Mogen ouderen ook meedoen?

Door Simone Pourier op 22-10-2009 08:24.

uitdaging grijsIn tijdschriften, blogs en op sites over HRM lees je alles over de loopbaan perikelen van de Einstein generatie, dilemma’s van werkende moeders, of de opgejaagde dertiger die een burn-out probeert te voorkomen. Over de oudere werknemer lees je weinig. Het lijkt alsof persoonlijke ontwikkeling en loopbaanstappen na je 45ste niet meer nodig zijn. Terwijl volgens het CBS de beroepsbevolking tussen de 35 en 45 jaar de komende 10 jaar met ruim 20% gaat dalen.  Ouderen zullen dus productiever moeten zijn en langer moeten doorwerken. Zijn bedrijven, maar ook ouderen, daar klaar voor?

Afgezien van die ouderen met een spannende baan is het beeld dat veel mensen hebben van ouderen dat ze vooral bezig zijn met hoe lang ze nog moeten en uitkijken naar het welverdiende pensioen.  Welke 60-er ken jij die kan vertellen over die dure training die hij of zij volgt op kosten van de baas, of krijgt nog de kans om een mooie carrièrestap te maken?  Werkgevers vinden ouderen te duur, minder productief, minder flexibel en niet bereid om nieuwe dingen te leren. Daarnaast hebben zij ook nog een grotere kans op uitval door ziekte. Hoe moet dat dan als straks de productiviteit met name van mensen tussen de 55 en 65 moet komen, en er doorgewerkt moet worden tot je 67e?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vanaf 45 jaar mensen in hun baan blijven zitten. Het risico om eens wat nieuws te gaan doen is niet alleen groot, maar de arbeidsmarkt biedt ook weinig mogelijkheden. Afgezien van maatregelen die de overheid zou kunnen nemen om het voor bedrijven aantrekkelijker (lees: goedkoper) te maken om oudere werknemers aan te nemen, moet er ook binnen veel bedrijven het een en ander veranderen. Zo zei iemand die diverse recruitment afdelingen heeft geleid: ‘Aan de ingang van de grote bedrijven zitten recruiters met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar met nog relatief weinig levens- en werkervaring. In hun perceptie zijn sollicitanten van 40+ al oud en sollicitanten van 50+ schijndood. Daar zit een hele grote bottleneck. Meer senioriteit aan de ingang van de grote bedrijven zou oudere sollicitanten helpen’.

Maar bedrijven zullen ook meer mogelijkheden moeten gaan bieden om ouderen te faciliteren in het delen van de opgebouwde kennis, nieuwe dingen op te pakken en zich te blijven ontwikkelen. Er zijn genoeg hoogopgeleide ouderen die wel willen, maar oplopen tegen allerlei barrières. De werkelijke uitdaging zal liggen bij de laagopgeleide ouderen, die bijvoorbeeld na 30 jaar zwaar werk wel klaar zijn maar nu een andere baan aangeboden moeten krijgen van hun werkgever. Bedrijven zullen niet alleen nieuwe mogelijkheden moeten creëren, maar ook aandacht moeten schenken aan het motiveren van deze mensen.

Zo creatief als iedereen is in het bedenken hoe jong talent aan te trekken en te binden, zo zullen er ook vernieuwende ideeën nodig zijn om te bedenken hoe de arbeidsmarkt voor ouderen op gang te krijgen. Hoe zorgen wij ervoor dat ouderen productief kunnen zijn, van loopbaan durven te veranderen, de kans krijgen om ook op latere leeftijd nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om mee te kunnen blijven doen? Het lijkt mij een mooie uitdaging om daar eens wat voor te bedenken.

Over de Auteur

Simone Pourier Deze blogster is niet meer actief op RecTec


955 views | Reageer (4 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Mogen ouderen ook meedoen? | RecTec -- Topsy.com()

 • Loes Heesterman

  Ik heb onlangs de leeftijd van 51 jaar bereikt. Rond de leeftijd van 50 jaar en ouder, (nog geheel gezond en fit), lijk je niet meer mee te tellen. Leeftijd lijkt een grote handicap. Het is natuurlijk relatief t.o.v. mensen met een echte chronische beperking), maar toch….

  Vorige week kreeg ik, tijdens een gesprek bij een detacheringsburo, nog de bevestiging op mijn vraag of mijn leeftijd ook meespeelt als het gaat om het verkrijgen van een baan. De recruiter gaf als antwoord, dat zij het niet wilde ontkennen…

  Voor jongeren is er inderdaad hele grote aandacht, gezien de vele jongerenloketten, waar jongeren terecht kunnen om alsnog hun startkwalificatie te halen en/of begeleid te kunnen worden naar een baan.
  Wat is er voor de vijftigers? Voor zover ik weet: NIETS!
  ‘Ouderen'(wat is oud??!) schijnen het zelf maar uit te moeten zoeken.
  Toch gaat het hier immers over een zeer grote(!) doelgroep, die louter om hun leeftijd niet meer lijken mee te mogen doen in onze werkende maatschappij. Waarom richt men, gezien het grote aantal oudere werklozen, niet een vergelijkbaar Midd-Age-loket op?

  Verbind dit eventueel met het volgende idee:
  Geef ‘hoogopgeleide oudere’ werklozen een IR-PGB: Een Individueel Re-integratie Persoonsgebonden Budget i.p.v. een IRO, dat nu alleen middels een gerenomeerd reïntegratieburo uitgevoerd mag worden.

  Zo kunnen we, in overleg met de werkcoach van het UWV, zelf bepalen hoe wij onze eigen reïntegratietraject kunnen gaan invullen.

  Zo kan een aansluitende opleiding/omscholing op de voorgaande werkervaring beter bereikbaar worden en de ‘oudere’ werknemer beter inspelen op de arbeidsmarkt. Wij kunnen dan, volgens eigen inzicht, bepalen wat ons de meerwaarde zal kunnen gaan geven, juist door DIE opleiding te kunnen gaan volgen en mede op deze wijze onze kans kunnen vergroten op een baan!

  We hebben immers nog een hele tijd te gaan!
  De AOW-leeftijd is immer verhoogd naar 67 jaar! In mijn geval heb ik dus nog ruim 16 jaar te gaan.
  Bovendien beschik ik over een dosis levens- en werkervaring, die
  een jongere werknemer nog lang niet heeft.
  Doorgaans worden de meeste werkplekken gedomineerd door van die ‘jonge dingen’ (vergeef mij de uitdrukking) en lijkt er geen plaats meer te zijn voor onze leeftijdscategorie. Worden wij als te onbuigzaam, te duur of als echt al afgeschreven beschouwd?

  Het wordt tijd, dat er actie ondernomen wordt. Wie sluit aan en heeft een goed idee? Laat maar horen!

 • Ik heb onlangs de leeftijd van 51 jaar bereikt. Rond de leeftijd van 50 jaar en ouder, (nog geheel gezond en fit), lijk je niet meer mee te tellen. Leeftijd lijkt een grote handicap. Het is natuurlijk relatief t.o.v. mensen met een echte chronische beperking), maar toch….

  Vorige week kreeg ik, tijdens een gesprek bij een detacheringsburo, nog de bevestiging op mijn vraag of mijn leeftijd ook meespeelt als het gaat om het verkrijgen van een baan. De recruiter gaf als antwoord, dat zij het niet wilde ontkennen…

  Voor jongeren is er inderdaad hele grote aandacht, gezien de vele jongerenloketten, waar jongeren terecht kunnen om alsnog hun startkwalificatie te halen en/of begeleid te kunnen worden naar een baan.
  Wat is er voor de vijftigers? Voor zover ik weet: NIETS!
  ‘Ouderen'(wat is oud??!) schijnen het zelf maar uit te moeten zoeken.
  Toch gaat het hier immers over een zeer grote(!) doelgroep, die louter om hun leeftijd niet meer lijken mee te mogen doen in onze werkende maatschappij. Waarom richt men, gezien het grote aantal oudere werklozen, niet een vergelijkbaar Midd-Age-loket op?

  Verbind dit eventueel met het volgende idee:
  Geef ‘hoogopgeleide oudere’ werklozen een IR-PGB: Een Individueel Re-integratie Persoonsgebonden Budget i.p.v. een IRO, dat nu alleen middels een gerenomeerd reïntegratieburo uitgevoerd mag worden.

  Zo kunnen we, in overleg met de werkcoach van het UWV, zelf bepalen hoe wij onze eigen reïntegratietraject kunnen gaan invullen.

  Zo kan een aansluitende opleiding/omscholing op de voorgaande werkervaring beter bereikbaar worden en de ‘oudere’ werknemer beter inspelen op de arbeidsmarkt. Wij kunnen dan, volgens eigen inzicht, bepalen wat ons de meerwaarde zal kunnen gaan geven, juist door DIE opleiding te kunnen gaan volgen en mede op deze wijze onze kans kunnen vergroten op een baan!

  We hebben immers nog een hele tijd te gaan!
  De AOW-leeftijd is immer verhoogd naar 67 jaar! In mijn geval heb ik dus nog ruim 16 jaar te gaan.
  Bovendien beschik ik over een dosis levens- en werkervaring, die
  een jongere werknemer nog lang niet heeft.
  Doorgaans worden de meeste werkplekken gedomineerd door van die ‘jonge dingen’ (vergeef mij de uitdrukking) en lijkt er geen plaats meer te zijn voor onze leeftijdscategorie. Worden wij als te onbuigzaam, te duur of als echt al afgeschreven beschouwd?

  Het wordt tijd, dat er actie ondernomen wordt. Wie sluit aan en heeft een goed idee? Laat maar horen!

 • Liza_heesterman

  Soms heb ik anders het idee dat je met 38 jaar al te oud bent…..

  Elizabeth Heesterman


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën