firedWie niet presteert wordt ontslagen? Toch? Dat is tenminste de Amerikaanse manier van keuzes maken voor ontslag. Maar in Europa ligt dat een stuk genuanceerder. In Nederland kende we het LIFO (Last In First Out) principe en nu het afspiegelingsprincipe, waarbij we ook nog een uitzonderingen voor onmisbare krachten kunnen maken.

Maar wie willen we eigenlijk ontslaan? Er is nogal wat cultuurverschil in Europa op dat gebied, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland. gepubliceerd op Harvard Business Review. In het eerste artikel van de serie bleek dat we in Europa kiezen voor de duurdere medewerker.

Heel bijzonder is dat in veel gevallen we in Europa het liefste de beste mensen blijkbaar ontslaan, zo blijkt uit het onderzoek. Deze komen namelijk relatief makkelijk aan een nieuwe baan en dan voelt de HR manager zich minder schuldig.

In een tweede artikel wordt vervolgens in gegaan op de cultuurverchillen tussen AngelSaxische landen (Engeland in dit geval), Germaanse landen (Duitsland en Oostenrijk) en Latijnse landen (Frankrijk, Italië en Spanje).

layoffsmatrix1

Hier zien we vervolgens grote verschillen in wie ontslagen worden. Latijnse landen kijken vooral of iemand in aanmerking komt voor een door de overheid gefinancierd VUT programma, in Angelsaxische landen wordt gekeken naar prestatie en kosten.

Grappig genoeg staan prestatie bij zowel Engelse als Germaanse cultuur bovenaan, maar wel precies omgekeerd. Germaanse landen ontslaan het liefst de best presterende mensen omdat die makkelijk een nieuwe baan kunnen vinden, in Engeland vindt men het niet hun taak daar rekening mee te houden en die ontslaan juist de matig presterende mensen.

Interessant om deze verschillen te zien en ook dat in Germaanse landen dus vooral wordt gekeken naar de toekomst van de mensen, in tegenstelling tot de prestatie van het bedrijf. Misschien is dat een reden dat in de echte Angelsaxische landen (Engeland en de VS) HR ook in hoger aanzien staat dan in Germaanse culturen. Nederland is niet meegenomen en natuurlijk een vreemde eend in de bijt. Immers zijn wij een Germaans land met vaak ook Germaanse HR culturen, maar we zijn bedrijfsmatig, na Engeland, het meest Angelsaxische land van Europa. Ook merk je dat we qua ontslagcultuur steeds meer opschuiven naar het ‘best man for the job’ principe. Iets waar ik als ondernemer geheel achter kan staan natuurlijk.

Moet je dan geheel niet kijken naar de toekomst van je mensen? Natuurlijk wel. Je moet daar in investeren als het goed gaat en als er mogelijkheden zijn om iemand b.v. vanwege overheidsregels vervroegd te laten uittreden is dat zeker iets waar je naar moet kijken. Maar je moet wel altijd het bedrijfsbelang ook in het oog houden en dus je beste mensen proberen te behouden.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


711 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën