De case Tarik Ramadan

Door Bas van de Haterd op 21-08-2009 08:49.

tariq_ramadan_200Een ontslag dat veel in het nieuws is, maar nog geen HR blog dat er aandacht aan besteed heeft. De case van Tarik Ramadan in Rotterdam.

Er is veel te doen over zijn ontslag, maar wat mij opvalt is dat het allemaal heel erg politiek beladen is, terwijl er vanuit HR perspectief volgens mij hier iets heel anders aan de hand was. Een kaart die niet gespeeld is, maar dat wel had moeten worden.

In een radio programma op BNR hoorde ik één goede opmerking, die verder geen aandacht kreeg. ‘Wij wisten niet dat hij deze TV show had toen we hem aanstelde’, aldus één van de betrokken mensen die zijn ontslag goedkeurde.

Hier kunnen twee dingen het geval zijn. Of hij is niet gevraagd naar zijn nevenfuncties of hij heeft gelogen. Volgens de man op de radio was hij er wel naar gevraagd, dus heeft hij gelogen. Als dat zo is, is zijn ontslag volkomen terecht en logisch. Het is vergelijkbaar met dat van Michael Rasmussen bij de Rabobank in de Tour van 2 jaar geleden.

Indien hij er niet naar gevraagd is, zou het in dit geval een bijzonder grove fout zijn in mijn optiek van het HR beleid van de gemeente Rotterdam en de Erasmus universiteit. Een belangrijk leermoment lijkt me.

Natuurlijk had meneer Ramadan een dergelijke functie ook uit zichzelf kunnen en misschien wel moeten melden. Maar daar waar dit in onze cultuur al niet heel vanzelfsprekend is, kan je dat van iemand die onze cultuur niet kent niet eisen dat hij dat weet en doet.

Communicatie technisch is dit in ieder geval zwak aangepakt volgens mij, want alle aandacht gaat nu naar het type bijbaan, terwijl het niet melden indien dat verplicht was volgens mij grond genoeg was geweest.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


413 views | Reageer (8 reacties)
 • @Bas En zelfs dan weet je het nog niet zeker. Het gaat erom wat er in de arbeidsovereenkomnst staat. Als die geen verbod (op een bepaald type) nevenfuncties vermeld, hoeft hij niks te zeggen en mag hij er ook niet om ontslagen worden. Als dat welk zo is, gaat hij voor de bijl natuurlijk. Als het dus niet overeengekomen is, kan de Gemeente dus nog een leuke – en juridisch terechte – schadeclaim tegenmoet zien.

 • @Bas En zelfs dan weet je het nog niet zeker. Het gaat erom wat er in de arbeidsovereenkomnst staat. Als die geen verbod (op een bepaald type) nevenfuncties vermeld, hoeft hij niks te zeggen en mag hij er ook niet om ontslagen worden. Als dat welk zo is, gaat hij voor de bijl natuurlijk. Als het dus niet overeengekomen is, kan de Gemeente dus nog een leuke – en juridisch terechte – schadeclaim tegenmoet zien.

 • @Bas W: inderdaad geef ik aan dat ik het niet weet, ik ken zijn contract niet. Maar het gaat er niet alleen om wat daar in staat, maar ook of hem dus gevraagd is naar zijn neven functies en of hij daarover gelogen heeft. De man in het interview liet doorschemeren dat dat het geval was, maar stelde dat niet zo stellig.

 • @Bas W: inderdaad geef ik aan dat ik het niet weet, ik ken zijn contract niet. Maar het gaat er niet alleen om wat daar in staat, maar ook of hem dus gevraagd is naar zijn neven functies en of hij daarover gelogen heeft. De man in het interview liet doorschemeren dat dat het geval was, maar stelde dat niet zo stellig.

 • Gijs Notté

  issue in deze is volgens mij dat hij niet openlijk afstand nam van de geweldadige manier waarop het regime de demonstraties de kop in probeerde te drukken. Zijn geloofwaardigheid kwam hiermee onder (nog verdere) druk te staan waardoor zijn positie onhoudbaar werd.
  Ik wens de rechter die hierover mag oordelen heel veel wijsheid toe!

 • Gijs Notté

  issue in deze is volgens mij dat hij niet openlijk afstand nam van de geweldadige manier waarop het regime de demonstraties de kop in probeerde te drukken. Zijn geloofwaardigheid kwam hiermee onder (nog verdere) druk te staan waardoor zijn positie onhoudbaar werd.
  Ik wens de rechter die hierover mag oordelen heel veel wijsheid toe!

 • @Gijs: ik geloof niet dat je het punt in het blog begrijpt. Jij stelt inderdaad precies wat nu als reden wordt aangevoerd. Dat is allemaal mooi, politiek en vanuit HR oogpunt totaal onzinnig. Ik probeer dit vanuit een HR optiek te bekijken, en dan kom je dus op de vraag: waarom wist men niet van deze bijbaan. Is het gevraagd en heeft hij gelogen? Ja, dan is het simpel. Is het niet gevraagd, dan is dat iets waar je je systeem op zou moeten verbeteren.

 • @Gijs: ik geloof niet dat je het punt in het blog begrijpt. Jij stelt inderdaad precies wat nu als reden wordt aangevoerd. Dat is allemaal mooi, politiek en vanuit HR oogpunt totaal onzinnig. Ik probeer dit vanuit een HR optiek te bekijken, en dan kom je dus op de vraag: waarom wist men niet van deze bijbaan. Is het gevraagd en heeft hij gelogen? Ja, dan is het simpel. Is het niet gevraagd, dan is dat iets waar je je systeem op zou moeten verbeteren.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën