Een nieuwe ‘corporate’ website, dit keer van een gemeente, is live. Toevallig mijn geboorteplaats (wat ik graag ontken) Oss. Een evaluatie.

gemeenteoss

Het eerste gevoel is dat het een erg drukke site is. Heel veel informatie op één plek. Vooral een stukje site dat boven de eigenlijke site is geplaatst is voor mij wat overdone, de site onder het video stuk is dan al een stuk overzichtelijker, maar nog steeds druk. Het ontwerp spreekt mij persoonlijk dus niet erg aan, maar ik ben een groot fan van rust en niet teveel ‘kerstbomen’. De video’s naar beneden verplaatsen zou voor mij persoonlijk al een grote verbetering zijn.

De video’s op zich zijn wel goed en informatief. De verhalen lijken oprecht authentiek, ondanks de opzet die overal gelijk is.

Informatie

Er is veel informatie te vinden op de site, iets wat bij gemeentelijke sites nog wel eens ontbreekt als het om ‘werken bij de gemeente’ gaat. Dat hebben we tenminste gemerkt bij Digitaal-Werven, waar we recent alle gemeentelijke wervingssites hebben beoordeeld.

Naast video testimonials is er een rubriek ‘de week van’ met een weekomschrijving van een medewerker en een ‘na werktijd’ wat inzicht geeft in het leven een een werknemer. Ik hoop dat dit een dynamisch stukje wordt waar regelmatig nieuwe mensen worden toegevoegd.

Ook goed is dat men de verschillende locaties waar mensen van de gemeente werken op video heeft gezet.

Heel goed is dat de arbeidsvoorwaarden online staan, uitgebreid beschreven. Jammer is dat dit wel heel erg goed verstopt zit. Net als de sollicitatie procedure valt dit allemaal onder ‘veelgestelde vragen’, terwijl dit volgens mij aparte kopjes zouden moeten zijn om zo de bezoeker duidelijker te maken waar hij / zij heen zou moeten. Ook zou er wel iets meer informatie over de procedure aanwezig mogen zijn, alleen een reactietermijn is toch wat beperkt.

Vacatures

Erg goed vind ik dat ze open sollicitaties accepteren en zelfs aanmoedigen. Veel gemeenten doen dit helaas niet, wat ik persoonlijk een verspilling van belastinggeld vind. Immers, een gratis sollicitant kan veel kosten besparen als je iemand straks zoekt.

Ook heeft men een apart kopje stages, waar ik erg enthousiast over ben.

Wat ik tevens heel erg goed vind is dat bij het openen van de site meteen alle vacatures er staan. Of tenminste, het feit dat er vacatures staan, want dat blijft natuurlijk de hoofdzaak waarvoor bezoekers een werkenbij site bezoeken. De weergave ervan vind ik minder. Teveel onder elkaar, geen rubrieken en enkel functie titel, opleidingsniveau en aantal uur. Tevens beginnen ze allemaal met ‘een’ wat ook vreemd over komt. Een directeur, ik heb geen idee waarvoor, jammer, een kort profiel zou daar wonderen doen. In één zin uitleggen wat zo iemand doet, eventueel voor welk onderdeel, etc.

Ook is bij het aantal uur een term 2FTE een beetje vreemd. Ik ga er van uit dat men 2 mensen zoekt voor die functie, maar in de lijn van consequentie lijkt het net of iemand dus een dubbele baan moet doen (aangezien bij alle andere functies 36 uur of 32-36 uur staat).

Social media

Ook positief is dat men links in de site heeft naar het youtube kanaal van de gemeente Oss en de Linkedin groep. Dat laatste is natuurlijk erg positief, want nu zie ik dat ik echt verschrikkelijk veel mensen in mijn tweedegraads netwerk heb bij de gemeente en kan ik dus navraag doen of het wel mijn plek zou zijn.

Personalisering

De site is wel en niet persoonlijk. De vacatures zelf staan overal contactpersonen met telefoonnummers wat een absoluut pluspunt is. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er niet een kopje is voor gewoon solliciteren of bij de open sollicitatie waar ook de P&O adviseur, die overal wel genoemd wordt, even met een foto’tje, Linkedin profiel, etc genoemd wordt. Als ik ergens op gesprek kom heb ik altijd graag vooraf in ieder geval een gezicht gezien.

Conclusie

De gemeente Oss is als middelgrote gemeente goed bezig met een werkenbij site. Als bijzonder kritische blogger heb ik natuurlijk nog verbeterpunten en ook begrijp ik dat de Gemeenten Oss niet het budget heeft van een Deloitte. Dus vanuit die optiek heeft men hier een hele mooie werken bij site neergezet waar veel gemeenten een voorbeeld aan kunnen nemen.

Advertentie:

Wilt u ook weten wat een goede recruitmentsite maakt? Kom dan op 17 november naar Digitaal-Werven, met de uitreiking voor de beste Digitale Sollicitatie-Ervaring.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.046 views | Reageer (5 reacties)