vacatureHet is crisis, tenminste, dat horen we op de televisie, de radio en in de kranten. Vooral de IT wordt zoals altijd hard geraakt. Nog niet zo lang geleden was er het bericht dat de IT bestedingen enorm gedaald waren. Dan zou je dus verwachten dat als een bedrijf aankondigt dat het 150 IT’ers zoekt, het veel reacties zou krijgen. Niets blijkt minder waar.

De scepsis is dan ook groot, het gerenommeerde IT netwerk uit de regio Utrecht Skillcity noemt het blufpoker. De reacties op computable spreken boekdelen. Een Suzuki Swift zou te min zijn, het bedrijf zou veel te streng selecteren en het feit dat men op zoek is naar ‘dropouts’ werkt ook niet mee.

Het model dat men hanteert is doorgaans een zeer positief model, een zogenaamde deta-vast constructie. Je komt in dienst, werkt twee jaar in dit geval (ik ken varianten waar het ook één jaar kan zijn) gedetacheerd en daarna heeft de klant de mogelijkheid om de werknemer (kosteloos doorgaans) over te nemen. De training en in dit geval masterclass is dan voor rekening van de detacheerder.

Toch is het aantal reacties op dit moment minder dan verwacht, zo valt te lezen op Computable. Het verbaasd me ook niet echt met een titel met daarin dropouts, maar ook als ik op de Calco site lees hoe men dit heeft aangepakt:

Hiervoor heeft Calco-IT een zomercampagne opgezet. Over een periode van drie maanden zal er intensief worden geadverteerd in o.a. dagblad De Pers. Dit gebeurd niet alleen in de vorm van advertenties maar tevens door het plaatsen van diverse columns die uitleg geven over de visie en de werkwijze van het IT-bedrijf. De campagne richt zich voornamelijk op (net) afgestudeerde HBO/WO’rs.

Het idee van inhoudelijke columns met advertenties werkt meestal goed, maar een IT’er die kranten leest? Al heel beperkt. En dan in de zomer ook nog? Typisch geval van verkeerde media op verkeerde moment voor deze doelgroep. En natuurlijk vraag ik me af: zou je kunnen reageren per SMS? Immers, een gratis krant is een wegwerp object, daar moet je een directe call to action in zetten.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.085 views | Reageer (6 reacties)
  • Merkwaardig verhaal en dan ook nog eens in de zomer. Onhandig. En de krant al helemaal. Of denkt men dat juist de dropouts wel de krant lezen 😉 (en IT-ers niet?). Het uitblijven van reacties kan ook te maken hebben met angst in de markt door de economische toestand. Ik merk dat er toch aardig wat mensen zijn die naar het eind van het jaar kijken en nu geen actie ondernemen. Leuk stuk!

  • Merkwaardig verhaal en dan ook nog eens in de zomer. Onhandig. En de krant al helemaal. Of denkt men dat juist de dropouts wel de krant lezen 😉 (en IT-ers niet?). Het uitblijven van reacties kan ook te maken hebben met angst in de markt door de economische toestand. Ik merk dat er toch aardig wat mensen zijn die naar het eind van het jaar kijken en nu geen actie ondernemen. Leuk stuk!

  • @Bas De print-campagne is naar mijn mening een niet logische keuze bij deze doelgroep. Daarnaast kan het woord dropouts inderdaad tegenwerken. De kandidaten die dit bedrijf zoekt, zijn er, ondanks het wellicht lastigere vakgebied (ICT). De zomer kan juist een geweldige periode zijn om een campagne in te zetten, zeker voor starters! Een online (ict)wedstrijd, promoteams naar festivals, online campagne op sociale netwerken etc. Er zijn veel andere, en waarschijnlijk goedkopere, manieren om met deze doelgroep in contact te komen.

    @Martijn: Ik begrijp jouw opmerking over angst en daardoor wellicht minder snelle actie van kandidaten. Mijn ervaring is dat rond en na de zomer een grote groep pas afgestudeerden op zoek gaat naar werk. Zij zullen hoe dan ook gaan solliciteren. De kunst is om met hen in contact te komen.

  • @Bas De print-campagne is naar mijn mening een niet logische keuze bij deze doelgroep. Daarnaast kan het woord dropouts inderdaad tegenwerken. De kandidaten die dit bedrijf zoekt, zijn er, ondanks het wellicht lastigere vakgebied (ICT). De zomer kan juist een geweldige periode zijn om een campagne in te zetten, zeker voor starters! Een online (ict)wedstrijd, promoteams naar festivals, online campagne op sociale netwerken etc. Er zijn veel andere, en waarschijnlijk goedkopere, manieren om met deze doelgroep in contact te komen.

    @Martijn: Ik begrijp jouw opmerking over angst en daardoor wellicht minder snelle actie van kandidaten. Mijn ervaring is dat rond en na de zomer een grote groep pas afgestudeerden op zoek gaat naar werk. Zij zullen hoe dan ook gaan solliciteren. De kunst is om met hen in contact te komen.

  • @Bas, ja, klopt. Men klopt ook massaal bij mij aan (de starters). Elk jaar weer opnieuw. Gelukkig een groep die zich steeds meer en meer op internet begeeft op blogs en fora. Goeie post weer!

  • @Bas, ja, klopt. Men klopt ook massaal bij mij aan (de starters). Elk jaar weer opnieuw. Gelukkig een groep die zich steeds meer en meer op internet begeeft op blogs en fora. Goeie post weer!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën