Totaljobs Barometer

Door Bas van de Haterd op 07-08-2009 08:30.

barometerAs Totaljobs is one of the largest UK jobboards, they have interesting figures you can do analysis on. And with the Totaljobs barometer you can go trough some figues yourself. I like it, because you don’t get to see the numbers some marketeer thought you’d like, but you can look at them yourself.

So let’s go trough some figures and see what they tell us.

I’ve looked at 5 sectors over de first 6 months of this year: Accountancy, IT & Internet, Banking, HR en Marketing.

Lets first look at the numbers as far jobpostings are concerned. Marketing shows a decline from 9.250 to 7.500 postings between january en june (-18%), Banking goes from 22.000 to 15.000 openings(-32%), IT from 24.000 to 15.000 (-37,5%), HR had 6.250 and in june it was 4.250 (-32%) and Accountancy goes down from 20.000 to 17.000, but not in a straight line (they went under 16k). But in the end they dropped 15%.

Within the same barometer we can also look at the number of job searches withing Totaljobs done on the subject and the number of times someone applied to a specifiek job.

As far as jobsearches go, there is little to say. Only marketing shows some movement and it’s a drop by 4%. Might be a little suprise there, less job searches in this market.

But the number of times someone applied to a job are going up. Combine that with the lower vacancies and you get some interesting figures on the resume per vacancy. We see the number of applicants in accounting rise by 15%, combine that with the drop in jobpostings and you see the number of applicants per posting go from 5 to 7.

HR moves from 8,5 to 15 and IT goes from 5 applicants to a stunning 19 per jobpostings.

In Banking the number of applicants seemed to have stayed the same, but because of the drop in vacancies they go from 5 to 7. Marketingjobs go from 6 to 13 resume’s per vacancy.

What does this all tell us? Except for the fact the crisis isn’t over yet? Well, that the numbers seems to vary a lot. ANd I do mean a lot. So if you are going to do some internal benchmarking, make sure you benchmark the right stuff. Don’t put all ‘non core jobs’ like IT, marketing and HR in one basket. You’ll get figures you cannot compare. Make sure you treat each job right and on it’s own merites when you do the numbers.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


327 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn