Overheid als werkgever

Door Bas van de Haterd op 29-07-2009 08:38.

vacatureRecruiter Online meldt dat het aantal sollicitaties bij de overheid sterk is toegenomen (via het FD). Waar vorig jaar nog gemiddeld 1.336 sollicitaties per maand binnenstroomden bij werkenbijhetrijk.nl en 2.053 bij werkenbijdeoverheid.nl, zijn dat er nu respectievelijk 2.145 en 2.743. Dat is dus een stijging van 60% en 33,6%. Zeker niet slecht, maar in vergelijking met cijfers die ik ook uit het bedrijfsleven hoor is dit ook niet extreem. Maar dat werken bij de overheid in populariteit toeneemt is logisch in deze tijden van onzekerheid.

Misschien komt het feit dat het geen extreem goede cijfers zijn ook door de doorgaans zeer starre organisaties. Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft daar een heel andere manier van werken tegen aan gegooid, meldt Arbeidsmarkt blogo. Daar hebben ze het hele wervingsproces omgedraaid en kijken ze naar het talent en zoeken daar de baan bij. Logisch, maar zeer baanbrekend voor een gemeente. Inmiddels zijn 80 van de 100 functies vervuld sinds deze aanpak (met campagne). Daar kunnen veel gemeenten nog iets van leren.

Momenteel voeren we vanuit Digitaal-Werven een onderzoek uit naar alle gemeentelijke werken bij sites. Opvallend is het hoeveel gemeenten niet eens een open sollicitatie accepteren en tevens geen alert service hebben. Een grote gemiste kans, want hiermee laten ze alle geïnteresseerde kandidaten die ze nu niet kunnen gebruiken (maar volgende week, maand of volgend jaar misschien wel) liggen.

Werken bij de overheid is populairder, maak daar gebruik van. Bouw als overheidsinstelling een talentpool op.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties met het begrijpen van social media en de gedragsveranderingen die dit met zich meebrengt op het gebied van de arbeidsmarkt. Organisaties huren hem in voor het verzorgen van inspirerende lezingen over de toekomst van de arbeidsmarkt, trainingen over het gebruik van social media voor recruitment of het opzetten van een recruitmentsite. Hij is tevens co-auteur van Personal Brand.nl en auteur van Werken Nieuwe Stijl. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


445 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categori├źn