geld4_2Een bijzonder bericht. Volgens onderzoek van DNB zijn ondanks de mega verliezen de bonussen in de bancaire sector niet gekort. DNB noemt het ‘opmerkelijk’ dat er bonussen zijn toegekend in bedrijven die in 2008 zware verliezen moesten incasseren.

Toevallig had ik afgelopen week een interview over afrekenen of resultaat in het kader van Het Nieuwe Werken. Hierin werd ook meteen gezegd: ja, maar we hebben nu gezien wat de bonussen kunnen doen. Mijn reactie is en blijft: verkeerde systemen zijn altijd verkeerd. Dit is een bewijs dat bonussen in de bancaire sector hoe dan ook niet goed in elkaar staken, met alle respect voor alle employee benefits specialisten die er werkten: daar zijn fouten gemaakt. Grote fouten.

Elk goede bonussysteem is er een multi factor systeem, waar meerdere zaken in meetellen. Eén van de elementen die ik er altijd in mee zou nemen is bedrijfswinst. Dat wil niet zeggen dat je bij verlies niets meer uit moet keren, maar je moet bij extreme verliezen (zoals hier) die mogelijkheid hebben en bij verlies hoe dan ook korten.

Maar dan kunnen we het top talent niet meer aantrekken is dan een veel gehoord argument. Als arbeidsmarktspecialist moet ik dan natuurlijk zeggen: ja, daar zit iets in. Maar als ondernemer zeg ik: top talent aantrekken tegen een prijs die ze niet opbrengen is ook niet slim. Een goed bonussysteem is altijd ook afhankelijk van de opbrengsten die een persoon heeft voor de organisatie. Soms lastig te berekenen, maar wel essentieel.

Er is niets mis met bonussen. Er is niets mis met variabele beloning en ik ben van mening dat een goed variabel beloningssysteem ook niet moet worden beperkt tot een bepaald maximum. Er moeten echter wel meerdere variabelen in acht worden genomen. Men kan maximaal geld verdienen, binnen de gestelde normen m.b.t. risico. Daar mag men gewoon niet buiten komen. Er moet ook gekeken worden naar het totaalplaatje en de winst (al dan niet op langere termijn). Het is te makkelijk om te stellen dat bonussen het probleem zijn geweest, het was het systeem waarop de bonussen zijn gebaseerd waar het probleem zat.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.043 views | Reageer (5 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën