Vluchtige relaties

Door Bas van de Haterd op 09-07-2009 09:49.

stopwatchNa een lezing over personal branding raakte ik in gesprek met iemand die er niet echt in geloofde, die sociale media en dat relaties onderhouden via het internet. Als recruiter vond ze het maar vluchtige relaties, ze bouwde liever aan inhoudelijk sterke relaties. En het vluchtige van dingen als twitter, linkedin en blogs dat was toch niet aan haar besteed. Ik verbaasde me over deze uitspraak, want ik begreep niet waarom het vluchtig was. Ik vroeg haar dus hoe vaak ze contact had met haar kandidaten. Vaak was het antwoord. Een begrip dat ik een beetje vaag vond, dus doorvragend kwam het op ‘ik spreek elke kanidaat in mijn eigen bestand minimaal elk half jaar’. Ik zei dus dat ik de meeste van mijn relaties dagelijks of wekelijks ‘spreek’, door Twitter, e-mail, linkedin, via reacties op mijn blogs, etc. En natuurlijk zie ik de meeste mensen ook regelmatig face-to-face. Sterker nog, ik zie veel mensen juist vaker face-to-face dan daarvoor, dankzij met name Twitter. Hoezo dat?

Ik bezoek, zoals veel professionals, regelmatig congressen en events. Vroeger zag je daar wel eens mensen, tegenwoordig weet ik dankzij twitter meestal van te voren wie er gaan (kan nog beter georganiseerd worden hoor). Omdat ik ook weet wie er bij mij in de buurt wonen carpool ik regelmatig met ‘mijn achterbuurman’ of zorg ik dat ik in dezelfde trein zit met andre Utrechtse professionals die naar hetzelfde congres gaan als ik.

Dat is meteen ook deels een antwoord waar iemand de tijd vandaan moet halen om ‘al dat gesociaal netwerk’ te doen. Je maakt namelijk vaak veel optimaler gebruik van je tijd doordat anders nutteloze filetijd ineens gezellig bijpraat tijd wordt.

Ook merk ik dat mijn relaties er juist veel dieper van worden. Ik weet wiens kind ziek is, wie wanneer op vakantie is, wanneer iemand jarig is en ik kan daar iets mee. Oprechte interesse tonen in iemands privé situatie, als die persoon dat vrij geeft natuurlijk. Zelf merk ik steeds meer dat ik me kan irriteren als iemand mij belt op vakantie bijvoorbeeld. Toen dit een aantal maanden geleden gebeurde was mijn eerste gedacht: “je weet toch dat ik op vakantie ben, ik heb het er al een week op Twitter over, heb je zo weinig interesse in mijn leven?”

Een foute gedachte? Misschien ergens wel, want je verplicht ook halve relaties op die manier een interesse te nemen in je privé leven. Maar ik ga altijd voor diepgaande relaties, niet voor vluchtige relaties. Ik wil dus dat mensen weten wat er in mijn leven speelt en daar rekening mee houden.

Grappig dus, de definitie van vluchtige relaties, want zonder social media kan je volgens mij dus geen diepgaande relatie opbouwen, tenminste, niet zonder dat dat wel heel veel tijd kost.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


761 views | Reageer (6 reacties)
 • Sonja

  Goeie post! (y)
  Maar “want zonder social media kan je volgens mij dus geen diepgaande relatie opbouwen, tenminste, niet zonder dat dat wel heel veel tijd kost.”
  Dat weet ik niet hoor. Het zou een goede discussie topic kunnen zijn tussen on- en offline mensen.

 • Sonja

  Goeie post! (y)
  Maar “want zonder social media kan je volgens mij dus geen diepgaande relatie opbouwen, tenminste, niet zonder dat dat wel heel veel tijd kost.”
  Dat weet ik niet hoor. Het zou een goede discussie topic kunnen zijn tussen on- en offline mensen.

 • @Sonja: ik ga de discussie graag aan. Ik ben benieuwd hoe je zonder twitter en online social media goed kan bijhouden wie wat doet, wiens kind ziek is, of iemand ontslag heeft genomen, wanneer mensen op vakantie zijn, etc. Dat telt voor mij mee in de relatiebouw.

  Ik krijg net een telefoontje, iemand die weg gaat bij zijn werkgever. Fijn dat hij dat persoonlijk meldt en gezien onze relatie ook wel logisch. Maar wel 15 minuten (of misschien wel 30, ben de tel even kwijt geraakt) verder over het hoe en wat. Dat kost wel heel veel tijd als je 50 mensen op de hoogte zou willen stellen.

 • @Sonja: ik ga de discussie graag aan. Ik ben benieuwd hoe je zonder twitter en online social media goed kan bijhouden wie wat doet, wiens kind ziek is, of iemand ontslag heeft genomen, wanneer mensen op vakantie zijn, etc. Dat telt voor mij mee in de relatiebouw.

  Ik krijg net een telefoontje, iemand die weg gaat bij zijn werkgever. Fijn dat hij dat persoonlijk meldt en gezien onze relatie ook wel logisch. Maar wel 15 minuten (of misschien wel 30, ben de tel even kwijt geraakt) verder over het hoe en wat. Dat kost wel heel veel tijd als je 50 mensen op de hoogte zou willen stellen.

 • Pingback: Hoezo is Twitter niet “in”? | RecTec()

 • Pingback: Nieuwe markt: bureau oude stijl | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën