telefoonDe afgelopen dagen was er een massale toestroom op het ‘bel me niet’ register. Het register waar je als individu je kan inschrijven om niet meer gebeld te mogen worden voor commerciële doeleinden.

Dit is ook van belang voor werving en selectiebureaus. Hoewel deze niet direct tot de eerste doelgroep behoorde van het bel me niet registers zijn juristen het er in het algemeen over eens dat ze wel degelijk onder deze wet vallen. Immers, het zijn commerciële activiteiten die telefonisch plaatsvinden.

Dat de ‘telefoonterreur’ blijkbaar veel mensen de strot uitkomt lijken de cijfers wel uit te wijzen. De eerste dagen hebben meer dan 55.000 mensen zich aangemeld en Hyped meldt dat er in de eerste dagen zo’n 4.000 mensen per uur zich inschreven. Vandaar ook dat de site erg snel down ging, de toestroom is groter dan verwacht.

Wanneer je wel en niet iemand zou moeten controleren in dit systeem stond al in het interview met Arnoud Engelfriet. Afgaande op deze jurist moet je dus in de basis altijd iemand controleren als je deze ‘zomaar’ ergens vind. Wanneer gaat dit register niet op? Als iemand zijn CV op een jobboard heeft staan, als iemand career oppertunities open heeft staan in Linkedin (en je zijn nummer erbij hebt) of zelfs als iemand zijn CV online heeft staan met daarbij de vermelding dat hij gebeld mag worden. Daarmee geeft iemand namelijk expliciet toestemming om voor dit doel benaderd te worden.

Zomaar iemand bellen die je online bent tegen gekomen of wiens naam je via via vernomen hebt zou je dus eerst moeten controleren.

Natuurlijk is hier de vraag: gaat dit problemen opleveren? Aan de grote hoeveelheid klachten die de OPTA zal gaan krijgen naar alle waarschijnlijkheid niet. Dat wil niet zeggen dat het dus niet strafbaar is en in Nederland hebben wij ook nog een gerechtelijk systeem waarbij iemand dus naar de rechter kan stappen. Er ligt dus altijd een risico en dat risico is wel dermate groot (maximale boete: 450.000 euro) dat een bureau zich moet afvragen of men dit wil lopen.

De beste oplossing is natuurlijk gewoon verschrikkelijk goed je werk doen en niemand irriteren, dan zal ook niemand over je klagen. Kost wat meer research tijd en investering in je netwerk, maar scheelt mogelijk een hoop gedoe.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


856 views | Reageer (12 reacties)
 • Je vergeet nog een klein detail en dat is dat het praktisch onmogelijk is om een enkel telefoonnummer te controleren in het bel-me-niet register. Het kost minimaal 550 euro om een bellijst (!) te laten controleren op blokkades, zie http://www.bel-me-niet.nl/?q=node/2

 • Je vergeet nog een klein detail en dat is dat het praktisch onmogelijk is om een enkel telefoonnummer te controleren in het bel-me-niet register. Het kost minimaal 550 euro om een bellijst (!) te laten controleren op blokkades, zie http://www.bel-me-niet.nl/?q=node/2

 • @Jacco: nee hoor, dat detail ben ik niet vergeten. Aan de ene kant is dat natuurlijk heel erg slecht opgezet, maar de meerkosten mogen geen reden zijn om de wet te overtreden. Dat is net zoiets als 180 rijden en dan zeggen: ja, anders is mijn reistijd te duur.

  Natuurlijk is het dus erg vervelend en ook niet zo slim opgezet wat dat betreft. Het is duidelijk dat men nog nooit van ‘open’ heeft gehoord aldaar. Het is niet praktisch onmogelijk, praktisch is er geen enkel bezwaar. Het is alleen erg duur.

 • @Jacco: nee hoor, dat detail ben ik niet vergeten. Aan de ene kant is dat natuurlijk heel erg slecht opgezet, maar de meerkosten mogen geen reden zijn om de wet te overtreden. Dat is net zoiets als 180 rijden en dan zeggen: ja, anders is mijn reistijd te duur.

  Natuurlijk is het dus erg vervelend en ook niet zo slim opgezet wat dat betreft. Het is duidelijk dat men nog nooit van ‘open’ heeft gehoord aldaar. Het is niet praktisch onmogelijk, praktisch is er geen enkel bezwaar. Het is alleen erg duur.

 • Een slechte zaak dat die prijsstelling zo absurd hoog is. Niet bepaald een stimulans om “even” het belregister te checken. Zou kostenloos of kostendekkend moeten zijn. Wat Jacco aangeeft, zal waarschijnlijk (hopelijk) de gebruikelijke werkwijze worden. Als je laat blijken dat je je daadwerkelijk verdiept hebt in de kennis, vaardigheden en interesses van de kandidaat en vervolgens ook een daadwerkelijk passende functie voorstelt, zal dat niet snel irritaties opleveren.

 • Een slechte zaak dat die prijsstelling zo absurd hoog is. Niet bepaald een stimulans om “even” het belregister te checken. Zou kostenloos of kostendekkend moeten zijn. Wat Jacco aangeeft, zal waarschijnlijk (hopelijk) de gebruikelijke werkwijze worden. Als je laat blijken dat je je daadwerkelijk verdiept hebt in de kennis, vaardigheden en interesses van de kandidaat en vervolgens ook een daadwerkelijk passende functie voorstelt, zal dat niet snel irritaties opleveren.

 • ICT&Recht; heeft overigens een interessante factsheet gepubliceerd. Ook tell a friend (stuur vacature door) systemen hebben namelijk een mogelijke issue met de nieuwe wetgeving.

 • ICT&Recht heeft overigens een interessante factsheet gepubliceerd. Ook tell a friend (stuur vacature door) systemen hebben namelijk een mogelijke issue met de nieuwe wetgeving.

 • Pingback: Workshop Privacy & Spam wetgeving voor recruiters | RecTec()

 • Goed punt, Bas. Ik heb die factsheet gecheckt. Je kunt kennelijk nog wel zo’n “tip-a-friend” functie op je site hebben, als je je aan een aantal richtlijnen houdt. Aardig om te zien dat de gewenste werkwijze ook het meest effectief is. Het moet helder zijn wie nu eigenlijk de initiatiefnemer is en de inhoud moet minimaal gereviewd (wat mij betreft aangepast) kunnen worden. Het bericht wordt persoonlijker en de link wordt daardoor eerder gevolgd.

 • Goed punt, Bas. Ik heb die factsheet gecheckt. Je kunt kennelijk nog wel zo’n “tip-a-friend” functie op je site hebben, als je je aan een aantal richtlijnen houdt. Aardig om te zien dat de gewenste werkwijze ook het meest effectief is. Het moet helder zijn wie nu eigenlijk de initiatiefnemer is en de inhoud moet minimaal gereviewd (wat mij betreft aangepast) kunnen worden. Het bericht wordt persoonlijker en de link wordt daardoor eerder gevolgd.

 • Pingback: OPTA: bellen mag dus niet | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08