populair bij Nederlanders en ieder jaar (zelfs met deze crisis) komen er hordes hier naar toe om een bestaan op te bouwen. Allen gedreven door het leefklimaat, zeer weinig om het werk klimaat.

 • @ Bas: absoluut waar en ik ken dezelfde bedrijven. Ik heb zelf net een Directeur Ebusiness Nederland geworven om in Barcelona te komen wonen en een van de redenen van die persoon om zijn hele gezin te verhuizen was vanwege de hoge kwaliteit van leven. Hij is zich er zeer van bewust dat als het hier eindigt hij terug zal moeten.

  Barcelona is zeer populair bij Nederlanders en ieder jaar (zelfs met deze crisis) komen er hordes hier naar toe om een bestaan op te bouwen. Allen gedreven door het leefklimaat, zeer weinig om het werk klimaat.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën