ihpone-2Een wederom goede post van Erwin Blom zetten mij aan het denken. Eén van mijn stellingen van de afgelopen jaren is altijd geweest dat het internet geen massa medium is, maar een massaal medium van niches. Soms zijn niches best groot (de Iphone club, met 100.000 leden rondom één telefoon), soms zijn ze klein (Dutch Recruitment Innovation heeft 409 leden op Linkedin).

Het probleem is dat de meeste mensen nog steeds denken in de grote getallen. Met name bij grotere organisaties zijn ze opgeroeid te denken in grote aantallen, hoewel je in heel veel gevallen eigenlijk maar een paar mensen nodig hebt. Met name in recruitment is dat vaak zo. Hoewel in de hype tijd de grote IT bedrijven wel stelde dat ze honderden mensen nodig hadden, zouden ze ze niet kwijt kunnen als die plots voor de deur zouden staan. Bij het werven van mensen gaat het om het vinden van één of enkele toppers en het internet biedt daar de perfecte mogeljikheden voor. Toch gebeurt dit zelden en de initiatieven die er zijn slaan vaak de plank grandioos mis. Hoe kan je nu als werkgever wel gebruik maken van deze niches?

Zelf probeer ik al jaren bedrijven te bewegen om talentpools op te bouwen. Maar dan niet op een traditionele manier, waarbij je een database hebt met talenten. Een database waar contactgegevens verouderen en waar je eigenlijk niet veel mee doet. Waar je zo af en toe als je een vacature hebt weer eens op mailt en dan een beperkte response krijgt.

Waar ik op doel is het bouwen van communities waar vakgenoten met elkaar kennis kunnen uitwisselen. Want een goede talentpool heeft nooit recruitment als onderwerp (tenzij je recruiters werft) en moet ook niet opgezet worden met enkel recruitment in het achterhoofd. Een talentpool moet kennis delen tussen peers en als facilitator kan je vervolgens de beste daaruit benaderen. Dat begint met een beter contact opbouwen, tot uiteindelijk misschien als werknemer binnen halen.

Het werkt overigens niet voor elk vakgebied. Als je nu online marketeers wilt werven ben je een jaar of 5 te laat, daar zijn reeds teveel goede blogs en communities voor. Net als innovatieve recruiters en heel wat andere vakgebieden. In zo’n geval kan je beter aansluiting zoeken bij een bestaande community.

Maar voor heel wat vakgebieden zijn er nog geen blogs of communities. Zo sprak ik een tijdje geleden enkele gemeenten die stuk voor stuk moeite hebben om landschapsarchitecten en ruimte ontwikkelaars te werven (functie titels zijn anders in de praktijk, maar zo begrijpt hopelijk iedereen welk vakgebied ik bedoel). Toch is er in heel Nederland geen enkel blog over het onderwerp. Mijn advies: zet zo’n community op vanuit enkele gemeenten. Samen, want delen = vermenigvuldigen. Zoek enkele mensen die over dit vak willen praten met elkaar en faciliteer dat, online en offline.

Er zijn op dit gebied nog 1001 niches te bedenken. Want een goede niche hoeft geen duizenden mensen te hebben. Dutch Recruitment Innovation heeft nog geen 1.000 leden, maar is zeer succesvol als je bedenkt dat op het laatste event 180 mensen waren. Aan dergelijke talentpools moet nooit enig direct doel hangen, van geld of werving. Het moet primair gaan om het faciliteren van kennisuitwisseling. De rest komt dan vanzelf.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


461 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën