google-godSteeds meer werkzoekenden gebruiken Google voor het vinden van vacatures. Dat heeft een hoop positieve elementen, je kan als werkgever bijvoorbeeld, als je aan goede zoekmachine optimalisatie doet, jobboards en intermediairs ontlopen. Veel gratis traffic kan van Google komen. Echter kan het ook nadelen hebben als vacatures die je denkt offline gehaald te hebben, dat volgens Google niet zijn.

Zo vond een vriendin van mij op zoek naar een baan in de nieuwe media via Google deze vacature. Een community manager functie bij het FNV initiatief Jobcircle. Past helemaal bij haar, maar… de vacature is al ruim een jaar geleden vervuld. Hij staat dan ook niet meer bij Jobcircle op de site, maar zit nog wel in Google dus.

Haar reactie hierop: eigenlijk wel heel erg, lekker genant om tegenover een sollicitant toe te moeten geven die er tijd in brief heeft gestoken…

Een slechte sollicitatie-ervaring dus, één die vermeden had kunnen worden denk ik. Bij het Digitaal-Werven onderzoek onder gemeenten merken we momenteel ook regelmatig dat vacatures niet meer in de vacature sectie staan, maar nog wel in het archief. Zodat je bij het woord vacature intikken op de site nog oude vacatures krijgt. Die zijn dus ook te vinden via Google. En als je in de vacature zelf geen sluitingsdatum zet kan je dus sollicitanten krijgen die je vervolgens moet afwijzen omdat de vacature niet meer open staat.

Het verwijderen van vacatures is dus ook iets waar je bij Search Engine Optimation (SEO) op moet letten. Natuurlijk kan je ze niet uit Google cache halen, maar wel uit Google zelf door de vacature geheel offline te halen en niet ergens in een archief te laten staan. Belangrijk om hier ook op te letten, het kan negatieve sollicitatie-ervaringen schelen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


877 views | Reageer (12 reacties)
 • Michel Rijnders

  Je hoeft de vacatures niet zozeer ‘uit google’ te halen. Zorg er bij vervulling/vervalling voor dat de vacature echt van de website of uit het archief verdwijnt en dus ook niet meer vindbaar is. Met een goede 404 pagina kun je zolang google naar de niet meer bestaande pagina verwijst de werkzoekende informeren dat de vacature niet meer beschikbaar is en wijzen op interessante andere mogelijkheden.

 • Michel Rijnders

  Je hoeft de vacatures niet zozeer ‘uit google’ te halen. Zorg er bij vervulling/vervalling voor dat de vacature echt van de website of uit het archief verdwijnt en dus ook niet meer vindbaar is. Met een goede 404 pagina kun je zolang google naar de niet meer bestaande pagina verwijst de werkzoekende informeren dat de vacature niet meer beschikbaar is en wijzen op interessante andere mogelijkheden.

 • @Michel: dat is toch precies wat ik zeg?

 • @Michel: dat is toch precies wat ik zeg?

 • Ah, dat was mij dan een beetje onduidelijk.

 • Ah, dat was mij dan een beetje onduidelijk.

 • @Michel: dan heb ik dat niet helder genoeg opgeschreven 🙂 Heb laatste alinea nu beetje aangepast, stond er inderdaad wat krom.

 • @Michel: dan heb ik dat niet helder genoeg opgeschreven 🙂 Heb laatste alinea nu beetje aangepast, stond er inderdaad wat krom.

 • Het duurt een tijdje voordat Google 404-pagina’s heeft gevonden en verwijderd heeft uit de index, zeker bij grote vacaturesites. De grote vacaturesites kunnen beter de ‘unavailable after’ tag gebruiken die Google al in 2007 heeft geïntroduceerd. Het is verstandig om deze tag in te bouwen in het cms. Zie: http://googleblog.blogspot.com/2007/07/robots-exclusion-protocol-now-with-even.html

 • Het duurt een tijdje voordat Google 404-pagina’s heeft gevonden en verwijderd heeft uit de index, zeker bij grote vacaturesites. De grote vacaturesites kunnen beter de ‘unavailable after’ tag gebruiken die Google al in 2007 heeft geïntroduceerd. Het is verstandig om deze tag in te bouwen in het cms. Zie: http://googleblog.blogspot.com/2007/07/robots-exclusion-protocol-now-with-even.html

 • Mooie tip Bert! Heb ik nog niet eerder gehoord als oplossing!

 • Mooie tip Bert! Heb ik nog niet eerder gehoord als oplossing!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën