Werkzoekende toppers

Door Bas van de Haterd op 26-08-2009 08:27.

flexible-health-freelance-landingMeer hoger opgeleiden melden zich bij bij het werkbedrijf van het CWI voor een baan, zo meldt Trouw afgelopen weekend.

Dit jaar zijn ruim 17.500 mensen meer geregistreerd dan in de eerste helft van 2008, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers. Negenduizend mensen zoeken een baan in de wetenschap. Het aantal ingeschrevenen met een hbo-achtergrond verdubbelde tot ruim 43.000.

Dus ook in dit segment neemt het aantal werkelozen toe. Niet verbazingwekkend natuurlijk, aangezien de hele werkeloosheid iets stijgt. Ook het aantal ZZP’ers dat het minder heeft is groter, een zogenaamd stukje verborgen werkeloosheid aldus het Nederlands dagblad. Vanwege de ondoorzichtigheid van deze markt zijn er geen cijfers over.

Dat laatste moet ik als zelfstandige professional natuurlijk even op ingaan. Want de vraag die je je hier moet stellen is niet: gaat het minder, maar wat is je uitgangspunt. Zelf heb ik de jaren 2007 en 2008 (tot zeg maar het laatste kwartaal) nooit als normaal beschouwd. Dat waren extreem goede tijden. Dus een terugval is logisch, die merk ik persoonlijk ook. Alleen is de vraag: gaat het dan nu slecht? Ja, dit is ook geen normale tijd, maar misschien dat ze samen wel een mooi gemiddelde vormen.

Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat je in goede tijden een buffer op moet bouwen, zelfs de bijbel schreef daar meen ik al over (7 goede jaren, 7 magere jaren of zoiets). Als we dergelijke oude wijsheden negeren heb je nu wat je noemt inderdaad verborgen werkeloosheid en mensen die het zwaar hebben. Anders heb je nu de kans te genieten van het leven en mooie nieuwe projecten te starten of in jezelf te investeren.

Er is nu dus talent op de markt beschikbaar. En laat in de strijd om talent dat één ding zijn waar Britse bedrijven in ieder geval naar kijken: het aanwerven van talent dat aan de kant is gezet door concurrenten.

Wat kan je doen met dit soort informatie? Een paar voorbeelden:

– Er is altijd plek voor talent, dus probeer die toppers eruit te halen;
– Vervang externen door internen. Veel organisaties hebben nog steeds bakken met externe IT’ers zitten, die kan je nu voor een behoorlijk deel vervangen door eigen medewerkers die minder dan de helft kosten;
– Een deel van de zelfstandigen ziet nu de negatieve kant van het verhaal en wil best terug in loondienst, geef ze die kans als je een plek over hebt;
– Als je de afgelopen jaren het niveau (b.v. van HBO naar MBO) voor bepaalde functies noodgedwongen hebt moeten laten zakken is nu een goed moment dit weer terug te brengen naar het gewenste niveau, mits dit relevant is voor de functie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


394 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën