imagesIn plaats van te focussen op economische welvaart, gaat het CBS met de geluksmeter straks ook peilen hoe het gesteld is met ons sociale welzijn. Het bureau dat zich altijd bezig houdt met harde cijfers is bezig met het ontwikkelen van een graadmeter voor geluk. Deze maatstaf geldt als tegenhanger voor de economische maatstaven waarmee de welvaart van het land in kaart wordt gebracht. Meer hierover kan je lezen op de website ‘Nieuws met een glimlach’

Als we onderscheid maken tussen welvaart en geluk, waar hebben we het dan over? De betekenis van ‘welvaart’ is niet zo’n probleem, dat kan op de gebruikelijke manier omschreven worden als ‘beschikking over goederen en diensten’. Voor geluk ligt dat wat moeilijker.

Het woord geluk heeft vanouds twee betekenissen: ‘in goede levensomstandigheden verkeren’ en ‘plezier in het leven hebben’. In de eerste betekenis is materiële welvaart onderdeel van geluk. Preciezer verwoord en niet alleen gericht op dat materiële stuk:

Geluk is de mate waarin iemands ‘overall’-oordeel over zijn leven als geheel positief uitvalt.

Voor mij heel aansprekend is het boek ‘De maakbaarheid van geluk’ (The how of happiness) van Sonja Lyubomirsky . Haar opstelling van 10 stappen naar geluk zijn:

1 WEES DANKBAAR
2 KOESTER JE SOCIALE RELATIES
3 NIET MEER TOBBEN
4 DENK OPTIMISTISCH
5 WEES VRIENDELIJK
6 LAAT JE NIET KISTEN
7 VERGEEF
8 LEEF IN HET HEDEN
9 GENIET VAN HET LEVEN
10 ZORG VOOR JE LICHAAM

Het is interessant om te bekijken hoe je deze stappen ook in je werk zou kunnen nemen. Ik denk dat we allemaal in onze carrière, kort of lang, tegen zaken aangelopen zijn die te maken hebben met onvrede. Vastdraaien in een bepaald denkpatroon, te veel bezig zijn met de problemen van een al gelopen project, minder geduld of zelfs begrip hebben voor collega’s en je zorgen maken over resultaten of een presentatie; veel is terug te leiden naar hoe je er zelf in staat. In een eerder blog schreef ik al over zingevend werk waarin ik het artikel in het FD van Nina Galzeron en Wim Galjee even onder de aandacht bracht dat getiteld was ‘ Gelukkig zijn door een baan, de werkvloer als dagelijkse inspiratiebron’.

Ik heb het artikel er nog even op nageslagen in de Volkskrant van eind juni met aandacht voor Loyens & Loeff die volgens onderzoeksbureau Effectory als ‘De beste werkgever van Nederland 2009’ uit de bus kwam. De hoge overall score van 8.4 werd met name opgebouwd door ‘organisatie’, ‘werkzaamheden’ en ‘collega’s’. Het artikel had dan ook de titel ‘ Collega’s belangrijker dan goed salaris’.

Wat goed dat uit alles blijkt dat geluk, zingeving, bezieling en aandacht een item op de werkvloer en binnen de werkomgeving is. Je als bedrijf verbinden met je werknemers, werknemers met werkgevers en werknemers met elkaar. Gelukkig zijn met elkaar. Ik denk dat het een enorm belangrijk element is voor energie, productiviteit, innovatie en misschien dus inderdaad met…..welvaart.  Laten we straks de geluksmeter ook toepassen in onze bedrijfscultuur!

Deze blog is van voormalig RecTec blogger Isrid van Geuns van ISworks

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


510 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën