Wat is recruitment?

Door Bas van de Haterd op 11-09-2009 07:59.

questionmarksEen hele basale vraag, maar één die afgelopen week ineens weer opspeelde in een discussie over RecTec nu een recruitmentblog is of niet. Want ‘er staat zoveel HR op, en dat is geen recruitment’. Omdat ik persoonlijk bezig ben met het nieuwe werken voor mijn nieuwe boek staan er relatief veel artikelen over het nieuwe werken op RecTec. Voor mij een verlengde van recruitment en eigenlijk ook onderdeel van het vakgebied. Maar blijkbaar is mijn definitie van recruitment breder dan gemiddeld. De discussie of het nu wel of niet erbij hoort was eigenlijk terug te herleiden naar de definitie van recruitment. Die zijn er dus twee:

– Het binnenhalen van mensen (met alle toevoegingen van de juiste etc).
– Het oplossen van een personeelsprobleem.

Ziet u het verschil?

U begrijpt, ik opteer voor de tweede definitie, het oplossen van de personele problemen van een organisatie. Dat is breder dan het binnenhalen van de juiste mensen voor de organisatie. Als je dus bijvoorbeeld iets anders kan werken en daarmee geen extra mensen nodig hebt, is dat ook het oplossen van een personeelsprobleem.

Voor mij moeten recruiters (vooral de corporate kijk ik dan naar) zich veel breder oriënteren op het oplossen van personele problemen dan het binnenhalen van de juiste mensen. En daarbij dus niet in hokjes denken van: dat deel is HR, dat deel is top management, maar in het brede perspectief kijken hoe het personeelsprobleem het beste is op te lossen.

In Engeland ken ik enkele mensen die ‘chief talent acquisition’ of ‘talent brand manager’ achtige functies hebben, waarbij men dus veel breder kijkt naar alles rondom het oplossen van personele problemen. Dus ook: moeten we misschien elders in de wereld een kantoor openen? Of moeten we misschien met wisdom of the crowds onze fans inzetten? Hoe passen sociale netwerken in onze wereldwijde wervingsstrategie? Kunnen we door efficiënter te werken niet meer werk met dezelfde mensen doen?

Dan Pink gaf het in zijn verhaal uitstekend aan, dat waar we voor beloond worden doen we en dan kijken we niet verder. Persoonlijk denk ik dat je als recruiter je moet afvragen: wat is nu eigenlijk het hogere doel van mij binnen deze organisatie? Is dat het binnenhalen van voldoende mensen? Of het oplossen van het personele probleem? En als ik er eigenlijk ben voor het laatste, zijn er geen andere manieren om dat te bereiken?

Ik ben er dus van overtuigd dat RecTec wel over recruitment en de arbeidsmarkt gaat, in de brede zin van het woord.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.243 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën