Na eerdere interviews met grote organisaties als de Rabobank en Microsoft, heb ik ook gesproken met Ronald van den Hoff en Mariëlle Sijgers van CDEF Holding / Seats2Meet over het nieuwe werken. Een kleine organisatie kent hele andere issues. En hoe voer je het nieuwe werken in bij een vergaderlocatie waar je toch echt niet tijd- of plaatsongebonden kan werken?

Mijn take-aways van het interview:

Belangrijk onderdeel van het nieuwe werken is voor hen dat de markt een grote regisseur is van alles dat er gebeurt. Doordat tussenschakels en intermediairs steeds meer wegvallen hebben bedrijven vaak met meer eindklanten te maken. Dit vereist het anders inrichten van processen.

Het gaat er niet om wie uiteindelijk het werk doet. Uitbesteden van kern zaken, zoals de catering bij een vergaderlocatie, is mogelijk en vaak zelfs wenselijk. Seats2Meet faciliteert het proces en werkt met verschillende partijen die het uitvoeren. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen winst kan maken op uitbestede activiteiten. Elke partij moet een rol kiezen en daar de beste in zijn, dan verdient iedereen er meer aan. Seats2Meet bewijst de kracht van dit model door ruim twee keer de marge te draaien als de gevestigde orde.

Bij Seats2Meet is het uiteraard niet mogelijk dat medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Een gastvrouw moet nu eenmaal aanwezig zijn als de gasten en komen en de catering moet geserveerd worden als de gasten willen lunchen of borrelen. Toch hebben de medewerkers veel vrijheid, zolang de klant maar tevreden is. Dit meet men publiek via meetingreviews.com en zolang de ratings hoog zijn, doen de medewerkers blijkbaar goed hun werk.

Ook kern functies kunnen met zelfstandigen worden ingevuld. Zo is bij Seats2Meet nu het hoofd administratie, niet de meest voor de hand liggen functie, een Zelfstandige professional. De reden hiervoor is dat men op zoek was naar iemand met specifieke kennis om het proces nog beter te maken. In een fluïde organisatie zoals Seats2Meet veranderen processen continue en daarmee zijn er vaak andere talenten nodig voor functies, ook die van hoofd administratie. Dus kunnen deze functies goed ingevuld worden door zelfstandigen.

Belangrijk onderdeel van het nieuwe werken is volgens Ronald, net als volgens Henny van Egmond van de Rabobank, het corrigerende team proces. Als mensen zich niet aan de afspraken houden moet het team ze daarop aanspreken. Daar moet je dan medewerkers natuurlijk wel in coachen en trainen.

Tot slot is één ding boven alles blijven hangen van dit interview. Het omgaan met zelfstandige professionals binnen een organisatie is essentieel voor het nieuwe werken. Deze trend is volgens Ronald en Mariëlle niet te stoppen en je kan er als organisatie veel profijt van hebben om een grote groep rondom je te verzamelen. Vanuit deze groep kan business ontstaan voor je organisatie, je kan makkelijker en sneller mensen vinden voor bepaalde projecten en ze ontwikkelen zaken waar ook jij van kan mee profiteren. Onderdeel zijn van verschillende netwerken met zelfstandige professionals is een essentieel onderdeel van werken nieuwe stijl.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


840 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08landmacht_tram_03landmacht_tram_06

Categoriën