Zingevend werk

Door Voormalig Blogger op 30-06-2009 07:52.

zingevend-werkIk zit zelf momenteel in een fase waarin ik mijn werk en privé leven en mijn denken en doen op nieuwe wijze combineer. Dat doe ik vooral ‘hands-on’, gewoon door te doen. Een geweldige ontdekkingstocht! Het zetje dat ik mijzelf gaf was de beslissing om in februari j.l ontslag te nemen: Het voelt als een nieuw begin en een ander perspectief terwijl er concreet eigenlijk niet zo heel veel is veranderd. En met name dat feit boeit me: dat er eigenlijk geen wereldschokkende verschuivingen hebben plaats gevonden in mijn persoon of mijn omgeving om mij toch veel vrijer en geïnspireerder te voelen in hetzelfde vakgebied: mode. 

Om maar in mode termen te blijven: Nagenoeg dezelfde ingrediënten op een andere manier stylen zodat een nieuw concept tevoorschijn komt. Zo schreef Anna Vos enige tijd geleden een heel treffend artikel in NRC Next met als titel: ‘Leve de verandering!’ Zij schrijft dat we meer oplossingsgericht in plaats van probleemgericht moeten leven. Wat daar voor nodig is, is een ‘change of mind’ én een beetje lef. Niet bang zijn en niet terug kijken, maar de blik op de toekomst richten. Want wat eerder niet werkte, gaat nu ook niet werken. Ga uitzoeken wat jij wilt om werkende stappen te zetten. Er is niets mis met bewust je leven te re-stylen en te plannen.

Daarom ben ik denk ik ook zo geboeid door het boek en de filosofie van Timothy Ferriss: The 4 hour workweek. Het boek heeft een autobiografische ondergrond. Ferris heeft het ondertussen gemaakt, verdient $40.000,- per maand, werkt 4 uur per week en doet in de tussentijd alles waar hij zin in heeft maar is wel gewoon begonnen met 80 uur werk per week.

Mijn doel is overigens helemaal niet om maar 4 uur per week te werken en toch binnen te lopen. Ik wil juist niet meer na hoeven denken over de scheiding tussen werk en privé. Natuurlijk heeft dit ook met mijn vak te maken, dat tegelijkertijd mijn hobby en interesse is maar ook ik ‘ging ten onder aan’ eindeloze vergaderingen, rijen e-mails, bedrijven zonder duidelijke koers of visie en uiteindelijk het ontbreken van de letterlijke en figuurlijke ‘zin’ van en ‘zin’ in mijn werk. Tim Ferris pleit ervoor dat je het oude werkpatroon; hard werken tot je pensioen en dan pas leuke dingen doen, kan loslaten en NU moet genieten. Door efficiënter te werken (check maar 2x per dag je e-mails), door periodes van hard en effectief werken af te wisselen met ‘mini-pensioentjes’ en bijvoorbeeld je baas te trainen om ‘performance over presence’ te waarderen. Zo vertelde een vriend van mij dat hij voor zijn nieuwe functie als business development manager had bedongen geen vaste werkplek en bureau te krijgen. Op mijn vraag ‘waarom?’ zei hij: ” Is, dat roept alleen maar verschijningsplicht op”

‘Gelukkig zijn door een baan’ schreven Nina Lazeron en Wim Galjee in een pagina-groot artikel in het FD afgelopen 16 mei. Niet iedereen heeft de talenten, ambities of mogelijkheden om ‘voor zichzelf’ te beginnen, maar bedrijven zijn op zoek naar bezielde medewerkers met persoonlijke betrokkenheid en werknemers zijn op zoek naar zingevend werk. Dan denk ik: ’Dat moet toch te combineren zijn in een ‘wij’ gedachte?’ Zinvol werk is werk waarin ‘wij’ iets voor anderen kunnen betekenen, waardoor ‘wij’ onderdeel zijn van een gemeenschap en ons werk in lijn is met onze talenten en drijfveren. Het hebben van een richting en doel is een drijfveer voor zowel ondernemers als werknemers.

Op het onlangs gehouden VINT: Fast Forward symposium werd ook meer dan duidelijk: Er zijn andere organisatievormen en -systemen nodig om de optimale betrokkenheid van werknemers op te roepen. De huidige tijd vraagt om creatieve mensen. Ze moeten in verbinding met andere medewerkers tot innovatie komen. Ze moeten flexibel en snel kunnen inspelen op veranderingen en het beste uit zichzelf willen halen.

Zingeving is een persoonlijke zoektocht. Dat kan geen bedrijf of leidinggevende overnemen. Wel kan een bedrijfsomgeving deze zoektocht flink frustreren en re-styling is dus gewenst! Aandacht geven aan zingeving en dat zo ondersteunen dat mensen optimaal tot hun recht en tot top prestaties komen!

Deze blog is van voormalig RecTec blogger Isrid van Geuns van ISworks

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


575 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën