noorwegen1Noorwegen is het enige land ter wereld, naar mijn weten tenminste, waar er een wettelijke eis is gesteld m.b.t. het aantal vrouwen in Raden van Bestuur van beursgenoteerde bedrijven. 40% van de Raad van Bestuur moet uit vrouwen bestaan. Overigens geldt dit ook andersom, een board met enkel vrouwen is ook bij wet verboden.

Nu ben ik geen voorstander van wettelijke regelingen, aangezien je dan de vraag krijgt: zit ze daar vanwege haar kwaliteiten of vanwege haar sexe. Toch is het wel heel interessant om de resultaten uit Noorwegen te bekijken, wat brengt dat nou? Vrouwen in de Raad van Bestuur?

Daarom is dit artikel op de Havard Business Review bijzonder interessant. De observaties met betrekking tot het hebben van veel vrouwen (dus niet één die wordt weggestemd) in een Raad van Bestuur van een groot bedrijf.

Vrouwen veranderen de groepsdynamiek, dat wisten we natuurlijk al. Interessant is dat ze discussies breder blijken te trekken en vooral onnodige risico’s vermijden. Ook hebben ze veel meer focus op feiten en details. Als ze dat eens bij ABN AMRO hadden gehad, dan had De Prooi nooit geschreven hoeven worden.

Ook hebben vrouwen een veel groter sociaal gevoel, zoals bleek in de omkopingszaak van Statoil Hydro in Iran. De signalen werden genegeerd door zowel de voorzitter van de RvC als de CEO, maar de vrouwen veranderde het bedrijf drastisch op ethische gronden. Dit blijkt overigens ook bij fusies en reorganisaties, waar vrouwen veel meer kijken naar de organisaties als levend geheel in plaats van de cijfers in een powerpoint.

Waarom is het dan toch zo lastig voor vrouwen om door te breken? Vrouwen zijn erg goed in het erkennen van hun zwaktes. Daar waar dat een verschrikkelijk goede eigenschap is die meer mensen zouden moeten hebben, is het een probleem in een setting waarin iedereen grootheidswaanzin heeft zoals een Raad van Bestuur. Ook streven mannen meer naar het prestige en pakken daarom alles aan, vrouwen doen wat ze doen goed maar weigeren meer te doen dan ze aankunnen.

De observaties van vrouwen in Raden van Bestuur uit Noorwegen:

  • Meer focus op feiten en details;
  • Meer menselijke maat. Fusies en reorganisaties niet op basis van powerpoint, maar op basis van mensen;
  • Groter ethisch besef;
  • Minder onnodige risico’s;

Ik ben dus groot voorstander van een veel betere verdeling tussen mannen en vrouwen in de Rneliekroesaden van Bestuur in Nederland. En ze zijn er wel, alleen moeten we ze een kans geven. Moet dat via de wet? Ik ben er nog steeds niet voor. Maar enige dwang blijkt toch nodig. Het blijft een lastige situatie. Gelukkig hebben we in Nederland wel een rolmodel van een sterke vrouw in een fantastische positie. Misschien kan zij het voorbeeld zijn voor een nieuwe generatie?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


632 views | Reageer (6 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën