Evenwichtswerkeloosheid

Door Bas van de Haterd op 17-09-2009 10:13.

analyticsVia Recruitmentmatters kom ik vandaag op het nieuws van het CBS dat de werkeloosheid is gestegen tot 5%. Een jaar eerder was dit nog 3,8%, dus een fikse toename.

Maar we kwamen natuurlijk ook uit een extreem krappe arbeidsmarkt. Sterker nog, alle crisis ten spijt zitten we nu op wat men ‘evenwichtswerkeloosheid’ noemt.

Even een korte quote uit een oude Volkskrant:

Economen hebben daarvoor de term evenwichtswerkloosheid bedacht: de werkloosheid die hoort bij een normaal functionerende economie. Bij oververhitting zal de werkloosheid tijdelijk lager uitvallen; bij een recessie juist tijdelijk hoger. Deze evenwichtswerkloosheid zweeft momenteel tussen de 5 en 6 procent, weet het CPB.

Dus tussen de 5% en 6% werkeloosheid hebben we een normaal functionerende economie en dito arbeidsmarkt.

Zoals Marc op Recruitmentmatters ook duidelijk aangeeft is de gemiddelde jaarwerkeloosheid van eerdere jaren hoger dan waar we nu op zitten:

  • 2004: 6,5%
  • 2005: 6,5%
  • 2006: 5,5%

Is het erg? Ja, want hij loopt nog stijl omhoog en ik vrees dat we eind van het jaar wel boven die 6% uitkomen. Dit overigens ondanks het feit dat ik in mijn omgeving al heel veel positieve geluiden opvang en veel mensen op leuke en goed betaalde klussen zie zitten.

Is het een drama? Nee, ik verwacht niet dat we de 10% gaan halen en heel even naar die 6,5% gemiddeld gaan… misschien 7%… och, we hebben in 2004 en 2005 toch ook geen bloed in de straten gehad?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


770 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn