Bakzeil halen

Door Bas van de Haterd op 29-07-2009 12:27.

catamaran-zeilenSoms moet je bakzeil halen en je excuus aanbieden. Zoals vandaag. In een reeds felle discussie zowel hier op de site als op Twitter over W&S Bureau Projactive moet ik mijn excuus aanbieden. Mijn contact die hen eerder (enige tijd geleden al) van onethische activiteiten hadden beschuldigd (met veel details) bleek de naam niet meer te kennen. Blijkbaar dus een geval van naamsverwarring.

Natuurlijk vaar ik niet op één ervaring, maar als één zich in naam vergist heeft, hoe zit het dan met die anderen die minder stellig waren? En onterecht iemand ergens van beschuldigen is niet mijn ding, dus bij deze haal ik bakzeil en bied ik mijn excuses aan. Het bericht, met alle reacties, is inmiddels van de site gehaald, zodat het ook niet in de zoekmachines naar boven komt.

Had ik navraag moeten doen bij het bedrijf? Nee, wat had dat opgeleverd. De reactie op de site van de directeur sprak boekdelen, geen enkele mogelijkheid tot discussie, ze deden niets fout. Zo’n reactie nodigt natuurlijk bij een eventueel volgend geval zeker weer niet uit tot reactie vragen.

Wat ik hier van kunnen leren? Fouten maken is menselijk en in sommige gevallen moet je nog beter checken bij je bronnen. Excuses aanbieden hoort er dan bij.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


764 views | Reageer (15 reacties)
 • Ruben @ Freep

  Je kunt je snel vergissen in een naam het is bijvoorbeeld ook Projactive ipv het nu genoemde Projective.
  Netjes dat je balzeil haalt en je excuus maakt.

 • Ruben @ Freep

  Je kunt je snel vergissen in een naam het is bijvoorbeeld ook Projactive ipv het nu genoemde Projective.
  Netjes dat je balzeil haalt en je excuus maakt.

 • Pieter

  Bas, je schrijft af en toe (of zelfs regelmatig) best goeie stukken. Maar het is goed dat er eens iemand wat van zegt, want je hebt een paar heel ongenuanceerde meningen die je net even te graag wilt “bewijzen”. Dat is waar volgens mij deze misverstanden vandaan komen. En het zou fantastisch zijn wanneer je de kwaliteit van je overige schrijfsels niet meer zou laten bederven door dit soort hakkerij.

  Projactive is een kwaliteits recruitment organisatie. Met mensen die elke dag hun best doen andere mensen aan een baan te helpen. Daarmee vervullen ze een belangrijke plek in onze samenleving. En dienen ze met respect behandeld te worden. Ook dat had best in je “rectificatie” mogen staan 🙂

 • Pieter

  Bas, je schrijft af en toe (of zelfs regelmatig) best goeie stukken. Maar het is goed dat er eens iemand wat van zegt, want je hebt een paar heel ongenuanceerde meningen die je net even te graag wilt “bewijzen”. Dat is waar volgens mij deze misverstanden vandaan komen. En het zou fantastisch zijn wanneer je de kwaliteit van je overige schrijfsels niet meer zou laten bederven door dit soort hakkerij.

  Projactive is een kwaliteits recruitment organisatie. Met mensen die elke dag hun best doen andere mensen aan een baan te helpen. Daarmee vervullen ze een belangrijke plek in onze samenleving. En dienen ze met respect behandeld te worden. Ook dat had best in je “rectificatie” mogen staan 🙂

 • Wij waren vanmorgen hogelijk verbaasd en gelukkig waren meerderen dat. Dank voor alle positieve support! En excuus aanvaard. Mocht je dat nog persoonlijk willen doen Bas, of in de toekomst mijn mening of reactie wel willen vernemen, mijn mobiele nummer is 0654 694392.
  Je mag me ook bellen als je een idee hebt om een taskforce “ethische branchecode” op te zetten.Ik doe meteen mee.
  Jan Marijne, Projactive (inderdaad met een ‘a’)

 • Wij waren vanmorgen hogelijk verbaasd en gelukkig waren meerderen dat. Dank voor alle positieve support! En excuus aanvaard. Mocht je dat nog persoonlijk willen doen Bas, of in de toekomst mijn mening of reactie wel willen vernemen, mijn mobiele nummer is 0654 694392.
  Je mag me ook bellen als je een idee hebt om een taskforce “ethische branchecode” op te zetten.Ik doe meteen mee.
  Jan Marijne, Projactive (inderdaad met een ‘a’)

 • @Pieter: respect is iets dat je moet verdienen. Een anonieme reactie zoals die van jouw is in mijn optiek al niet respectvol. En als je respect voor mijn stukken zou hebben zou je dat weten. Ik kan mijn mening aanpassen, maar jouw (anonieme, verder geheel niet onderbouwde) mening over Projactive is voor mij waardeloos. Onderbouw het en maak jezelf bekend en dan voeg je verder waarde toe. Dat mensen voor wie ik groot respect heb zoals Thomas Waldman, Roos van Vugt en Marco Hendrikse hier, on the record, hun nek er voor uit steken zegt dan al veel meer.

  Je mening dat recruiters een belangrijke plek in onze samenleving vervullen deel ik zeker niet, en respect moet je verdienen.

  @Jan: ik heb via via ook negatieve feedback gekregen, en zoals je kon lezen was de eerste reactie ook geen positieve over jullie. Ik maak hiermee geen 180 graden draai, ik bied mijn excuus aan voor het feit dat ik op bronnen heb gevaren die blijkbaar naamsverwarring hebben, dat wil niet zeggen dat ik nu ineens een hoge dunk heb van Projactive. Mijn mening is bijgeschaafd tot geen mening.

  Mocht je serieus zijn over een ethische branchecode denk ik graag mee en stel ik daar gratis mijn tijd ter beschikking. Ik vind echter dat het initiatief vanuit de bureaus zelf moet komen. Je wint daarmee wel meteen bonuspunten kan ik je zeggen.

 • @Pieter: respect is iets dat je moet verdienen. Een anonieme reactie zoals die van jouw is in mijn optiek al niet respectvol. En als je respect voor mijn stukken zou hebben zou je dat weten. Ik kan mijn mening aanpassen, maar jouw (anonieme, verder geheel niet onderbouwde) mening over Projactive is voor mij waardeloos. Onderbouw het en maak jezelf bekend en dan voeg je verder waarde toe. Dat mensen voor wie ik groot respect heb zoals Thomas Waldman, Roos van Vugt en Marco Hendrikse hier, on the record, hun nek er voor uit steken zegt dan al veel meer.

  Je mening dat recruiters een belangrijke plek in onze samenleving vervullen deel ik zeker niet, en respect moet je verdienen.

  @Jan: ik heb via via ook negatieve feedback gekregen, en zoals je kon lezen was de eerste reactie ook geen positieve over jullie. Ik maak hiermee geen 180 graden draai, ik bied mijn excuus aan voor het feit dat ik op bronnen heb gevaren die blijkbaar naamsverwarring hebben, dat wil niet zeggen dat ik nu ineens een hoge dunk heb van Projactive. Mijn mening is bijgeschaafd tot geen mening.

  Mocht je serieus zijn over een ethische branchecode denk ik graag mee en stel ik daar gratis mijn tijd ter beschikking. Ik vind echter dat het initiatief vanuit de bureaus zelf moet komen. Je wint daarmee wel meteen bonuspunten kan ik je zeggen.

 • Ik overtreed even mijn eigen regels waarin ik niet te lang wil blijven hangen in negatieve threads maar deze moet me toch even van het hard. Je nuanceert hier je excuses door te zeggen dat je nog steeds niet overtuigd bent. Ook al heb je geen case, tegendeel bewijsende cases en een handreiking van Jan.

  Het blijft een schadelijke negatieve thread voor en bedrijf dat dat wellicht niet verdient. Je baseert je verhaal en laatste reply puur op 3de hands verhalen, naamsverwarringen, roddel en achterklap. Journalist of geen journalist, je hebt als publicerende partij een bepaalde verantwoordelijkheid.

  Ik respecteer je vakkennis en opinieleiderschap enorm maar denk dat je hier echt je boekje te buiten gaat. Mocht leiden dat iemand op basis van een verhaal van iemand die jij niet kent iets over Van de Haterd Consultancy zou roepen.

  Welke ervaring heb je ZELF met Projactive gehad? Volgens mij namelijk geen enkele.

 • Ik overtreed even mijn eigen regels waarin ik niet te lang wil blijven hangen in negatieve threads maar deze moet me toch even van het hard. Je nuanceert hier je excuses door te zeggen dat je nog steeds niet overtuigd bent. Ook al heb je geen case, tegendeel bewijsende cases en een handreiking van Jan.

  Het blijft een schadelijke negatieve thread voor en bedrijf dat dat wellicht niet verdient. Je baseert je verhaal en laatste reply puur op 3de hands verhalen, naamsverwarringen, roddel en achterklap. Journalist of geen journalist, je hebt als publicerende partij een bepaalde verantwoordelijkheid.

  Ik respecteer je vakkennis en opinieleiderschap enorm maar denk dat je hier echt je boekje te buiten gaat. Mocht leiden dat iemand op basis van een verhaal van iemand die jij niet kent iets over Van de Haterd Consultancy zou roepen.

  Welke ervaring heb je ZELF met Projactive gehad? Volgens mij namelijk geen enkele.

 • Zo, daar zit even een stapel spelfouten in 🙂 Excuses

 • Zo, daar zit even een stapel spelfouten in 🙂 Excuses

 • @Thomas: is er zoiets als een objectieve mening? Mocht je de inmiddels offline gehaalde thread goed gelezen hebben zag je ook reacties die negatief waren. De eerste van de reacties zelfs.

  En hoe objectief zijn eigen ervaringen? Jij bent als oud klant tevreden, blijkbaar goed geholpen. Zijn er ontevreden klanten? Vast wel. Wat doe je als ik diep genoeg spit en een ontevreden klant vind? Is het dan ineens in jouw optiek ook een slecht bedrijf? Nee, net zo min als enkele reacties hier mijn mening 100% doen draaien.

  Eigen ervaringen. Ja, die heb ik lang geleden wel eens gehad ja (als mogelijke kandidaat), maar die vind ik niet relevant en die wil ik juist buiten beschouwing laten. Waarom? Omdat ik niet objectief daarin ben dan.

  Nogmaals: mijn mening is van negatief naar neutraal en het stuk is offline gehaald. Dat is al heel wat, aangezien ik behalve enkele meningen ook geen enkel bewijs voor het tegengestelde heb gezien. Ik zie deze post niet als schadelijk, maar inderdaad ook niet als positief, dat is ook nog niet aan de orde wat mij betreft. Ik ben benieuwd of er iets gebeurt op basis van wat hier gezegd is.

 • @Thomas: is er zoiets als een objectieve mening? Mocht je de inmiddels offline gehaalde thread goed gelezen hebben zag je ook reacties die negatief waren. De eerste van de reacties zelfs.

  En hoe objectief zijn eigen ervaringen? Jij bent als oud klant tevreden, blijkbaar goed geholpen. Zijn er ontevreden klanten? Vast wel. Wat doe je als ik diep genoeg spit en een ontevreden klant vind? Is het dan ineens in jouw optiek ook een slecht bedrijf? Nee, net zo min als enkele reacties hier mijn mening 100% doen draaien.

  Eigen ervaringen. Ja, die heb ik lang geleden wel eens gehad ja (als mogelijke kandidaat), maar die vind ik niet relevant en die wil ik juist buiten beschouwing laten. Waarom? Omdat ik niet objectief daarin ben dan.

  Nogmaals: mijn mening is van negatief naar neutraal en het stuk is offline gehaald. Dat is al heel wat, aangezien ik behalve enkele meningen ook geen enkel bewijs voor het tegengestelde heb gezien. Ik zie deze post niet als schadelijk, maar inderdaad ook niet als positief, dat is ook nog niet aan de orde wat mij betreft. Ik ben benieuwd of er iets gebeurt op basis van wat hier gezegd is.

 • Pingback: AddATweet houdt de discussie waar hij hoort | Blogging | Recruitment Matters - Alles over online recruitment()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën