Totaljobs barometer UK

Door Bas van de Haterd op 07-08-2009 08:30.

barometerTotalJobs heeft in de UK één van de grootste websites als het gaat om vacatures. Vergelijkbaar met Monsterboard en Nationalevacaturebank hier in Nederland. Daarom zijn ze ook erg goed om trends te spotten en ik moet zeggen dat hun jobsbarometer, waar je zelf selecties kan maken, erg leuk is om mee te spelen.

Het gaat natuurlijk om de Engelse markt, dus voor Nederlandse recruiters niet extreem interessant. Toch is het leuk om bijvoorbeeld de trends over de eerste 6 maanden van dit jaar eens te bekijken m.b.t. specifieke delen van de UK markt.

Laten we eens kijken naar het aantal banen dat gepost wordt in de sectoren: Accountancy, IT & Internet, Banking, HR en Marketing.

Marketing laat een daling zien van ongeveer 9.250 naar 7.500 vacatures tussen januari en juni (-18%), Banking gaat van 22.000 naar 15.000 vacatures (-32%), IT van 24.000 naar 15.000 (-37,5%), HR gaat van 6.250 naar 4.250 (-32%) en Accountancy gaat van 20.000 naar 17.000, maar maakt golfbewegingen (ze hebben onder de 16.000 gezeten), een daling in ieder geval van 15%.

Voor deze sectoren kunnen we echter ook kijken naar het aantal banen dat gezocht is op Totaljobs (job searches) en het aantal sollicitaties, en dat is natuurlijk interessant.

Het aantal job searches zien we eigenlijk geen hele grote verschuivingen, alleen bij Marketing functies zien we grappig genoeg een daling van zo’n 4%.

Maar in het aantal sollicitaties zien we overal een fikse stijging, terwijl er dus overal minder vacatures zijn. Zo’n 15% meer sollicitaties op accountancy beroepen. Compenseer je dat voor het lagere aantal vacatures ga je van gemiddeld 5 reacties per vacature naar bijna 7 per vacature.

HR vacatures gaan van 8,5 sollicitaties per vacature naar 15 en  IT postings gaan van 5 naar 19 CV’s per vacature, gemiddeld. Bij de bankiers is het aantal sollicitaties bijna gelijk gebleven, maar door het lagere aantal vacatures gaat dit van nog geen 5 naar ruim 7 per jobposting. Marketingfuncties gaat van ruim 6 naar bijna 13 CV’s per vacature gemiddeld.

Wat dit zegt? Dat het dieptepunt in de UK economisch gezien nog niet bereikt is natuurlijk, maar nog belangrijker, dat er gigantische verschillen zitten in type functies en markten. Niet alleen tussen overheid en commercieel bedrijfsleven, maar ook in het soort functies waar je voor werft. Als je dus gaat benchmarken, zorg dan dat je appels met appels vergelijkt en niet bijvoorbeeld alle ‘staf functies’ (marketing en HR zijn beide vaak staf) op één hoop gooit als je naar CV’s per vacature gaat kijken.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


322 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën