The war for talent

Door Bas van de Haterd op 28-10-2009 08:07.

talent-warThe war for talent is over, talent has won was recent een briljante uitspraak van Don Tapscott. De cijfers bewijzen dat talent zich misschien tijdelijk nu even laat beperken door de crisis, maar dat organisaties die er misbruik van maken daar snel de gevolgen van zullen ondervinden.

Een onderzoek onder Nederlandse hoger opgeleiden laat zien dat ze bijvoorbeeld helemaal niet bang zijn om hun baan te verliezen, maar wel realiseren dat ze nu even niet moeten switchen. 60% geeft aan dat ze op dit moment primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden even belangrijker vinden dan de droombaan, met de nadruk op, op dit moment. Een kwart denkt nu meer na over zijn loopbaan en velen hebben nu spijt van keuzes uit het verleden.

Ook zijn er een reeks Amerikaanse en Britse onderzoeken. Natuurlijk zijn de situaties niet geheel vergelijkbaar met Nederland, maar we beginnen er steeds meer op de lijken in onze drang naar ontslag en behandeling van medewerkers. Een overzicht:

40% van de Amerikaanse werkgevers denkt er aan ontslagen werknemer weer aan te nemen na de crisis. In Amerika een stuk normaler dan hier, maar ook hier begint het een trend te worden. Met de Nederlandse ontslagvergoedingen vraag ik me altijd af in hoeverre de totale kosten niet hoger zijn (zeker als je rekening houd met het verlies van klanten, reputatie, etc).

De Britse vereniging van bedrijven die aan graduate hiring doen (ja, die bestaat) heeft onderzocht dat 67% van de in de crisis aangenomen graduates sterk over denkt te vertrekken als de economie weer aantrekt. Uit het onderzoek blijkt verder dat het gros (75%) van de HR managers stelt dat de meeste afgestudeerde hoe dan ook na 2 tot 3 jaar vertrekken na het begin van hun traineeship of 1 jaar na het traineeship. 57% geeft aan dat ze meer zouden kunnen doen ze te behouden.

Interessant feit is dat in Groot Brittannië een ‘hown grown CEO’, dus iemand die zich heeft opgewerkt, het meeste respect krijgt. Uit dat onderzoek blijkt ook dat 76% van de werknemers loyaler is als ze een duidelijk carrière perspectief hebben. Bijzonder hierin is dat uit een eerder onderzoek bleek dat Engeland het grootste aantal buitenstaanders heeft op ‘key positions’.

En dan is er nog Amerikaans onderzoek vanuit de FED. The average organization faces an imminent 7% productivity loss from the combination of departing top talent and undermanaged recruiting pipelines.

Dus na de recessie zal de productiviteit met 7% dalen wegens vertrek van top talent en niet goed gevulde pipelines. In Amerika is het aantal mensen dat weg wil bij zijn huidige werkgever na de recessie gemiddeld 10%, maar onder high potentials zelfs 25%.

Als talent de belangrijkste productiefactor is voor bedrijven, wordt het dan niet eens tijd om op een andere manier naar talent te gaan kijken?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


568 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08