studentenOpvallend vind ik het onderzoek van Intelligence Group waaruit volgens hen blijkt dat studenten zorgeloos lijken te zijn over hun arbeidsmarktkansen. Volgens de Intelligence Group is maar liefst driekwart van de studenten niet van plan om langer te studeren vanwege de situatie op de arbeidsmarkt. Daarnaast denkt volgens hen maar liefst een derde dat de crisis geen enkel effect heeft op de positie op de arbeidsmarkt. Intelligence Group stelt op basis van het onderzoek dat studenten zich geen zorgen maken over hun kansen op de arbeidsmarkt en dat dus het merendeel van de studenten niet bereid is om een lager salaris of een lager werk- en denkniveau te accepteren bij hun eerste baan.

Dat vind ik een opvallende conclusie. Niet alleen omdat ik zelf ondervonden heb hoe lastig het is om in deze tijd een baan te vinden die bij je past, maar ook omdat ik juist hele andere geluiden om mij heen hoor van studenten. In de week van onze diploma uitreiking hebben we een barbecue gehad met onze coachgroep. We waren met 10 recent afgestudeerde HBO’ers HRM. Eén daarvan heeft besloten door te studeren, niet alleen omdat de arbeidsmarkt nu niet optimaal is, ook omdat hij dat gewoon graag wilde. Vier daar van hadden onlangs een baan gevonden, met de nodige moeite en hier weer 2 van hebben een baan onder hun niveau geaccepteerd. De overige 5 studenten waren destijds nog flink aan het solliciteren. Dat betekent dat de helft niet bepaald snel een baan weet te vinden en op de nodige sollicitaties wordt afgewezen. Twee studenten van de 10 hebben een baan onder hun niveau geaccepteerd, wat volgens de IG iets is wat studenten juist niet doen. 

Waar we het allemaal over eens waren tijdens de bbq, is dat de arbeidsmarkt dusdanig slecht is dat je niet alleen maar solliciteert op je droombaan. Je solliciteert op allerlei functies, ook als die niet helemaal, of zelfs helemaal niet, aansluiten bij wat je graag wilt doen. Ook als dit een MBO functie is in plaats van een HBO functie. Een baan die wel volledig aansluit bij je wensen komt vanzelf wel weer voorbij als de arbeidsmarkt wat beter wordt. Daarbij komt dat als je solliciteert als starter, je vooral veel afwijzingen krijgt omdat “er andere sollicitanten zijn die beter bij het profiel aansluiten”. Als je vervolgens vraagt waarom zij beter aansluiten dan jij, krijg je het antwoord dat zij meer ervaring hebben.

Tijdens mijn diploma uitreiking ontdekte ik dat veel van mijn andere (ex-) medestudenten ook ervoeren dat het lastig is om aan een baan te komen. Zeker als starter. Hier hoorde ik steeds vaker dat zij wilden doorstuderen in plaats van te gaan werken, sowieso om zichzelf verder te ontwikkelen, maar ook omdat de zoektocht naar een baan momenteel een lastige tocht is. Uit onderzoek van Studentenwerk blijkt dat maar liefst 45% van de ondervraagde studenten een vervolgstudie gaat doen om zichzelf te onderscheiden in de huidige (en toekomstige) arbeidsmarkt.  Uit dit onderzoek blijkt bovendien dat, naast doorstuderen, een reis naar het buitenland populair is onder de studenten. Dat kan ik beamen: ook ik vertrek naar het buitenland (ergens in januari) om mezelf daar verder te ontwikkelen in de vorm van een studie aan een van de meest vooraanstaande universiteiten. Dat wil ik niet alleen omdat ik altijd al eens naar Australië wilde gaan, ook om mezelf in de toekomst te onderscheiden op de arbeidsmarkt, zeker in een tijd als deze.

Verder bevestigen deze week tal van berichten dat de instroom van studenten sterk toeneemt, zo ook dit artikel in het AD. Het aantal aanmeldingen voor HBO opleidingen ligt nu al 18% hoger dan vorig jaar. Daarnaast verwacht ik dat als recent afgestudeerden in september nog geen baan hebben gevonden zich alsnog gaan inschrijven voor een vervolgstudie. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een Master opleiding. Ze zullen dit doen om zich zo te kunnen onderscheiden, maar ook omdat ze niet stil willen zitten. In de meeste gevallen kunnen studenten zich immers tot oktober of november inschrijven voor een opleiding.

Ik ben dus erg nieuwsgierig onder welke studenten het onderzoek van de IG is uitgevoerd, zowel HBO als WO studenten volgens de Intelligence Group, en in welk jaar deze ondervraagde studenten zaten. Want ik kan me voorstellen dat een 1e jaars student nog totaal niet bezig is met de arbeidsmarkt of meer naar de toekomst van de arbeidsmarkt kijkt (en verwacht dat deze over 4 jaar een stuk positiever is). Als ik dus mijn eigen ervaringen en de ervaringen, meningen en visies van mijn ex-medestudenten vergelijk met het onderzoek van Intelligence Group, zit daar nogal een discrepantie in.  Studenten zijn zich wel degelijk bewust van de situatie van de arbeidsmarkt en beseffen zich dat het lastiger is om een baan te vinden en mogelijk een lager salaris zullen moeten accepteren. En dat is maar goed ook, want wij (ex-)studenten zijn de afgelopen jaren al genoeg verwend met hoge salarissen voor stages, studiefinanciering, leuke en interessante bijbanen, etc.

Deze blog is geschreven door voormalig RecTec blogger Kim Willems

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


640 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën