Evenwichtswerkeloosheid

Door Bas van de Haterd op 17-09-2009 10:13.

analyticsVia Recruitmentmatters kom ik vandaag op het nieuws van het CBS dat de werkeloosheid is gestegen tot 5%. Een jaar eerder was dit nog 3,8%, dus een fikse toename.

Maar we kwamen natuurlijk ook uit een extreem krappe arbeidsmarkt. Sterker nog, alle crisis ten spijt zitten we nu op wat men ‘evenwichtswerkeloosheid’ noemt.

Even een korte quote uit een oude Volkskrant:

Economen hebben daarvoor de term evenwichtswerkloosheid bedacht: de werkloosheid die hoort bij een normaal functionerende economie. Bij oververhitting zal de werkloosheid tijdelijk lager uitvallen; bij een recessie juist tijdelijk hoger. Deze evenwichtswerkloosheid zweeft momenteel tussen de 5 en 6 procent, weet het CPB.

Dus tussen de 5% en 6% werkeloosheid hebben we een normaal functionerende economie en dito arbeidsmarkt.

Zoals Marc op Recruitmentmatters ook duidelijk aangeeft is de gemiddelde jaarwerkeloosheid van eerdere jaren hoger dan waar we nu op zitten:

  • 2004: 6,5%
  • 2005: 6,5%
  • 2006: 5,5%

Is het erg? Ja, want hij loopt nog stijl omhoog en ik vrees dat we eind van het jaar wel boven die 6% uitkomen. Dit overigens ondanks het feit dat ik in mijn omgeving al heel veel positieve geluiden opvang en veel mensen op leuke en goed betaalde klussen zie zitten.

Is het een drama? Nee, ik verwacht niet dat we de 10% gaan halen en heel even naar die 6,5% gemiddeld gaan… misschien 7%… och, we hebben in 2004 en 2005 toch ook geen bloed in de straten gehad?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


796 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn