geld4_2Via Management Pro kwam ik op een Amerikaanse site waar alle beloningen van CEO’s openbaar is. Interessant is dat in Amerika naast veel managers ook nog een aantal echte ondernemers in de top van het bedrijfsleven zitten. Dat is een groot verschil, want zoals Hyped schrijft: Larry Elisson (CEO van Oracle en oprichter met nog 25% van de aandelen) kan derhalve zonder moeite zijn salaris verlagen naar 1 dollar.

Dat de Google mannen Brin en Page al jaren 1 dollar verdienen mag bekend verondersteld worden, ook Steve Jobs van Apple heeft zijn salaris nu verlaagd naar dat bedrag.

Ik hoor u denken: ja, met zoveel aandelen kan dat. Dat klopt, maar volgens mij kan je als je 3 of 6 of zoals Jeroen van der Veer van Shell 12 miljoen hebt ontvangen een paar jaar lang ook best een paar jaar zonder salaris.

De Amerikaanse site van Equilar geeft een prachtig overzicht van alle CEO compensation, nog uitgebreider dan bestuursvoorzitter.nl in Nederland.

Toch een paar mooie vergelijkingen: de best bestaande bestuurder in 2008 in Nederland (van der Veer van Shell) verdiende totaal 12 miljoen euro. Gelijk aan de topman van 3M, maar het komt niet in de buurt van de topman van Disney die ruim 50 miljoen dollar mee naar huis neemt.

De topman van Bank of Ameria verdiende afgelopen jaar 9 miljoen, waarvan een behoorlijk deel belastinggeld omdat ze Morgan Stanley moesten redden, waar de topman met 1,2 miljoen naar huis ging.

Voor wie een printer van HP heeft, u heeft meebetaald aan de bijna 34 miljoen dollar (waarvan 24 miljoen bonus) van hun CEO.

In Nederland is er slechts 1 ondernemer van een beursgenoteerd bedrijf, dhr. Sanderink van Oranjewoud, die 1 euro salaris krijgt. Ik ben benieuwd hoe hij dit juridisch heeft geregeld, aangezien dat onder het minimum loon is. In Amerika daarentegen zie je dat er een groter realiteitsbesef is dat ook de top moet inkrimpen als het minder gaat:

In total, 373 U.S. public companies reduced their chief executives’ base salaries between June 1, 2008, and June 18, 2009. Sixty-eight companies in the Fortune 1000 index have reduced executive officers’ base salaries in the past year. Here are the 10 largest (by revenue) U.S. public companies where CEO pay cuts took place: General Motors (reduced to $1) Ford Motor (reduced by 30%) Sears (reduced by $50K) FedEx (reduced by 20%) American Express (reduced by 10%) Motorola (reduced by 25%) Eaton (reduced by six weeks’ worth of pay) Continental Airlines (reduced to $0 for Q3 and Q4 of 2008) EMC (reduced by 15%) Cummins (reduced by 10%)”

In Nederland lijkt dat besef bij de meeste nog lang niet doorgedrongen. Zo heeft meneer Sybema van DSM zichzelf gewoon een loonsverhoging van 50% toegekend, terwijl DSM dus wel reorganisaties aankondigt (ondanks record winsten).

Toch zien we ook in Nederland inmiddels enige realiteitszin intreden. FNV geeft aan dat 60% van de bedrijven die deeltijd WW  heeft aangevraagd afziet van bonussen voor de top. Hoewel ik op zich denk dat er bijzondere omstandigheden zijn waarin een bonus, ongeacht of er deeltijd WW is of niet, verklaarbaar kan zijn. Denk hierbij aan een sales manager die met heel hard werken een mega order binnenhaalt en daar zijn normale provisie over opstrijkt, is het op zich opvallend dat 40% hier nog over nadenkt (of dus niet over nagedacht heeft).

Er is nog veel te winnen in de wereld van beloningen. Op sommige gebieden kunnen we iets leren van de Amerikanen, ook de top zou moeten bloeden als het slecht gaat. Op andere gebieden zijn we misschien al wel iets doorgeschoten en hoop ik dat we beloningen toekomen aan het die ze verdienen. De best betaalde in het bedrijf zou bijvoorbeeld niet meer dan 300 keer het salaris van de slechtst betaalde moeten kunnen verdienen of wat ik recent een prachtig voorbeeld vond: de managementfee mag niet harder stijgen (procentueel) dat de gemiddelde loonstijging van het hele bedrijf.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.131 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën