analyticsWouter Bos is in paniek, Jan-Peter Balkenende stelt dat deze crisis erger is dan alles dat we sinds de jaren ’30 hebben meegemaakt. Want het centraal plan bureau heeft  gezegd dat we volgend jaar op (bijna) 10% werkeloosheid afstevenen. 1 op de 11 mensen die zou willen werken zou werkeloos zijn volgend jaar. Ongekend hoor.

Maar het centraal bureau voor de statistiek geeft een dag later aan dat de werkeloosheid inderdaad is gestegen, maar nog steeds pas 4,6% bedraagt. Een stijging van 0,5% in een jaar tijd, terwijl we crisis hebben. Om precies te zijn zitten we nu dus op het niveau van Q1 2003, toen ook in een stijgende lijn, maar toen ook niet om er nu heel paniekerig over te doen.

De vraag is dus: in hoeverre gaan dergelijke voorspellingen van het CPB uitkomen. Tot op heden zien we in de werkeloosheid namelijk verdomd weinig van de crisis en ook de koopkracht heeft er nog weinig onder de lijden. De 4,6% waar we nu op zitten is wel wat het CPB heeft voorspeld voor dit jaar, maar die zijn ook al regelmatig aangepast. En veel is natuurlijk afhankelijk van de maatregelen van het kabinet en het vertrouwen dan nogal schommelt.

Moeten we ons zorgen maken? Ja. Moeten we paniekvoetbal gaan spelen? Nee. Enkele stimuleringsmaatregelen zouden niet verkeerd zijn en er liggen kansen genoeg voor slimme investeringen die nu meer dan ooit zouden moeten worden uitgevoerd en bakken met geld besparen in de toekomst (denk aan open source EPD systemen, open source gemeentelijke basisadministraties, etc op IT gebied). Denk aan investeringen in duurzame energie.

Zelf zie ik het, gezien de vergrijzing, niet zo heel somber in. Tot op heden is de werkeloosheid niet hoog geworden en ik denk dat we die 10% ook niet gaan halen. Ik zie ook veel mensen nu voor zichzelf beginnen in allerlei vormen, wat ook een stimulans is voor de ecnomie. En er zijn een hele hoop bedrijven die erg goed draaien, start ups die dit jaar pas begonnen zijn en op een hele andere manier werken dan bestaande bedrijven. En 10% werkeloosheid, ik geloof er niet in.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.105 views | Reageer (17 reacties)
 • Paul Hottinga

  Ik vind 10 % ook erg hoog. Hoor nog steeds bedrijven die erg lastig aan goed personeel kunnen komen, zelfs in deze tijd met meer beschikbare mensen voor de arbeidsmarkt.

  10 % dan moet er komende periode enorme ontwikkelingen los barsten.

 • Paul Hottinga

  Ik vind 10 % ook erg hoog. Hoor nog steeds bedrijven die erg lastig aan goed personeel kunnen komen, zelfs in deze tijd met meer beschikbare mensen voor de arbeidsmarkt.

  10 % dan moet er komende periode enorme ontwikkelingen los barsten.

 • Gijs Notté
 • Gijs Notté
 • Tsja, als we geen systeemcrash krijgen (zorgkosten en pensioenkosten nemen exponentieel toe door de vergrijzing), ga ik mee in je redenering. Het issue is dat de verhouding werkenden/niet werkenden wel erg scheef wordt en dat de werkenden straks de zorgkosten en pensioenen niet meer op kunnen brengen. De overheid kan die kosten met het gierend oplopende begrotingskort niet voor de eeuwigheid blijven dragen. Als we naar een structureel lager zorgniveau moeten en naar een hogere pensioenleeftijd als gevolg van die ontwikkelingen, kan het wel eens een heel andere kant opgaan. Er zit nu veel verborgen werkloosheid in de markt door deeltijd-ww en door zzp-ers zonder werk.

 • Tsja, als we geen systeemcrash krijgen (zorgkosten en pensioenkosten nemen exponentieel toe door de vergrijzing), ga ik mee in je redenering. Het issue is dat de verhouding werkenden/niet werkenden wel erg scheef wordt en dat de werkenden straks de zorgkosten en pensioenen niet meer op kunnen brengen. De overheid kan die kosten met het gierend oplopende begrotingskort niet voor de eeuwigheid blijven dragen. Als we naar een structureel lager zorgniveau moeten en naar een hogere pensioenleeftijd als gevolg van die ontwikkelingen, kan het wel eens een heel andere kant opgaan. Er zit nu veel verborgen werkloosheid in de markt door deeltijd-ww en door zzp-ers zonder werk.

 • Interessanter dan de werkloosheid lijkt me inderdaad de verhouding werkenden/niet werkenden. Want pas daar kun je zien hoeveel mensen voor hoeveel andere mensen moeten betalen.

  Verder is het heel mooi dat we net een soort ondernemer hype hebben gehad, waarbij veel mensen een eigen plan hebben getrokken. Als we die hype nu doortrekken naar iets als: nu heb je tijd, maar geen werk, straks heb je werk, maar geen tijd. Dan wordt heel duidelijk dat we die tijd zo goed mogelijk in moeten zetten.
  Tijd om jezelf op te leiden, met een cursus, een paar boeken waar je nog geen tijd voor hebt gehad. Of door veel blogs te lezen, te reageren, te netwerken.
  En in bredere zin kun je altijd nog je huis opknappen.

 • Interessanter dan de werkloosheid lijkt me inderdaad de verhouding werkenden/niet werkenden. Want pas daar kun je zien hoeveel mensen voor hoeveel andere mensen moeten betalen.

  Verder is het heel mooi dat we net een soort ondernemer hype hebben gehad, waarbij veel mensen een eigen plan hebben getrokken. Als we die hype nu doortrekken naar iets als: nu heb je tijd, maar geen werk, straks heb je werk, maar geen tijd. Dan wordt heel duidelijk dat we die tijd zo goed mogelijk in moeten zetten.
  Tijd om jezelf op te leiden, met een cursus, een paar boeken waar je nog geen tijd voor hebt gehad. Of door veel blogs te lezen, te reageren, te netwerken.
  En in bredere zin kun je altijd nog je huis opknappen.

 • @Bas W: je analyse klopt dat dat een probleem is, je oplossing deel ik absoluut niet. Dat is typisch oud denken in mijn optiek (sorry…), precies ook wat de overheid doet.

  De zorgkosten kunnen structureel heel erg veel dalen met de juiste investeringen op de juiste plek. Voorbeeld: er worden nu honderden miljoenen betaald licentie kosten voor EPD pakketten die geen verbetering opleveren van de productiviteit. Als de overheid zou investeren in een basis open source EPD pakket kan je met één eenmalige investeringen de komende jaren honderden miljoenen uitsparen.

  Verder is het goed te doen om productiviteitsstijgingen te behalen van… 100% als je het mij vraagt. We moeten werk heel anders gaan organiseren.

  Hogere pensioenleeftijd levert ook niet heel veel op. Begin met te zorgen dat van de 64 jarige niet nog maar 10% werkt. De enige namelijk die lang door moeten blijven werken, zijn de mensen die niet genoeg verdiend hebben om eerder met pensioen te kunnen. En laten dat nu net de beroepen vaak zijn die dat fysiek niet aan kunnen. Ook daar is nog veel meer te halen.

  Er kunnen miljarden bezuinigd worden in overheidsfinanciën. Het ministerie van onderwijs in Zweden telt een paar honderd medewerkers, in plaats van vele tienduizenden hier. En daar is het onderwijs beter geregeld!

  Ik maak me persoonlijk helemaal geen zorgen over de vergrijzing als zodanig, wel over de maatregelen die (niet) getroffen worden om hem op te vangen.

 • @Bas W: je analyse klopt dat dat een probleem is, je oplossing deel ik absoluut niet. Dat is typisch oud denken in mijn optiek (sorry…), precies ook wat de overheid doet.

  De zorgkosten kunnen structureel heel erg veel dalen met de juiste investeringen op de juiste plek. Voorbeeld: er worden nu honderden miljoenen betaald licentie kosten voor EPD pakketten die geen verbetering opleveren van de productiviteit. Als de overheid zou investeren in een basis open source EPD pakket kan je met één eenmalige investeringen de komende jaren honderden miljoenen uitsparen.

  Verder is het goed te doen om productiviteitsstijgingen te behalen van… 100% als je het mij vraagt. We moeten werk heel anders gaan organiseren.

  Hogere pensioenleeftijd levert ook niet heel veel op. Begin met te zorgen dat van de 64 jarige niet nog maar 10% werkt. De enige namelijk die lang door moeten blijven werken, zijn de mensen die niet genoeg verdiend hebben om eerder met pensioen te kunnen. En laten dat nu net de beroepen vaak zijn die dat fysiek niet aan kunnen. Ook daar is nog veel meer te halen.

  Er kunnen miljarden bezuinigd worden in overheidsfinanciën. Het ministerie van onderwijs in Zweden telt een paar honderd medewerkers, in plaats van vele tienduizenden hier. En daar is het onderwijs beter geregeld!

  Ik maak me persoonlijk helemaal geen zorgen over de vergrijzing als zodanig, wel over de maatregelen die (niet) getroffen worden om hem op te vangen.

 • Bas W: http://www.zibb.nl/10252753/Personeelszaken/Personeelszaken-nieuws/Personeelszaken-nieuwsbericht/Langer-doorwerken-heeft-geen-zin.htm

  Een onderzoek dat aangeeft dat langer doorwerken weinig zin heeft. Onderzoek dat loopt sinds 1991, dus beetje per ongeluk actueel is geworden nu in de afronding 🙂

  Overigens zijn er, zoals bij de reacties onder het artikel, ook wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Gezond ouder worden is iets dat ook een gezonde levensstijl vereist bijvoorbeeld.

 • Bas W: http://www.zibb.nl/10252753/Personeelszaken/Personeelszaken-nieuws/Personeelszaken-nieuwsbericht/Langer-doorwerken-heeft-geen-zin.htm

  Een onderzoek dat aangeeft dat langer doorwerken weinig zin heeft. Onderzoek dat loopt sinds 1991, dus beetje per ongeluk actueel is geworden nu in de afronding 🙂

  Overigens zijn er, zoals bij de reacties onder het artikel, ook wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Gezond ouder worden is iets dat ook een gezonde levensstijl vereist bijvoorbeeld.

 • http://www.nu.nl/economie/2045620/meer-mensen-zonder-werk.html

  Meer werkelozen (niet verbazingwekkend), maar nog steeds onder de 5%.

 • http://www.nu.nl/economie/2045620/meer-mensen-zonder-werk.html

  Meer werkelozen (niet verbazingwekkend), maar nog steeds onder de 5%.

 • Toevallig kwam ik dit bericht weer tegen.

  Zoals reeds bekend is verwachting voor de werkloosheid voor 2010 fors naar beneden bijgesteld. Gelijk dus Bas!

 • Toevallig kwam ik dit bericht weer tegen.

  Zoals reeds bekend is verwachting voor de werkloosheid voor 2010 fors naar beneden bijgesteld. Gelijk dus Bas!

 • Pingback: Werkeloosheid: nog steeds in evenwicht | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën