Alles is geoorloofd!

Door Jeroen Bergen op 26-06-2009 08:08.

monsterboard-2

Omdat wij als recruitment bureau niet op datingsites onze kandidaten werven doen we dat op o.a. Monsterboard. Wij hebben dan ook sinds een jaar of tien / elf abonnementen op de diverse CV-databases om kandidaten aan te schrijven. In onze dagelijkse praktijk maken wij veelvuldig gebruik van de mogelijkheid kandidaten vanuit deze databases aan te schrijven. Tot nu toe niks vreemds zou je zeggen.

Bijzonder werd het toen ik werd gebeld door een detacheringsbureau (een, ik dacht behoorlijk gerenommeerd detacheringsbureau) dat ik interesse had getoond in een van hun kandidaten. Dat de kandidaat beschikbaar was en dat hij het over de tarieven wilde hebben, want de kandidaat kon komende maandag beginnen!

Ik snapte niet waar hij het over had en vroeg dus hoe hij bij het idee kwam dat wij interesse hadden in een van hun kandidaten (Ik geloof namelijk niet in detachering als recruitment tool, dus het leek me een sterk verhaal). Uit zijn uitleg begreep ik dat wij een van zijn detacheerders hadden aangeschreven voor een vaste functie die we in behandeling hadden. Dat betekent dus dat er (anonieme)profielen in de cv-database van (in ieder geval) Monsterboard staan die bedoeld zijn als reactief wervingskanaal van opdrachten van detacheerders.

Zonder dat deze kandidaten actief op zoek zijn naar een nieuwe werkgever en wellicht zonder dat deze kandidaten daarvan op de hoogte zijn gesteld.

Ik was en ben nog steeds zeer verbaasd over deze werkwijze, is dat een normale manier van werken? Hebben andere daar op deze manier ook ervaringen mee? Wat zou je er aan kunnen doen?

Over de Auteur

Jeroen Bergen Na het mijn studies Personeel & Arbeid en Personeel wetenschappen heb ik reeds in 1998 gewerkt voor een vacaturesite voor ICT professionals. Vervolgens ben ik in 2000 bij Primatch begonnen als HRM consultant. Sinds 2005 ben ik partner binnen Primatch. Ik heb een grote interesse in het functioneel gebruik van nieuwe media en de toepasbaarheid voor het HRM werkveld. Ik ben er van overtuigd dat op dit vlak nog veel te winnen valt. Via Rectec zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen en ontwikkeling op de arbeidsmarkt, het P&O werkveld, arbeidsmarktcommunicatie en andere zaken, waar ik me druk over maak, me verbaas, erger, of enthousiast van kan worden.


573 views | Reageer (6 reacties)
 • Wow dat klinkt als een rattenstreek! Als ik het goed begrijp plaatst een bureau een (misschien wel fictief) kandidaatprofiel met hun eigen mailadres erachter, om zo leads binnen te krijgen? Ergens is het slim bedacht natuurlijk maar als je zo wanhopig bent dat je je tot dit soort guerilla-methoden moet verlagen….

  Het trieste is dat het in sommige gevallen waarschijnlijk ook nog lukt wat een extra motivatie is om steeds verder te gaan. De goede bureau’s die terughoudender zijn zijn daarvan waarschijnlijk de dupe want met klassieke methoden kom je bijna nergens meer binnen. Op de lange termijn en als de markt weer wat aantrekt hoop ik dat het netjes zijn zich gaat uitbetalen, maar ik vrees dat dat een utopie zal blijken. Corporate recruitment heeft wat dat betreft ook soms boter op het hoofd.

 • Wow dat klinkt als een rattenstreek! Als ik het goed begrijp plaatst een bureau een (misschien wel fictief) kandidaatprofiel met hun eigen mailadres erachter, om zo leads binnen te krijgen? Ergens is het slim bedacht natuurlijk maar als je zo wanhopig bent dat je je tot dit soort guerilla-methoden moet verlagen….

  Het trieste is dat het in sommige gevallen waarschijnlijk ook nog lukt wat een extra motivatie is om steeds verder te gaan. De goede bureau’s die terughoudender zijn zijn daarvan waarschijnlijk de dupe want met klassieke methoden kom je bijna nergens meer binnen. Op de lange termijn en als de markt weer wat aantrekt hoop ik dat het netjes zijn zich gaat uitbetalen, maar ik vrees dat dat een utopie zal blijken. Corporate recruitment heeft wat dat betreft ook soms boter op het hoofd.

 • Dit wordt al een tijdje gedaan en is erg irritant. Ik voel mij in dat geval altijd ook geoorloofd gewoon de kandidaat op LinkedIn op te zoeken en rechtstreeks te benaderen.

 • Dit wordt al een tijdje gedaan en is erg irritant. Ik voel mij in dat geval altijd ook geoorloofd gewoon de kandidaat op LinkedIn op te zoeken en rechtstreeks te benaderen.

 • Beste Jeroen,

  Heb dit zelf ook meerdere malen aan de hand gehad. Vaak benader ik de kandidaten telefonisch en dan krijg je de verwarring dat je het detacheringsbedrijf aan de lijn krijgt, waarschijnlijk geheel buiten de kandidaat om dus. Voor mij reden om op dat moment af te haken maar vind de tip van Michel wel een goede,de kandidaat gewoon benaderen via LinkedIn want wellicht staat de kandidaat wel open voor een vaste dienstbetrekking.

 • Beste Jeroen,

  Heb dit zelf ook meerdere malen aan de hand gehad. Vaak benader ik de kandidaten telefonisch en dan krijg je de verwarring dat je het detacheringsbedrijf aan de lijn krijgt, waarschijnlijk geheel buiten de kandidaat om dus. Voor mij reden om op dat moment af te haken maar vind de tip van Michel wel een goede,de kandidaat gewoon benaderen via LinkedIn want wellicht staat de kandidaat wel open voor een vaste dienstbetrekking.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn