goodbyeIn dit interessante artikel op Harvard Business Review haalt Steven Demaio vier redenen aan waarom top talent vertrekt.

Natuurlijk zijn er altijd heel veel dingen van belang. De fit met de bedrijfscultuur, doorgroeimogelijkheden, financiën, sfeer, etc.

Toch zijn er ook zaken die minder voor de hand liggen, maar wel heel belangrijk zijn, met name voor de betere mensen in je organisatie. En alle vier hebben ze te maken met de directe aansturing en het management dat er boven zit.

– Iets belangrijks vergeten door het top management. Natuurlijk vindt niemand het leuk dat zaken tussen de vingers doorglippen, maar HiPo’s vinden dit doorgaans erger dan gemiddeld. Met name als projecten geen doorgang krijgen of vertraagd worden doordat de manager geen prioriteiten kan stellen of gewoon teveel op zijn eigen bordje neemt. Laat het dan maar aan mijzelf over, denkt een HiPo dan.

– Het negeren van moeilijke vragen is een grote bron van irritatie bij de talenten. Een goede manager moet elke vraag direct kunnen beantwoorden, al is het maar met het antwoord dat er nog geen duidelijk antwoord is. Ontwijkend gedrag wordt niet op prijs gesteld door talenten.

– Management by excel. Natuurlijk is het sturen op cijfers en het cijfermatig zaken bekijken onderdeel van elke management baan. Niemand heeft daar moeite mee, maar belangrijk is wel dat cijfers niet alleen leidend mogen zijn. Zeker niet als de cijfers en het gezonde verstand elkaar tegenspreken. Dan moet verder gekeken worden naar ‘waar zit de logica fout’ of ‘waarom kloppen de cijfers niet’. Blind vertrouwen op cijfers is een grote irritatie bij talenten.

– Managers die oncomfortabel zijn met de leiderschapskwaliteiten van het talent. Goede managers genieten van de talenten die ze onder zich hebben en zijn niet bang voor hun eigen baan. Proberen ze niet te beperken in hun groeimogelijkheden of per sé binnen hun team te houden. Slechte managers zijn bang voor hun eigen positie en zullen derhalve het talent afremmen.

Vier observaties, die ik volledig kan delen. Talent management, vooral bij top talenten, is een delicate balans vinden. Daar heb je goede managers voor nodig.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


477 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën