Verhouding van salarissen

Door Bas van de Haterd op 30-07-2009 07:33.

luis-suarez_14694523Voetbal, of sport in zijn algemeenheid, geven soms hele interessante insights in hoe je moet omgaan met talent. Immers draait het bij een voetbalploeg enkel om de spelers en de trainer. De talenten zijn verschrikkelijk belangrijk en de top is erg klein. Eigenlijk is dat in de meeste situaties zo, denk maar eens aan wetenschappers (enkele toppers die een Nobelprijs kunnen winnen) of aan de social media marketeers (ook slechts een hand vol die echt klappers maken, en vervolgens bijna altijd voor zichzelf beginnen).

Daarom vond ik dit bericht over de salarissen bij Ajax, en specifiek die van Suarez, ook zo interessant: Ajax overweegt om Luis Suarez een verbeterd contract aan te bieden. De Uruguayaan behoort op het moment nog niet tot de grootverdieners bij de Amsterdammers.

Natuurlijk zitten hier meerdere redenen achter. Transfergelden zijn in het voetbal van belang en die zijn mede gebaseerd op het salaris van een speler. Ook kan je het contract dan weer verlengen, meer kan op tussentijdse verkoop, etc.

Maar het argument dat gegeven wordt is iets waar je als HR manager over zou moeten nadenken voor je eigen talenten:

Volgens Voetbal International is de club van mening dat zijn prestaties van vorig jaar een toetreding tot de groep van best verdienende spelers bij Ajax wel rechtvaardigen.

En

“Door de technische staf wordt dan gekeken hoe de prestaties en de lonen van de spelers zich tot elkaar verhouden. Waar dat nodig en haalbaar is, wordt dat in overleg met de directie aangepast”

Het gaat er in dit geval dus om wat iemand de afgelopen tijd gepresteerd heeft en hoe zich dit verhoudt tot de rest van het team. Lijkt me een uitstekend uitgangspunt. Dat zouden meer bedrijven moeten doen. En een top talent dat 10 keer zo goed presteert als een middelmatig, zou dus ook veel meer moeten kunnen verdienen. Mits je het goed uitlegt. En de manager (de coach in dit geval) hoeft ook niet de best betaalde persoon van de groep te zijn.

Met de uitzondering van de extreme excessen in salarissen die er in de sport zijn en de ‘talenten die voor heel veel geld naar het buitenland gaan zonder dat ze ooit iets hebben laten zien’ is er nog best wat te leren van de sportwereld. Nu maar hopen dat we de goede en niet de excessen overnemen in het bedrijfsleven.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


436 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn