Vindbaarheid van vacatures

Door Bas van de Haterd op 19-10-2009 08:16.

analyticsVorige week kwam er een onderzoek uit over de vindbaarheid van vacatures in Google van Expand Online (niet te verwarren met Randstad onderdeel Expand). Redelijk kritiekloos is het onderzoek overgenomen door Personeelslog en Recruitmentmatters, maar de eerste conclusie deed mij meteen vragen stellen. De conclusie is immers dat vacatures van corporates beter in Google vindbaar waren dan die van bureaus. Men heeft hiervoor een reeks bedrijven onderzocht met vacatures die open staan en dan op ‘vacature <naam vacature> en <plaats>’ gezocht. Nu zal ik niet in twijfel trekken dat deze uitkomsten kloppen, maar het meenemen van slechts 75 bureaus beperkt het verhaal enigszins. Het zijn immers niet alleen de grootste bureaus die google vol zetten en ook niet enkel de grootste corporates, Google discrimineert niet op omvang van bedrijven (niet echt tenminste). Dus laten we de proef op de som nemen.

Vacature account manager Amsterdam: Organisch staan er naast de vacaturebanken twee W&S bureaus in en geen enkele corporate.Van de adwords op de eerste pagina zijn 6 van de 9 van corporates.

Vacature projectleider ict utrecht dan: 1 W&S bureau, de rest vacatureabanken, geen corporate. Opvallend, 9 van de 11 adwords (dus gesponsorde koppelingen_ zijn van corporates (waar ik detacheerders die voor zichzelf werven ook toe reken).

Vacature marketeer Breda: Geen enkel bureau of corporate komt op de eerste pagina voor. Adwords 4 van de 11 van corporates.

De conclusie dat bedrijven dus beter vindbaar zijn dan bureaus lijkt dus voorbarig, hoewel ik toegeef dat deze drie searches natuurlijk geen representatief onderzoek zijn. Echter is het op dit moment blijkbaar voor zowel bureaus als corporates nog erg lastig om de SEO van de jobboards en vertical search engines te verslaan. Hoewel SEO erg belangrijk is lijken met name de jobboards hier momenteel veel profijt van te trekken.

De conclusie dat slechts 6% van de 50 grootste bedrijven via adwords dient ook enige nuance te krijgen. Blijkbaar zijn de allergrootste bedrijven van Nederland niet echt actief, het middensegment doet het helemaal niet slecht. Dit in tegenstelling tot mijn ervaringen vorig jaar en twee jaar geleden, waar adwords op vacatures vooral werden overheerst door bureaus. Mogelijk dat de crisis hier ook een grote rol in speelt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


727 views | Reageer (5 reacties)
  • Pingback: Tweets die vermelden Vindbaarheid van vacatures | RecTec -- Topsy.com()

  • Bas, die conclusie had ik ook al getrokken. Organische resultaten zijn voorbehouden aan jobboards, Google Adwords dient als uitvlucht voor corporates en bureau’s. Wat is volgens jou de reden waarom die jobboards zo goed slagen in het monopoliseren van de eerste pagina met zoekresultaten?

  • Bas, die conclusie had ik ook al getrokken. Organische resultaten zijn voorbehouden aan jobboards, Google Adwords dient als uitvlucht voor corporates en bureau’s. Wat is volgens jou de reden waarom die jobboards zo goed slagen in het monopoliseren van de eerste pagina met zoekresultaten?

  • @Tom: hele moeilijke vraag, maar ik denk twee redenen. Ten eerste omdat ze nu eenmaal veel meer linkbuilding hebben. Zowel natuurlijk (we schrijven toch altijd over ‘de monsterboards, steptstones en NVB’s van deze wereld’ met links er onder. Ten tweede hebben een aantal gewoon SEO mensen in dienst die aan linkbuilding doen.

    Daarnaast hebben de jobboards maar één doel: vacatures. W&S; bureaus zouden daarom ook redelijk moeten scoren, die hebben immers dezelfde core business, maar… die moeten met een systeem werken om de CV’s te organiseren. Dus zitten meer vast in een bepaald stramien, daar waar de boards allemaal 100% focus hebben op die vacatures.

  • @Tom: hele moeilijke vraag, maar ik denk twee redenen. Ten eerste omdat ze nu eenmaal veel meer linkbuilding hebben. Zowel natuurlijk (we schrijven toch altijd over ‘de monsterboards, steptstones en NVB’s van deze wereld’ met links er onder. Ten tweede hebben een aantal gewoon SEO mensen in dienst die aan linkbuilding doen.

    Daarnaast hebben de jobboards maar één doel: vacatures. W&S bureaus zouden daarom ook redelijk moeten scoren, die hebben immers dezelfde core business, maar… die moeten met een systeem werken om de CV’s te organiseren. Dus zitten meer vast in een bepaald stramien, daar waar de boards allemaal 100% focus hebben op die vacatures.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo&#039;n poster op de deur?Wethouder van Verkeer &amp; Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08