evenwichtBen ik een eeuwige optimist? Misschien wel. Maar de cijfers spreker voor zicht. Het CBS geeft vandaag de cijfers over de werkloosheid weer en die is op 5% gebleven (in juli-september), net als een kwartaal  eerder.

Het CBS presenteert de cijfers als ‘110.000 werklozen meer’, maar dat is t.o.v. de 3,7% van een jaar eerder. We zitten dus nog op de 5% werkloosheid, bekend als ‘de evenwichtswerkloosheid’. Dat is het punt waar er zowel aan vraag (werkgevers) als aan aanbod (werkzoekende) geen extreme overdaad is dat de arbeidsmarkt redelijk in balans is.

Drie maanden geleden, toen die 5% werd gehaald, schreef ik al dat dit geen dramatisch percentage is. Tussen de 5% en 6% hebben we namelijk een goed functionerende economie en in 2004, 2005 en 2006 (waar toch ook top jaren in zaten) was de werkloosheid gemiddeld hoger (respectievelijk 6,5%, 6,5% en 5,5%). De afvlakking is ook weer een ‘teken van hoop’ hoewel ik niet de illusie heb dat het nu stabiel gaat blijven. De werkloosheid zal zeker nog oplopen, dat lijkt me niet onlogisch.

Toch is de 10% (dat is dus een VERDUBBELING t.o.v. nu) die Balkenende en het CPB noemt niet echt realistisch denk ik. Zeker als je ook de vergrijzing (die nu echt begint, de 1945 geboren generatie gaat komend jaar definitief met pensioen, voor het kleine deel dat nog niet werkte) meetelt valt het dus wel mee. De enige grote angst die ik persoonlijk heb is dat er doordat het meevalt er nu geen fundamentele veranderingen worden doorgevoerd naar een duurzamere wereld en alternatieve systemen voor geld. Dan krijgen de doemdenkers in mijn optiek gelijk, dan is dit pas het begin van een veel grotere crisis.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


736 views | Reageer (12 reacties)
 • lbtij

  In 2010 is de verwachting dat nog eens ruim 12500 bedrijven failliet zullen gaan a gemiddeld 4 werknemers (bron Graydon). Komen er toch weer circa 50000 werklozen bij.

 • lbtij

  In 2010 is de verwachting dat nog eens ruim 12500 bedrijven failliet zullen gaan a gemiddeld 4 werknemers (bron Graydon). Komen er toch weer circa 50000 werklozen bij.

 • Broer

  Mjn opinie is dat er veel meer werkelozen zijn dan de 5% werklozen die u noemt. Een e-tje te veel maakt een redelijk verhaal ineens een heel stom verhaal.

 • Broer

  Mjn opinie is dat er veel meer werkelozen zijn dan de 5% werklozen die u noemt. Een e-tje te veel maakt een redelijk verhaal ineens een heel stom verhaal.

 • Beste ‘broer’ opinies vind ik interessant als het gaat om filosofische onderwerpen. Als het gaat om werkeloosheidspercentages vaar ik liever op concrete cijfers en die geeft het CBS ons, en die geven echt aan 5%, zelfs nu weer ruim een maand later zitten we nog steeds op die 5%.

 • Beste ‘broer’ opinies vind ik interessant als het gaat om filosofische onderwerpen. Als het gaat om werkeloosheidspercentages vaar ik liever op concrete cijfers en die geeft het CBS ons, en die geven echt aan 5%, zelfs nu weer ruim een maand later zitten we nog steeds op die 5%.

 • @bas: Ik denk dat “broer” doelt op de verkeerde spelling van werkloosheid die jij hanteert (namelijk werkEloosheid). Dat kun je makkelijk afdoen als dom, maar ik vind het juist zo aardig van blogs als deze dat ze niet worden geschreven door redacteuren die het Nederlands feilloos beheersen (zoals ondergetekende ;-), maar door enthousiastelingen die midden in de praktijk staan en inhoudelijk wél wat te melden hebben. Te veel aandacht voor de vorm zou Bas’ productiviteit ook niet ten goede komen.

 • @bas: Ik denk dat “broer” doelt op de verkeerde spelling van werkloosheid die jij hanteert (namelijk werkEloosheid). Dat kun je makkelijk afdoen als dom, maar ik vind het juist zo aardig van blogs als deze dat ze niet worden geschreven door redacteuren die het Nederlands feilloos beheersen (zoals ondergetekende ;-), maar door enthousiastelingen die midden in de praktijk staan en inhoudelijk wél wat te melden hebben. Te veel aandacht voor de vorm zou Bas’ productiviteit ook niet ten goede komen.

 • @Peter: die e had ik gezien en ik dacht aangepast, maar ik zie dat ik hem in de titel had laten staan en er nog meer in het stuk stonden… oeps.

  Inderdaad, vorm en inhoud, inhoud staat bij mij voorop en zolang wij in Nederland elke paar jaar de spelling moeten aanpassen om enkele grijze mannen aan het werk te houden neem ik de Nederlandse spelling niet serieus. Of in zoverre, ik hecht er geen waarde aan als mensen maar begrijpen wat ik schrijf (wat niet wil zeggen dat als mensen mij erop wijzen ik het niet aanpas, hoewel zoals de reactie regels stellen ik het wel op prijs stel als men dat gewoon in een mailtje doet).

 • @Peter: die e had ik gezien en ik dacht aangepast, maar ik zie dat ik hem in de titel had laten staan en er nog meer in het stuk stonden… oeps.

  Inderdaad, vorm en inhoud, inhoud staat bij mij voorop en zolang wij in Nederland elke paar jaar de spelling moeten aanpassen om enkele grijze mannen aan het werk te houden neem ik de Nederlandse spelling niet serieus. Of in zoverre, ik hecht er geen waarde aan als mensen maar begrijpen wat ik schrijf (wat niet wil zeggen dat als mensen mij erop wijzen ik het niet aanpas, hoewel zoals de reactie regels stellen ik het wel op prijs stel als men dat gewoon in een mailtje doet).

 • Ik ga er niet weer een apart bericht aan wijden, maar de werkloosheid is weer iets gestegen, maar nog steeds beperkt en niet dramatisch. 10.000 per maand, erg natuurlijk voor die mensen, maar nog steeds rond de 5% en nog steeds met 403.000 werklozen (en 493.000 werkzoekenden) ver onder de 700.000 (werkzoekenden) van 2004.

  We zijn er nog niet, de werkloosheid loopt nog op, maar het valt uiteindelijk nog steeds mee als ik eerlijk ben.

 • Ik ga er niet weer een apart bericht aan wijden, maar de werkloosheid is weer iets gestegen, maar nog steeds beperkt en niet dramatisch. 10.000 per maand, erg natuurlijk voor die mensen, maar nog steeds rond de 5% en nog steeds met 403.000 werklozen (en 493.000 werkzoekenden) ver onder de 700.000 (werkzoekenden) van 2004.

  We zijn er nog niet, de werkloosheid loopt nog op, maar het valt uiteindelijk nog steeds mee als ik eerlijk ben.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08