images-2In Groot-Brittannië is onlangs een motie goedgekeurd door Britse vakbonden die het verplicht dragen van stiletto’s op het werk verbiedt. Lorraine Jones, van de vereniging voor pedicures en chiropodisten, is de indiener van de motie. Jones ziet in haar werk veel klachten als gevolg van het dragen van hakken. “Bij elke stap staat er zeven keer meer druk op de bal van de voet.” Dat leidt niet alleen tot zere voeten, maar ook tot pijn in knieën en rug. In Groot-Brittannië gaan er volgens Jones elk jaar twee miljoen arbeidsdagen verloren als gevolg van de problemen die zijn ontstaan door het dragen van hoge hakken. Zij vindt dat vrouwen in ieder geval de keuze moeten hebben om platte schoenen te dragen want veel vrouwen, zoals stewardessen en verkoopsters, worden verplicht tot het dragen van hoge hakken.

Vooropgesteld dat ik mij aan sluit bij het feit dat vrouwen de keuze moeten hebben wil ik als professioneel liefhebster van mode, schoenen en dus ook hakken dit besluit toch nog graag op een andere manier belichten. Want dames, áls we de keuze hebben, KIES dan ook eens wat vaker voor een hak! Zelfs met mijn 182 centimeters ‘natural length’ loop ik bij gelegenheid toch erg graag op een hoge hak. Het flatteert niet alleen elk been, jurkje of juist spijkerbroek maar ook je houding wordt er beter van. Uren de voeten kwellen op enorme palen is niet wat ik predik maar het geeft mij soms echt een kick om een event, vergadering, restaurant of seminar binnen te komen lopen op mooie hakken. Het geeft je (aanvullende) power en uitstraling hetgeen misschien met name voor de vrouwelijke ZZP-ers onder ons goed is om gebruik van te maken bij de volgende tender, pitch of voorbespreking.

Daarbij ben ik een voorstander van ‘vrouwelijk’ durven blijven in zaken doen en op je werk, in gedrag maar ook in presentatie. Binnenkort start Lieke Lamb van Trendwatcher.com een nieuw blog over Balance Babes. We verschuiven namelijk van de Business Babe en de Burn-Out Babe  naar de evenwichtige Balance Babe. En voor mij heeft een Balance Babe toch ook regelmatig een hakje aan. En zoals bijna elk probleem ook weer kans biedt aan een oplossing schiet industrieel ontwerper Joyce Wierda (en eigenaar van het bedrijf Haagse Iloh) te hulp. Het bedrijf heeft een elegante bandschoen met inklapbare hak ontwikkeld!

Deze blog is van voormalig RecTec blogger Isrid van Geuns van ISworks

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


1.884 views | Reageer (23 reacties)
 • Pingback: Tweets die vermelden Hoge hakken verboden op het werk | RecTec -- Topsy.com()

 • Is het lopen op die hoge hakken niet erg onnatuurlijk en dus slecht voor je rug, benen en alles? Wij zijn geboren als zoolgangers, niet als teengangers. Het idee dat het goed is voor je uitstraling is naar mijn idee toch echt cultuurgebonden. Net zoals ze in China kleine voetjes erg sexy vinden en de vrouwen de voeten kunstmatig klein worden gehouden. Ok.. zover gaat dit nog niet eens, maar het argument dat je naar voren schuift om hoge hakken te dragen, lijkt me net zo goed cultuurgebonden.

  Vrouwen moeten inderdaad zelf de keuze moeten hebben. Voor mij hoeft het niet zo.

 • Is het lopen op die hoge hakken niet erg onnatuurlijk en dus slecht voor je rug, benen en alles? Wij zijn geboren als zoolgangers, niet als teengangers. Het idee dat het goed is voor je uitstraling is naar mijn idee toch echt cultuurgebonden. Net zoals ze in China kleine voetjes erg sexy vinden en de vrouwen de voeten kunstmatig klein worden gehouden. Ok.. zover gaat dit nog niet eens, maar het argument dat je naar voren schuift om hoge hakken te dragen, lijkt me net zo goed cultuurgebonden.

  Vrouwen moeten inderdaad zelf de keuze moeten hebben. Voor mij hoeft het niet zo.

 • Ha @ Jeroen: Mijn favoriete criticus! Jeroen:gebroken voetjes, schoteltjes in oorlellen, 1001 ringen om nek etc…..Als je als vrouw de keuze hebt (want veel schoonheidsidealen worden door mannen opgedragen…) dan vind ik het eerlijk gezegd prima! Voel jij je er beter door: lekker doen. Natuurlijk wetende wat de eventuele lichamelijke en gezondheidsrisico’s zijn: kennis is macht. Maar een beetje pijn lijden kan soms best lekker zijn. Het gevoel dat je echt iets presteert (ojee ik kijk nu al uit naar jouw volgende comment want je bent het waarschijnlijk zó niet eens!!!)
  Wie mooi wil zijn moet pijn lijden…toch? Oh en trouwens…van de HAK op de tak. Ik las nog niet zo lang geleden een artikel van een journaliste die een week in een burka had gelopen. Ze vond het eigenlijk best fijn (lees: heerlijk!) om een soort van anoniem, sexloos rond te kunnen lopen en iedereen te observeren van echter haar sluier. Dus ja tuurlijk, misschien zijn sommige zaken cultuur gebonden en nee ;evende in de woestijn kies je eerder voor nog een ring om je nek dan een hoog hakje om door het zand te klunen. Maar het gaat mij erom: Symboliek, accessoires, verlengstukken, versieringen: Sometimes it just makes you feel better!!

 • Ha @ Jeroen: Mijn favoriete criticus! Jeroen:gebroken voetjes, schoteltjes in oorlellen, 1001 ringen om nek etc…..Als je als vrouw de keuze hebt (want veel schoonheidsidealen worden door mannen opgedragen…) dan vind ik het eerlijk gezegd prima! Voel jij je er beter door: lekker doen. Natuurlijk wetende wat de eventuele lichamelijke en gezondheidsrisico’s zijn: kennis is macht. Maar een beetje pijn lijden kan soms best lekker zijn. Het gevoel dat je echt iets presteert (ojee ik kijk nu al uit naar jouw volgende comment want je bent het waarschijnlijk zó niet eens!!!)
  Wie mooi wil zijn moet pijn lijden…toch? Oh en trouwens…van de HAK op de tak. Ik las nog niet zo lang geleden een artikel van een journaliste die een week in een burka had gelopen. Ze vond het eigenlijk best fijn (lees: heerlijk!) om een soort van anoniem, sexloos rond te kunnen lopen en iedereen te observeren van echter haar sluier. Dus ja tuurlijk, misschien zijn sommige zaken cultuur gebonden en nee ;evende in de woestijn kies je eerder voor nog een ring om je nek dan een hoog hakje om door het zand te klunen. Maar het gaat mij erom: Symboliek, accessoires, verlengstukken, versieringen: Sometimes it just makes you feel better!!

 • Is het lekker om pijn te lijden? Voor sommige mensen wel, het is maar net waar je optimale prikkelingsniveau en pijngrens ligt. Is het echt zo dat je pas iets presteert als je pijn lijdt? Ik hoop het niet zeg. Ik heb dat werkelijk nooit zo ervaren. Meestal krijg ik er juist een goed en voldaan gevoel bij. Geen fysieke en psychische pijn. Dat moet je me toch echt uitleggen, want dat gaat voorbij mijn voorstellingsvermogen op dit moment (en die is niet zo klein, al zeg ik het zelf). Ik heb het dan niet over dat je ergens energie in heb gestoken (dus die energie kwijt ben), maar echte fysieke en psyche pijn.

  Het is inderdaad zo dat de meeste schoonheidsidealen in het verleden door mannen is opgedragen. Lang niet allemaal, want veel mannelijke schoonheidsidealen worden ook opgedragen door vrouwen tegenwoordig(naast de andere mannen zelf). Maar gaan we hiermee mannen de schuld geven dat vrouwen pijn moeten lijden, want anders zijn ze niet mooi? Kom op! Dat conservatieve gedoe dat vrouwen zelf geen keuze hebben en beschermd moeten worden, moet eens afgelopen zijn. Daarom ben ik ook tegen een dergelijk verbod. Kies je er zelf voor; vooral doen. Ga dan echter niet jammeren dat het pijn doet. Dat presteren waar je over spreekt; dat zit in je hoofd, niet in de hakken of andere accessoires. ;-). Daarom voel je er beter door en door dat goed voelen, ga je beter presteren.

 • Is het lekker om pijn te lijden? Voor sommige mensen wel, het is maar net waar je optimale prikkelingsniveau en pijngrens ligt. Is het echt zo dat je pas iets presteert als je pijn lijdt? Ik hoop het niet zeg. Ik heb dat werkelijk nooit zo ervaren. Meestal krijg ik er juist een goed en voldaan gevoel bij. Geen fysieke en psychische pijn. Dat moet je me toch echt uitleggen, want dat gaat voorbij mijn voorstellingsvermogen op dit moment (en die is niet zo klein, al zeg ik het zelf). Ik heb het dan niet over dat je ergens energie in heb gestoken (dus die energie kwijt ben), maar echte fysieke en psyche pijn.

  Het is inderdaad zo dat de meeste schoonheidsidealen in het verleden door mannen is opgedragen. Lang niet allemaal, want veel mannelijke schoonheidsidealen worden ook opgedragen door vrouwen tegenwoordig(naast de andere mannen zelf). Maar gaan we hiermee mannen de schuld geven dat vrouwen pijn moeten lijden, want anders zijn ze niet mooi? Kom op! Dat conservatieve gedoe dat vrouwen zelf geen keuze hebben en beschermd moeten worden, moet eens afgelopen zijn. Daarom ben ik ook tegen een dergelijk verbod. Kies je er zelf voor; vooral doen. Ga dan echter niet jammeren dat het pijn doet. Dat presteren waar je over spreekt; dat zit in je hoofd, niet in de hakken of andere accessoires. ;-). Daarom voel je er beter door en door dat goed voelen, ga je beter presteren.

 • Volgens mij zijn wij het gewoon helemaal EENS Jeroen! Nee, het is niet zo dat je pas iets presteert als je pijn lijdt. Ik zeg, een beetje pijn geeft je dat (extra) gevoel dat je iets hebt gepresteert. Ik had het vanmorgen nog na mijn step&shape klasje 😉
  En ik heb nog een ‘nee’. Nee ik zeg niet dat je hakken nodig hebt om te presteren. Hakken en andere accessoires kunnen je een kick geven, een goed gevoel waardoor je je zekerder voelt, betere uitstraling krijgt met alle leuke gevolgen van dien.
  Het was me weer een genoegen Jeroen.

 • Volgens mij zijn wij het gewoon helemaal EENS Jeroen! Nee, het is niet zo dat je pas iets presteert als je pijn lijdt. Ik zeg, een beetje pijn geeft je dat (extra) gevoel dat je iets hebt gepresteert. Ik had het vanmorgen nog na mijn step&shape klasje 😉
  En ik heb nog een ‘nee’. Nee ik zeg niet dat je hakken nodig hebt om te presteren. Hakken en andere accessoires kunnen je een kick geven, een goed gevoel waardoor je je zekerder voelt, betere uitstraling krijgt met alle leuke gevolgen van dien.
  Het was me weer een genoegen Jeroen.

 • We zijn het inderdaad eens over het feit dat de vrouw daar zelf een keuze voor moet kunnen maken en dat een verbod niet nodig is.

  Over het pijn lijden en presteren; laten we het daar op houden dat dat vooral een kwestie van smaak en interesse is. De hoofdzaak is dat het voordelig werkt als je je zeker kan voelen. De een doet dat met hoge hakken of een stropdas voor. De ander doet dat weer op andere manieren. 🙂

  En nu ik er aan denk.. een lichamelijke reactie op pijn is het vrijkomen van endorfines. Deze pijnonderdrukkende neurotransmitters hebben binnen een bepaalde grens ook als gevolg een gevoel van geluk. Echter verschilt de hoeveelheid en daarmee het effect per persoon. Bij anderen kunnen cortisol en adrenaline de overhand nemen. 🙂

 • We zijn het inderdaad eens over het feit dat de vrouw daar zelf een keuze voor moet kunnen maken en dat een verbod niet nodig is.

  Over het pijn lijden en presteren; laten we het daar op houden dat dat vooral een kwestie van smaak en interesse is. De hoofdzaak is dat het voordelig werkt als je je zeker kan voelen. De een doet dat met hoge hakken of een stropdas voor. De ander doet dat weer op andere manieren. 🙂

  En nu ik er aan denk.. een lichamelijke reactie op pijn is het vrijkomen van endorfines. Deze pijnonderdrukkende neurotransmitters hebben binnen een bepaalde grens ook als gevolg een gevoel van geluk. Echter verschilt de hoeveelheid en daarmee het effect per persoon. Bij anderen kunnen cortisol en adrenaline de overhand nemen. 🙂

 • Hakken zijn en blijven sexy; vrouwen voelen zich er vaak sexy in en, wees even eerlijk @jeroen, ook mannen kijken graag naar een vrouw met hakken aan. Wel zijn ze slecht voor je rug, zeker als je net zoals ik een holle rug van nature hebt. Toch weerhoudt die pijn mij er absoluut niet van hakken te dragen; vaak vind ik het er netter uit zien en ja, ik voel me vrouwelijker als ik hakken draag (zeker onder een jeans). En ja, ook trek ik graag gympies aan (zoals vandaag). Dus vrouwen moeten inderdaad een keuze hebben, wel zo eerlijk.

  @Isrid: leuk stuk!!

 • Hakken zijn en blijven sexy; vrouwen voelen zich er vaak sexy in en, wees even eerlijk @jeroen, ook mannen kijken graag naar een vrouw met hakken aan. Wel zijn ze slecht voor je rug, zeker als je net zoals ik een holle rug van nature hebt. Toch weerhoudt die pijn mij er absoluut niet van hakken te dragen; vaak vind ik het er netter uit zien en ja, ik voel me vrouwelijker als ik hakken draag (zeker onder een jeans). En ja, ook trek ik graag gympies aan (zoals vandaag). Dus vrouwen moeten inderdaad een keuze hebben, wel zo eerlijk.

  @Isrid: leuk stuk!!

 • Twee grote onzin comments. Mannen leggen vrouwen helemaal geen schoonheidsidealen op, dat doen vrouwen zelf. Elk onderzoek bewijst dat de meerderheid het van de mannen vaak helemaal niets uitmaakt. Sterker nog, vrouwen lopen dan nog te zeuren wat ze het mooiste vinden, als een man duidelijk zegt dat het hem niets uitmaakt.

  En hoge hakken sexy? Volgens mij wederom iets dat vrouwen denken, maar ik ken maar weinig mannen die dat beamen. Kan ook mij en mijn vriendengroep zijn. Wel vinden mannen doorgaans een kleinere vrouw juist aantrekkelijk, dus vanuit die optiek is het omgekeerde juist waar.

 • Twee grote onzin comments. Mannen leggen vrouwen helemaal geen schoonheidsidealen op, dat doen vrouwen zelf. Elk onderzoek bewijst dat de meerderheid het van de mannen vaak helemaal niets uitmaakt. Sterker nog, vrouwen lopen dan nog te zeuren wat ze het mooiste vinden, als een man duidelijk zegt dat het hem niets uitmaakt.

  En hoge hakken sexy? Volgens mij wederom iets dat vrouwen denken, maar ik ken maar weinig mannen die dat beamen. Kan ook mij en mijn vriendengroep zijn. Wel vinden mannen doorgaans een kleinere vrouw juist aantrekkelijk, dus vanuit die optiek is het omgekeerde juist waar.

 • @ Bas. He Bas als ik je zo lees klink je een beetje als een vrouw die ongesteld is 😉
  Grote onzin comments??!! Je bedoelt dat jij het niet eens bent de comments.
  Nou Kim: Jouw comment ‘ @Isrid: leuk stuk!! ‘ vind ik geen onzin hoor.

 • @ Bas. He Bas als ik je zo lees klink je een beetje als een vrouw die ongesteld is 😉
  Grote onzin comments??!! Je bedoelt dat jij het niet eens bent de comments.
  Nou Kim: Jouw comment ‘ @Isrid: leuk stuk!! ‘ vind ik geen onzin hoor.

 • @Bas: Grote onzin? Dat zou ik niet beweren. Waar maak je dat uit op? Je hebt een punt, maar grote onzin wil ik niet zeggen. Vanuit de geschiedenis hebben mannen inderdaad vrouwen (schoonheids)idealen opgelegd. Toen hadden de vrouwen simpelweg ook veel minder te vertellen, zowel thuis als maatschappelijk. De vrouw moest verzorgd en beschermd worden, voor de kinderen zorgen en schoonheid was hun grootste goed. De (traditionele) media nemen nog steeds die conservatieve ideaalbeelden over en vergroten die uit. Nu in ons “geëmancipeerde” tijd komen vrouwen wel los van het afhankelijk en minderwaardig aspect, maar nog niet echt van de schoonheidsideaal, naar mijn idee. Die ideaalbeelden hebben we dus nog steeds, en ja.. nu praten we ze elkaar ook aan. Schoonheidsidealen van de vrouw worden zowel door mannen als vrouwen op gelegd, net zo goed dat vrouwen en mannen ook mannelijke ideaalbeelden aan mannen op leggen. Echter klagen wij mannen er niet zo snel over, dat is nog steeds een beetje taboe, want dan ben je een “watje” en “geen echte kerel”.

  Hoge hakken sexy? Mwah.. dat weet ik inderdaad ook niet. Ik wordt er niet veel warmer of kouder van in ieder geval. Het is moeilijk om de vinger te leggen waar dat idee vandaan komt. Echter als je het echt gelooft, dan zal je je ook zo voelen, dus zullen veel vrouwen wel dat idee hebben.

 • @Bas: Grote onzin? Dat zou ik niet beweren. Waar maak je dat uit op? Je hebt een punt, maar grote onzin wil ik niet zeggen. Vanuit de geschiedenis hebben mannen inderdaad vrouwen (schoonheids)idealen opgelegd. Toen hadden de vrouwen simpelweg ook veel minder te vertellen, zowel thuis als maatschappelijk. De vrouw moest verzorgd en beschermd worden, voor de kinderen zorgen en schoonheid was hun grootste goed. De (traditionele) media nemen nog steeds die conservatieve ideaalbeelden over en vergroten die uit. Nu in ons “geëmancipeerde” tijd komen vrouwen wel los van het afhankelijk en minderwaardig aspect, maar nog niet echt van de schoonheidsideaal, naar mijn idee. Die ideaalbeelden hebben we dus nog steeds, en ja.. nu praten we ze elkaar ook aan. Schoonheidsidealen van de vrouw worden zowel door mannen als vrouwen op gelegd, net zo goed dat vrouwen en mannen ook mannelijke ideaalbeelden aan mannen op leggen. Echter klagen wij mannen er niet zo snel over, dat is nog steeds een beetje taboe, want dan ben je een “watje” en “geen echte kerel”.

  Hoge hakken sexy? Mwah.. dat weet ik inderdaad ook niet. Ik wordt er niet veel warmer of kouder van in ieder geval. Het is moeilijk om de vinger te leggen waar dat idee vandaan komt. Echter als je het echt gelooft, dan zal je je ook zo voelen, dus zullen veel vrouwen wel dat idee hebben.

 • Waarom hoge hakken sexy zijn? Bij het ideaal beeld van een vrouw horen lange benen, daarom zijn hakken sexy. Bovendien lijk je er slanker door.
  @Bas komt inderdaad een beetje geprikkeld over. Wil je wat chocolade 😉
  En ik vind de toevoegingen van Jeroen ook geen onzin.

 • Waarom hoge hakken sexy zijn? Bij het ideaal beeld van een vrouw horen lange benen, daarom zijn hakken sexy. Bovendien lijk je er slanker door.
  @Bas komt inderdaad een beetje geprikkeld over. Wil je wat chocolade 😉
  En ik vind de toevoegingen van Jeroen ook geen onzin.

 • Zo schrijf je een artikel over een in GB goedgekeurde motie die het verplicht dragen van hoge hakken op het werk verbiedt. Je geeft daarin aan dat het (h)eerlijk is om de keuze te hebben waarin ik pleit voor dan ook eens WEL kiezen voor een hak en meer algemeen: stay feminine in business. Be a balance babe…In de categorie ‘knipoog’. En dan krijg je deze discussie.

  Eigenlijk best een leuke discussie. Zo publiceerde Dutchcowgirls.nl vorige week het artikel: ‘Mannen op hoge hakken nieuwe trend’ . Blijkbaar voelen sommige mannen zich (soms!!) ook zekerder mét een hakje. Het artikel begint nl met: ‘Heb je wel eens goed gekeken naar de schoenen van Sarkozy? Vanaf nu doe je dat wel. Hij draagt namelijk regelmatig een klein hakje. Dat doet hij omdat hij anders kleiner is dan zijn vrouw Bruni (die géén hakjes draagt)’

  Als toppunt van alles omkeren wil ik jullie nog attent maken op de High Heels van NL designer Sacha Lannoye (www.sachalannoye.nl) Die zijn mooi én een statement: Door op haar stiletto’s een metalen plaatje te plakken met daarop ‘MAX 20 kg’ wil zij laten weten hoe absurd het streven naar een perfect lichaam is.

 • Zo schrijf je een artikel over een in GB goedgekeurde motie die het verplicht dragen van hoge hakken op het werk verbiedt. Je geeft daarin aan dat het (h)eerlijk is om de keuze te hebben waarin ik pleit voor dan ook eens WEL kiezen voor een hak en meer algemeen: stay feminine in business. Be a balance babe…In de categorie ‘knipoog’. En dan krijg je deze discussie.

  Eigenlijk best een leuke discussie. Zo publiceerde Dutchcowgirls.nl vorige week het artikel: ‘Mannen op hoge hakken nieuwe trend’ . Blijkbaar voelen sommige mannen zich (soms!!) ook zekerder mét een hakje. Het artikel begint nl met: ‘Heb je wel eens goed gekeken naar de schoenen van Sarkozy? Vanaf nu doe je dat wel. Hij draagt namelijk regelmatig een klein hakje. Dat doet hij omdat hij anders kleiner is dan zijn vrouw Bruni (die géén hakjes draagt)’

  Als toppunt van alles omkeren wil ik jullie nog attent maken op de High Heels van NL designer Sacha Lannoye (www.sachalannoye.nl) Die zijn mooi én een statement: Door op haar stiletto’s een metalen plaatje te plakken met daarop ‘MAX 20 kg’ wil zij laten weten hoe absurd het streven naar een perfect lichaam is.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën