Samenwerken in recruitment

Door Bas van de Haterd op 17-08-2009 07:47.

cooperation-two-mulesEén van de onderdelen van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie waar in mijn optiek nog veel te winnen is, is samenwerking tussen instanties. Met name op regionaal of branche-gebied is er veel te winnen.

De reden dat dit vaak moeizaam van start komt is dat recruitment per definitie korte termijn gericht lijkt te zijn. Dat zien we nu in de crisis helaas weer, maar het zit in de aard van het beestje zo lijkt. Samenwerking m.b.t. de arbeidsmarkt werkt het beste indien het lange termijn gericht is. We vergeten namelijk vaak dat de arbeidsmarkt, zeker op regionale of branche basis, geen ‘zero sum game‘ is.

Een zero sum game gaat er van uit dat er ergens een bepaalde hoeveelheid is die je kan verdelen. Bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid arbeidskrachten. Maar zeker op regionaal of branche gebied is dat niet zo, mensen kunnen namelijk overstappen van sector of verhuizen naar een andere regio. Samenwerken met arbeidsmarktconcurrenten kan dit voorkomen, zowel doordat je mensen in je branche of regio houdt, als het feit dat je nieuwe mensen aantrekt.

De overheid geeft in dit geval voor de tweede keer het goede voorbeeld. Nadat er eerst al een trainee in Brabant programma was, een regionaal sector gerichte samenwerking, hebben ze nu het VNG gemeente trainee programma opgezet. (Met dank aan Ton Rodenburg voor de tips).

Het Brabantse project was een hele mooie samenwerking tussen provincie, één waterschap en een serie gemeenten. Dus niet alleen branche gericht, maar meer sector (overheid) met regio gekoppeld. Zelf denk ik dat vanuit maatschappelijk oogpunt het niet verkeerd was geweest ook enkele grotere bedrijven erbij te betrekken, hoewel ik vrees dat de uitvoering dan te complex was geworden. Door het volledig op lagere overheden te richten is het waarschijnlijk beter uitvoerbaar. Blijkbaar is het een succes geweest afgelopen jaar, want in januari gaan ze weer werven voor het vervolg, dat in april 2010 zal starten.

Het VNG traject is interessant van opzet. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wordt namelijk een soort detacheringsbureau dat studenten (max. 1 jaar werkervaring) voor 2 jaar in dienst neemt. Daarna is de trainee vrij om te gaan en staan waar hij of zij wil. Je zal in die twee jaar een viertal gemeenten ‘aandoen’. De werkweek is 32 uur, met 8 uur training per week, betaald door de VNG uiteraard.

Het concept van het traineeship ziet er volgens mij uitstekend uit. De site is helaas een stuk minder en ik ben benieuwd of het gaat lukken om trainees aan te trekken als je er niet eens een ‘call to action’ op hebt staan waar men zich kan aanmelden.

Het concept is uitstekend en ik kan samenwerking in werving enkel toejuichen. Ik ben benieuwd wanneer andere organisaties dergelijke concepten gaan uitrollen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


868 views | Reageer (8 reacties)
 • Het is een mooi utopia maar ik vrees dat het in de grote boze mensenwereld niet gaat werken. Uitzonderingen als de gemeenten daar gelaten die met gezamelijke doelen kunnen werken hebben bedrijven namelijk vaak een dubbel doel in de markt.
  Men wil niet alleen het beste talent men wil het talent ten koste van de ander. Daarom zul je nooit concurerende marktpartijen samen zien werken.

 • Het is een mooi utopia maar ik vrees dat het in de grote boze mensenwereld niet gaat werken. Uitzonderingen als de gemeenten daar gelaten die met gezamelijke doelen kunnen werken hebben bedrijven namelijk vaak een dubbel doel in de markt.
  Men wil niet alleen het beste talent men wil het talent ten koste van de ander. Daarom zul je nooit concurerende marktpartijen samen zien werken.

 • @Thomas: dat het weinig zal gebeuren ben ik met je eens, daar zit juist het probleem in mijn optiek. Zoals ik al zeg: het is geen zero sum game, maar dat begrijpen de meeste niet. Natuurlijk zijn in een aantal sectoren die veel budget hebben en ‘volwassen’ zijn er teveel ego’tjes. Maar ik denk dat het zeker kansrijk is in andere sectoren. Heb zelf bij een bevriende vereniging maar eens een balletje opgegooid afgelopen week.

  Vergeet niet, Professionals Pools Paradise was ook een succes story tot en met voor electromonteurs. Instroom in deze VMBO opleiding +40% doordat de branchevereniging met serious gaming werk maakte van de aantrekkelijkheid van de markt.

 • @Thomas: dat het weinig zal gebeuren ben ik met je eens, daar zit juist het probleem in mijn optiek. Zoals ik al zeg: het is geen zero sum game, maar dat begrijpen de meeste niet. Natuurlijk zijn in een aantal sectoren die veel budget hebben en ‘volwassen’ zijn er teveel ego’tjes. Maar ik denk dat het zeker kansrijk is in andere sectoren. Heb zelf bij een bevriende vereniging maar eens een balletje opgegooid afgelopen week.

  Vergeet niet, Professionals Pools Paradise was ook een succes story tot en met voor electromonteurs. Instroom in deze VMBO opleiding +40% doordat de branchevereniging met serious gaming werk maakte van de aantrekkelijkheid van de markt.

 • Mooi voor de bullshit bingo dat zero sum game 😉

  Nogmaals, samenwerken in recruitment=je concurrent aan talent helpen. In Stalinistisch Rusland misschien geen probleem, in de grote boze mensenwereld wel. Het is tegennatuurlijk.

  Gezamelijke opleidingstrajecten is natuurlijk een ander verhaal. Maar directe werving gaat in profitland nooit werken en dat is maar goed ook.

 • Mooi voor de bullshit bingo dat zero sum game 😉

  Nogmaals, samenwerken in recruitment=je concurrent aan talent helpen. In Stalinistisch Rusland misschien geen probleem, in de grote boze mensenwereld wel. Het is tegennatuurlijk.

  Gezamelijke opleidingstrajecten is natuurlijk een ander verhaal. Maar directe werving gaat in profitland nooit werken en dat is maar goed ook.

 • @Thomas: het is totaal niet tegen natuurlijk, sterker nog, het is het meest natuurlijke wat er is. Mits een bedrijf natuurlijk een eigen imago en een echt employer brand heeft.

  Kijk, als je een groot bedrijf bent zonder enige onderscheidend vermogen, laten we een telecom bedrijf nemen dat nu ook in de Randstad zit, snap ik dat je niet met de andere telecom reuzen in de randstad gaat samenwerken. Als je een echt bedrijf met een degelijk onderscheidend vermogen bent hoef je niet te werken vanuit angst, maar werk je vanuit kracht en kan je heel goed samenwerken.

  Sterker nog, je zou kunnen stellen dat elk jobboard in de basis een samenwerking is, alleen een duur betaalde 🙂

  Maar al helemaal als het gaat om starters, dan zijn je arbeidsmarktconcurrenten hele andere dan je normale concurrenten, in veel sectoren tenminste (er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk). Dan is samenwerking een teken van kracht, maar helaas zijn er erg veel mensen die werken vanuit angst in het bedrijfsleven, vanuit de illusie dat je inderdaad wat jij zegt dat ene talent wilt binnenhalen (om het vervolgens weer te ontslaan zodra de crisis toeslaat met de illusie dat het weer terugkomt als jij het weer nodig hebt) 🙂

 • @Thomas: het is totaal niet tegen natuurlijk, sterker nog, het is het meest natuurlijke wat er is. Mits een bedrijf natuurlijk een eigen imago en een echt employer brand heeft.

  Kijk, als je een groot bedrijf bent zonder enige onderscheidend vermogen, laten we een telecom bedrijf nemen dat nu ook in de Randstad zit, snap ik dat je niet met de andere telecom reuzen in de randstad gaat samenwerken. Als je een echt bedrijf met een degelijk onderscheidend vermogen bent hoef je niet te werken vanuit angst, maar werk je vanuit kracht en kan je heel goed samenwerken.

  Sterker nog, je zou kunnen stellen dat elk jobboard in de basis een samenwerking is, alleen een duur betaalde 🙂

  Maar al helemaal als het gaat om starters, dan zijn je arbeidsmarktconcurrenten hele andere dan je normale concurrenten, in veel sectoren tenminste (er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk). Dan is samenwerking een teken van kracht, maar helaas zijn er erg veel mensen die werken vanuit angst in het bedrijfsleven, vanuit de illusie dat je inderdaad wat jij zegt dat ene talent wilt binnenhalen (om het vervolgens weer te ontslaan zodra de crisis toeslaat met de illusie dat het weer terugkomt als jij het weer nodig hebt) 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën