stepstoneOp Recruitmentmatters had Marc er al over gepost: StepStone komt met iets nieuws. Vandaag mag het dan officieel bekend gemaakt worden: StepStone lanceert een online basis ATS dienst genaamd Candidate Tracker.

Candidate tracker is een webbased variant van Easycruit,  het bestaande product van StepStone Solutionsvoor de onderkant van de markt. Het richt zich op bedrijven tot maximaal 100 aannames (hires) per jaar. Voor het kopen van credits hiervoor heeft men hetzelfde systeem gekozen als vacatures kopen: gewoon per stuk.

Een tool gericht op bedrijven die nu nog vooral met outlook en excel werken. Zelf heb ik een rondleiding gemaakt in het systeem om een zo goed mogelijk beeld te scheppen.

Het systeem werkt erg eenvoudig. Je logt in bij StepStone op je account en gaat naar de vacatures. Daar geef je bij de vacature aan dat je candidate tracker wilt inschakelen. Je krijgt een waarschuwing dat het je een credit kost en je zelf verantwoordelijk bent voor -een hoop juridisch gebabbel- en vervolgens krijg je een extra icoontje bij je vacature.

StepStone geeft zelf aan zo min mogelijk contactgegevens te plaatsen in je vacature, zodat de kandidaten via Candidate Tracker binnen moeten komen. Op zich logisch voor de gebruikers van deze tool, maar aangezien onderzoek uitwijst dat kandidaten toch hun eigen weg online kiezen vraag ik me af of je dit zo kan dwingen. Wat ik mis is de mogelijkheid om ook via e-mail te laten reageren (het moet nu dus via een formulier waar uit ander onderzoek blijkt dat sollicitanten geen voorkeur voor hebben).

Terug naar de tracker. Wanneer je dit aanklikt krijg je de volgende overzichtspagina.

ct1

Je kan hierin de vacature bekijken en bewerken, een lijst aan verplichte en optionele velden voor een sollicitatie aanmaken (naam, wo0nplaats, cv upload, etc) en bijvoorbeeld selectievragen stellen. Ook kan je automatisch een e-mail reply op elke sollicitatie instellen. Hiervan kan je de tekst aanpassen en bepalen wanneer deze verzonden moet worden (wat mij verbaasd, want een goede auto reply verstuur je toch juist meteen om te zorgen dat men weet dat de mail is aangekomen?)

Ook kan je automatisch afwijzingsmails instellen, wanneer sollicitanten bijvoorbeeld niet aan bepaalde criteria voldoen. Je kan in het systeem screening vragen instellen, indien men daarop een antwoord geeft dat je als ‘false’ gemarkeerd hebt worden deze kandidaten automatisch afgewezen via deze mail. Hierbij is het natuurlijk wel handig om een vertraging in te bouwen van enkele dagen, zodat de kandidaat het gevoel heeft op een persoonlijke manier afgewezen te worden. Zelf ben ik nooit een fan van screening vragen, maar voor bepaalde functies met heel veel reacties kunnen deze wel erg handig zijn.

Ook zit er een basic multi-posting tool in, waarmee je je vacature kan doorzetten naar Monsterboard, Totaljobs, Nationale vacaturebank, Intermediair en Computable.

De statistieken zijn helaas erg beperkt. Ik mis bijvoorbeeld antwoorden op: wanneer heeft men gesolliciteerd? Indien je multi-posting gebruikt: via welke site? En zo zijn er nog een reeks voorbeelden te bedenken die er bij zouden mogen.

ct2

Het is ook mogelijk om zelf kandidaten toe te voegen. Dus wanneer je de kandidaten via andere kanalen binnen krijgt (wat dus waarschijnlijk toch wel gebeurd) kan je deze zelf handmatig invoeren in het systeem.

Elke kandidaat kan je via het systeem een nieuwe status meegeven, met de bijbehorende acties. Dus afwijzen (waarbij je een hoofdreden kan selecteren en een hele rits aan standaard e-mails krijgt), uitnodigen voor een gesprek (met daarbij de mogelijkheid aan te geven wie er bij zijn) incl. een tijd en datum selecteren of je kan de mail met CV forwarden (bijvoorbeeld naar de afdelingsmanager).

In het systeem krijg je vervolgens te zien hoeveel kandidaten op welke plek in het proces zitten, zodat je dit in goede banen kan leiden als recruiter. Volgens mij een hele mooie basis tool voor alle bedrijven die nu nog geen ATS gebruiken. De kosten vallen ook mee, slechts 195 euro per vacature waarvoor je het systeem gebruikt.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.192 views | Reageer (9 reacties)
 • Pingback: Tweets that mention StepStone lanceert Candidate Tracker | RecTec -- Topsy.com()

 • Op zich wel leuk bedacht, zo’n prijsmechanisme met een prijs per vacature. En €195,- lijkt een mooi laag bedrag. Maar met 100 vacatures kom je toch uit op €19.500,- per jaar! Tangram levert een complete kwaliteitsoplossing voor bedrijven van vergelijkbare omvang voor €4.200,-/jaar (en dan zijn er nog een aantal prijsstunters die het nog voordeliger doen). Zonder de nadelen zoals je hierboven leest. Een mooie nieuwe dienst dus voor bedrijven met maximaal 25 vacatures per jaar, want voor grotere bedrijven zijn er dus al goede bestaande en betere alternatieven.

 • Op zich wel leuk bedacht, zo’n prijsmechanisme met een prijs per vacature. En €195,- lijkt een mooi laag bedrag. Maar met 100 vacatures kom je toch uit op €19.500,- per jaar! Tangram levert een complete kwaliteitsoplossing voor bedrijven van vergelijkbare omvang voor €4.200,-/jaar (en dan zijn er nog een aantal prijsstunters die het nog voordeliger doen). Zonder de nadelen zoals je hierboven leest. Een mooie nieuwe dienst dus voor bedrijven met maximaal 25 vacatures per jaar, want voor grotere bedrijven zijn er dus al goede bestaande en betere alternatieven.

 • Ik ben het met Maurice eens. Zodra het aantal vacatures gaat toenemen beginnen de kosten tevens flink op te lopen. In dat geval zou ik ook kiezen voor een ander systeem.

  Enne, ik ben zo’n ATS prijsstunter die het nog voordeliger doet 😉

 • Ik ben het met Maurice eens. Zodra het aantal vacatures gaat toenemen beginnen de kosten tevens flink op te lopen. In dat geval zou ik ook kiezen voor een ander systeem.

  Enne, ik ben zo’n ATS prijsstunter die het nog voordeliger doet 😉

 • Ik vind het wel een goede voor kleine bedrijven. Inderdaad vacatures moeten niet richting de 100 gaan dat is gewoon te duur. Maar om zo nu en dan een vacature te tracken (voor mkb) zijn dit toch weer extra mogelijkheden!

  Ben het wel met Bas eens dat er wat meer informatie (statistieken) beschikbaar mag zijn / worden. Vooral de bron waarop iemand is binnengkomen kan verhelderend zijn (als je een multiposting doet via stepstone ;o)

 • Ik vind het wel een goede voor kleine bedrijven. Inderdaad vacatures moeten niet richting de 100 gaan dat is gewoon te duur. Maar om zo nu en dan een vacature te tracken (voor mkb) zijn dit toch weer extra mogelijkheden!

  Ben het wel met Bas eens dat er wat meer informatie (statistieken) beschikbaar mag zijn / worden. Vooral de bron waarop iemand is binnengkomen kan verhelderend zijn (als je een multiposting doet via stepstone ;o)

 • Bedankt voor alle tips. We zullen ons best doen om ze mee te nemen voor de volgende release. Met betrekking tot de pricing: inderdaad als je jaar in jaar uit 100 vacatures plaats, dan is 195 euro per vacature inderdaad niet interessant. Bij zulke contracten doen we natuurlijk wat aan de prijs, en daarnaast heeft StepStone natuurlijk software zoals StepStone easycruit of i-Grasp

 • Bedankt voor alle tips. We zullen ons best doen om ze mee te nemen voor de volgende release. Met betrekking tot de pricing: inderdaad als je jaar in jaar uit 100 vacatures plaats, dan is 195 euro per vacature inderdaad niet interessant. Bij zulke contracten doen we natuurlijk wat aan de prijs, en daarnaast heeft StepStone natuurlijk software zoals StepStone easycruit of i-Grasp


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën