obamaAls recent afgestudeerde HBO’er vind ik het vorige week gepubliceerde “Preparing the workers of today for the jobs of tomorrow” rapport van Obama een beetje tegenvallen. Het rapport geeft een toekomst weer voor de status van de arbeidsmarkt in de VS.
Ondanks de hoge werkloosheid in de VS is het volgens Obama toch echt een uitdaging, die arbeidsmarkt. Obama tijdens een toespraak vorige week:

“We also have to ensure that we’re educating and preparing our people for the new jobs of the 21st century.  We’ve got to prepare our people with the skills they need to compete in this global economy.  Time and again, when we placed our bet for the future on education, we have prospered as a result — by tapping the incredible innovative and generative potential of a skilled American workforce.  That’s what happened when President Lincoln signed into law legislation creating the land grant colleges, which not only transformed higher education, but also our entire economy.  That’s what took place when President Roosevelt signed the GI Bill which helped educate a generation, and ushered in an era of unprecedented prosperity.  That was the foundation for the American middle class.”

Het lijkt er op dat Obama het over “het nieuwe werken” heeft, maar ook over het opleiden van (jonge) mensen. Obama vreest ervoor dat er te weinig hoopopgeleiden gaan zijn, omdat het aantal hoogopgeleiden volgens hem relatief niet zal gaan stijgen, maar nagenoeg gelijk zal blijven in de toekomst. Daarom komt de regering met een wetsvoorstel om vanaf 2020 jaarlijks 5 miljoen extra afgestudeerden beschikbaar te hebben voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat betekent dat er flink geïnvesteerd moet gaan worden in onderwijs.

Mij lijkt het niet alleen noodzakelijk te investeren in onderwijs, ook de huidige en toekomstige beroepsbevolking zal geprikkeld moeten worden om zichzelf verder te ontwikkelen als professional, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding naast het werk. En dat is dan weer iets voor HR en niet enkel voor de overheid. Bedrijven dienen te investeren in hun personeel om in de toekomst personeelstekorten te voorkomen. Ontplooiingsmogelijkheden bieden voor hun werknemers en zo de werknemers binden en boeien, maar ook slimmer en efficiënter maken. Is dat iets nieuws?

Nee, dat is niet bepaald iets nieuws. Het is al een aantal jaar bekend dat binden en boeien noodzaak is. Dat meer afgestudeerden, met name hoogopgeleiden, nodig zijn om de krapte op de arbiedsmarkt op te vullen. Wellicht niet nu (althans, niet overal), maar wel in de toekomst. Het is voor organisaties steeds belangrijker om de talenten van diens werknemers te herkennen en te stimuleren, bijvoorbeeld door opleidingsmogelijkheden te bieden, maar ook door een stukje loopbaanbegeleiding. Dus wat is er nieuw aan het prachtige, uitgebreide rapport van Obama? Vrijwel niets eigenlijk.. Wat ik dan weer jammer vind.

Deze blog is geschreven door voormalig RecTec blogger Kim Willems

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


378 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën