schrijvenEigenlijk weten we het al heel lang, maar nog zelden komt het goed over. Het schrijven van een goede vacature tekst is bijzonder belangrijk voor het binnenhalen van de juiste sollicitanten. Een open deur, maar toch zien we nog heel veel dramatische teksten.

Onderzoek van Ad Rem en Eprom wijst uit dat een resultaat gerichte vacaturetekst veel betere resultaten scoort dan een taak gerichte tekst. Resultaat gericht houdt dus in wat je gaat presteren, taakgericht wat je gaat doen. Een subtiel maar belangrijk verschil. Het onderzoek geeft aan dat de vacatures die resultaat gericht zijn dubbel zo vaak bekeken werden en er tot drie keer zo vaak op gesolliciteerd werd dan bij taakgerichte vacatures. Dit onderzoek is gedaan op één vacaturebank (Monsterboard), dus de steekproef kan niet afwijken.

Het is op zich niet onlogisch, want als je praat over resultaat gerichte vacatures is dat eigenlijk een deel van het ‘wij bieden’, terwijl taak gerichte vacatures praten over ‘wij willen’. Ik stel altijd dat de verhouding ‘wij bieden’ t.o.v. ‘wij eisen’ ongeveer 50/50 moet zijn (vuistregel) qua hoeveelheid tekst. De meeste vacatures zijn 90/10 en bij 80/20 is het al heel goed geschreven.

Bij Marketingfacts Jobs, waar ik partner van ben en een copy write service run, zien we het resultaat elke keer weer. Een goede vacature heeft veel meer en veel betere response (feedback van klanten) dan een slechte. Hoewel die slechte nooit zullen stellen dat hun vacature slecht is natuurlijk, dat is mijn perceptie.

Enkele vuistregels (zeker niet uitputtend) bij het opstellen van een vacature tekst:

– Houd de kop eenvoudig, gewoon functie bij bedrijf;
– Zorg dat een functie titel duidelijk is, interne titels zijn bij extern communiceren niet leidend;
– Als je een bekend bedrijf hebt, hoef je niet te beginnen met iets over je bedrijf te vertellen. Bekend is relatief, als je heel bekend bent in je branche en je adverteert op een niche board ben je ook bekend;
– De ene doelgroep wil graag puntsgewijs communiceren (marketeers, sales mensen, IT’ers), de andere willen graag verhalen (de groene sector bijvoorbeeld). Zorg dat je niet één stramien hebt voor alle functies in je bedrijf;
– De ene doelgroep is zeer gericht op inhoud (IT, bepaalde delen van marketing), de ander op branche (marketing, delen van sales), de derde op het bedrijf zelf (veel sales). Zoek uit wat jouw doelgroep wil en communiceer dit bovenaan;
– Een vacature op je corporate homepage mag NOOIT gelijk zijn aan die op een vacaturebank. Op je homepage staat al veel informatie over je bedrijf, de sfeer, etc (als het goed is). Dat kan je via links ontsluiten, op een jobboard moet je die informatie in je vacaturetekst zetten;
– Zorg dat een vacature resultaat gericht is, geef aan wat mensen echt gaan doen en wat ze moeten presteren;
– Spreek de taal van de sollicitant. Vaktermen gebruiken is heel erg verstandig als je vakmensen wilt werven;
– Een 50/50 verhouding qua tekst in ‘wij willen’ en ‘wij bieden’ is een mooi uitgangspunt;
– Laat je vacature lezen door mensen die de functie nu vervullen, spreekt het aan;
– Sluit altijd af met een sollicitatie mogelijkheid (open deur, maar gebeurt niet altijd) en zet contactgegevens (naam, telefoonnummer, etc) erbij waar mensen vragen kunnen stellen;

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


837 views | Reageer (6 reacties)
 • Een leuke reactie op het HR in finance blog op deze post. Aangezien dat ‘blog’ geen reactie optie heeft, reageer ik toch maar bij deze post 🙂

  Nienke stelt namelijk: Tot slot, nog een aanvulling op de lijst van Bas, wees zo exact mogelijk in je standplaats, ook op de eigen corporate website als je meerdere lokaties kent. Verhuizen is voor veel mensen geen optie, en dus wordt er gezocht op vacatures met de toevoeging van een standplaats.

  En daar wil ik toch even op reageren. Want inderdaad, ben heel duidelijk met je standplaats is iets dat ik vergeten ben. Maar…. als je in een kleine plek zit als locatie, zet er ook de naam van de grote plaats bij. Want zoeken op ‘accountant in Hendrik Ido Ambacht’ doen niet veel mensen, Accountant in dordrecht al veel meer. Idem voor b.v. Zoetermeer en Den Haag.

  Een tekst kan in zo’n geval makkelijk en nog steeds goed leesbaar worden opgesteld als: standplaats: De Meern (bij Utrecht). Op beide locaties vindbaar in dat geval.

 • Een leuke reactie op het HR in finance blog op deze post. Aangezien dat ‘blog’ geen reactie optie heeft, reageer ik toch maar bij deze post 🙂

  Nienke stelt namelijk: Tot slot, nog een aanvulling op de lijst van Bas, wees zo exact mogelijk in je standplaats, ook op de eigen corporate website als je meerdere lokaties kent. Verhuizen is voor veel mensen geen optie, en dus wordt er gezocht op vacatures met de toevoeging van een standplaats.

  En daar wil ik toch even op reageren. Want inderdaad, ben heel duidelijk met je standplaats is iets dat ik vergeten ben. Maar…. als je in een kleine plek zit als locatie, zet er ook de naam van de grote plaats bij. Want zoeken op ‘accountant in Hendrik Ido Ambacht’ doen niet veel mensen, Accountant in dordrecht al veel meer. Idem voor b.v. Zoetermeer en Den Haag.

  Een tekst kan in zo’n geval makkelijk en nog steeds goed leesbaar worden opgesteld als: standplaats: De Meern (bij Utrecht). Op beide locaties vindbaar in dat geval.

 • Je hebt gelijk hoor, hoewel ik ook denk dat werkzoekers in Hendrik Ido Ambacht, weten dat er wellicht minder werkgevers bij hen in de buurt zitten en dus even doordenken welke plaatsen ook in aanmerking komen en dus vervolgzoekopdrachten doen in een steeds grotere cirkel.

 • Je hebt gelijk hoor, hoewel ik ook denk dat werkzoekers in Hendrik Ido Ambacht, weten dat er wellicht minder werkgevers bij hen in de buurt zitten en dus even doordenken welke plaatsen ook in aanmerking komen en dus vervolgzoekopdrachten doen in een steeds grotere cirkel.

 • @Nienke: dat is dus wat ik zeg. De werkzoeker zal zoeken op Dordrecht, niet op Hendrick Ido Ambacht. Daarom moet je dat er dus bij zetten in de vacature.

 • @Nienke: dat is dus wat ik zeg. De werkzoeker zal zoeken op Dordrecht, niet op Hendrick Ido Ambacht. Daarom moet je dat er dus bij zetten in de vacature.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën