hyveslogoHyves heeft gisteren haar 9 miljoenste account mogen verwelkomen. Hyped had de primeur. Natuurlijk is er meteen weer de (non) discussie over hoeveel unieke leden dat nu zijn, want iedereen ‘kent wel iemand met meerdere account’, zoals ook meteen weer een (anonieme) reageerder op Dutch Cowboys moet zeggen. Ja, dat zullen er iets minder zijn, nee, dat scheelt geen miljoenen accounts. Wel zijn ze niet allemaal Nederlands, ik gok dat er 1 tot 1,5 miljoen buitenlandse Hyvers zullen zijn.

Maar stel dat er dus 7 miljoen Nederlanders in Hyves zitten, dan is dat net zoveel als de in loondienst werkende populatie, dan is dat bijna de helft van de hele bevolking en de meerderheid van de volwassen bevolking (en er zitten nog verdomd weinig kinderen op Hyves kan ik je vertellen, mag eigenlijk ook niet).

Hyves is dus een enorme organisatie met een impact die zelfs de TV niet meer weet te halen. Het vervelende voor adverteerders is dat je ze niet allemaal tegelijk kan bereiken, maar ze zijn er wel. Hyped had aan het begin van het jaar ook enkele statistieken. Meer dan de helft logt wekelijks in, ruim 70% maandelijks.

Als organisatie moet je je dus niet afvragen of je iets met Hyves moet doen, maar wat je er mee moet doen. Op wervingsgebied geeft Deloitte een voorbeeld, hoewel daar natuurlijk nog dingen aan te verbeteren zijn (het is er erg stil bijvoorbeeld). Maar het kan ook zonder veel budget in het klein, zoals mijn oud werkgever Sogyo laat zien (ook daar is de stilte dit jaar helaas oorverdovend). Die richten zich o.a. op Alumni, om contact te houden met de netwerken die daar omheen ontstaan.

Hyves door de 9 miljoen leden, geen bedrijf in Nederland kan het zich nog permiteren om geen Hyves strategie te hebben in mijn optiek.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


487 views | Reageer (10 reacties)
 • Jan Willem

  @ Bas: In de gisteren door IG gepubliceerde Top 50 Oriëntatiesites komt Hyves op de 49e plaats met 0,09% van de 7.777 respondenten…..Dus werkzoekenden denken absoluut niet aan Hyves als site waar ze een nieuwe baan kunnen vinden…… Terwijl werkgevers daar dus anders over denken. Lijkt me een behoorlijke discrepantie.

 • Jan Willem

  @ Bas: In de gisteren door IG gepubliceerde Top 50 Oriëntatiesites komt Hyves op de 49e plaats met 0,09% van de 7.777 respondenten…..Dus werkzoekenden denken absoluut niet aan Hyves als site waar ze een nieuwe baan kunnen vinden…… Terwijl werkgevers daar dus anders over denken. Lijkt me een behoorlijke discrepantie.

 • @Jan Willem: dat is één manier om er naar te kijken. Ik trek een andere conclusie, maar dat doet ik wel vaker. Namelijk dat onderzoek van IG niet per definitie heilig is, dat een steekproef lang niet alles zegt over betrouwbaarheid en dat de vraagstelling heel essentieel is voor het antwoord 🙂

  Om met dat laatste door te gaan: nergens zeg ik dat je er moet adverteren met vacatures. En dat is dus als je praat over oriëntatie sites belangrijk. Dat wil niet zeggen dat je er niet hele leuke dingen mee kan doen om wel succesvol te zijn.

  Hyves is een sociaal medium, geen advertentie medium. Zo moet je het ook gebruiken.

 • @Jan Willem: dat is één manier om er naar te kijken. Ik trek een andere conclusie, maar dat doet ik wel vaker. Namelijk dat onderzoek van IG niet per definitie heilig is, dat een steekproef lang niet alles zegt over betrouwbaarheid en dat de vraagstelling heel essentieel is voor het antwoord 🙂

  Om met dat laatste door te gaan: nergens zeg ik dat je er moet adverteren met vacatures. En dat is dus als je praat over oriëntatie sites belangrijk. Dat wil niet zeggen dat je er niet hele leuke dingen mee kan doen om wel succesvol te zijn.

  Hyves is een sociaal medium, geen advertentie medium. Zo moet je het ook gebruiken.

 • @JW in het onderzoek van de IG gaat om SITES met een spontane link naar het zoeken naar een baan. Wanneer je het (onderzoek) breder trekt en daar ook de wegingsfactoren als “BRONNEN” voor een nieuwe baan bij betrekt zal de weging en daarmee de invloed van Hyves anders uitkomen:
  – (sociale) netwerken
  – blogs
  – via via
  – (…)

 • @JW in het onderzoek van de IG gaat om SITES met een spontane link naar het zoeken naar een baan. Wanneer je het (onderzoek) breder trekt en daar ook de wegingsfactoren als “BRONNEN” voor een nieuwe baan bij betrekt zal de weging en daarmee de invloed van Hyves anders uitkomen:
  – (sociale) netwerken
  – blogs
  – via via
  – (…)

 • 5.543.911 Hyvers hebben aangegeven in Nederland woonachtig te zijn. Aardig wat buitenlandse profielen dus.

  Jan Willem: er zal ook niet snel iemand naar Hyves gaan om actief naar een baan te gaan zoeken. Uit eigen onderzoek onder 1000 Hyvers komt wel naar voren dat 70% het prima vindt om via Hyves voor een baan benaderd te worden. 70% van miljoenen die daarvoor openstaan (ook niet werkzoekenden) is een ‘aardig interessant aantal’.

 • 5.543.911 Hyvers hebben aangegeven in Nederland woonachtig te zijn. Aardig wat buitenlandse profielen dus.

  Jan Willem: er zal ook niet snel iemand naar Hyves gaan om actief naar een baan te gaan zoeken. Uit eigen onderzoek onder 1000 Hyvers komt wel naar voren dat 70% het prima vindt om via Hyves voor een baan benaderd te worden. 70% van miljoenen die daarvoor openstaan (ook niet werkzoekenden) is een ‘aardig interessant aantal’.

 • @Michel: nee, aangeven dat je in Nederland woont is iets anders dan niet in Nederland wonen 🙂 Je hoeft namelijk geen locatie aan te geven.

  Op Hyped reageert Raymond Spanjer over nog wat zaken.

  Er zijn nu 9 mln leden. Kortom, het gaat echt om leden. Losse hyves, bedrijven, spots e.d. zitten hier niet bij, dit zijn persoonlijke accounts. Hiervan logt zo’n 2/3 minimaal maandelijks in, zo’n 5,5 mln dus.

  In totaal bezoeken zo’n 8 miljoen unieke Nederlanders maandelijks Hyves, volgens het panel van de onafhankelijke STIR (kan je zelf nakijken op Stir.nl). Er worden zo’n 6,5 miljard pageviews gerealiseerd per maand.

  let op: 8 miljoen bezoekers is natuurlijk niet 8 miljoen accounts, je hoeft geen account te hebben om bezoeker te zijn

  En nog wat info over het profiel:

  De gemiddelde Hyver is 27. Van de Nederlanders tussen de 35 en 49 bezoekt 66% Hyves, en van de 50+ers 30%. Van de 13 tot 34 jarigen bezoekt overigens 80% Hyves. Het gebruik van Hyves groeit ook. In mei werden er 7 miljard pagina’s bekeken, bijna 40% meer dan 6 maanden eerder.

 • @Michel: nee, aangeven dat je in Nederland woont is iets anders dan niet in Nederland wonen 🙂 Je hoeft namelijk geen locatie aan te geven.

  Op Hyped reageert Raymond Spanjer over nog wat zaken.

  Er zijn nu 9 mln leden. Kortom, het gaat echt om leden. Losse hyves, bedrijven, spots e.d. zitten hier niet bij, dit zijn persoonlijke accounts. Hiervan logt zo’n 2/3 minimaal maandelijks in, zo’n 5,5 mln dus.

  In totaal bezoeken zo’n 8 miljoen unieke Nederlanders maandelijks Hyves, volgens het panel van de onafhankelijke STIR (kan je zelf nakijken op Stir.nl). Er worden zo’n 6,5 miljard pageviews gerealiseerd per maand.

  let op: 8 miljoen bezoekers is natuurlijk niet 8 miljoen accounts, je hoeft geen account te hebben om bezoeker te zijn

  En nog wat info over het profiel:

  De gemiddelde Hyver is 27. Van de Nederlanders tussen de 35 en 49 bezoekt 66% Hyves, en van de 50+ers 30%. Van de 13 tot 34 jarigen bezoekt overigens 80% Hyves. Het gebruik van Hyves groeit ook. In mei werden er 7 miljard pagina’s bekeken, bijna 40% meer dan 6 maanden eerder.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën