denker

Gisteren was het VINT symposium met de titel Fast Forward. Een zeer inspirerende dag waar ik genoten heb. En dat wil in mijn geval wel iets zeggen, meestal zitten de woorden waardeloos en congres wel in één zin bij mij. Een compliment dus voor Sogeti, die het geheel hebben georganiseerd.

Als blogger heb ik ook het geluk gehad om een tweetal zeer inspirerende sprekers te interviewen. Don Tapscott is één van mijn grote inspirators. Hij is o.a. auteur van het boek wikinomics, growing up digital en grown up digital. Hij is nu bezig met een nieuw boek dat de werktitel ‘rebuilding the world’ heeft (hij vond het iets te arrogant om het straks zo echt te noemen, hoewel het mij niet zou verbazen als het toch zo gaat heten) en daar ging zijn verhaal ook over. Hoe moeten organisaties omgaan met de demografische en technologische veranderingen die er nu plaats hebben? Zo voorspelde hij jaren geleden al dat vanwege de demografisch opbouw van Iran daar problemen zouden ontstaan tussen de overheid zoals die er zat en de bevolking.

In het interview praat ik vooral met hem over de rol van het bedrijf in de maatschappij en hoe deze rol veranderd. De organisatie is onze keuze geweest voor de creatie van rijkdom, simpelweg omdat de alternatieven zoals planeconomie net bleken te werken.

Tapscott geeft aan dat instituten, en dat is een term die je heel breed moet interpreteren, ons tot een bepaald niveau kunnen brengen en dan moeten we er afscheid van nemen of moeten ze veranderen. Stadsstaten werden landen. De EU is een oplossing voor het probleem dat individuele landen geven in een wereldeconomie waarin we nu leven. Ook stelde hij dat de manier waarop steden gebouwd zijn problemen geven. Het onderscheid tussen plekken waar we werken, wonen en vrije tijd doorbrengen is niet slim. In Detroit is nu een groot deel van de bevolking weggetrokken en er leven daadwerkelijk wolven en herten in de buitenwijken.

Volgens Tapscott moeten organisaties ze 7 principes van innovatie omarmen om te kunnen overleven: Innovatie, samenwerking, openheid, integriteit, afhankelijkheid van elkaar, zelf organiserend vermogen en duurzaamheid.

Als we kijken naar de veranderingen op de arbeidsmarkt zien we dat er veel meer ondernemers komen. Ook kiest het echte talent voor eerder voor kleinere bedrijven of het ondernemerschap. Er zullen in zijn optiek meer kleinere bedrijven komen, maar dat wil niet zeggen dat bedrijven per definitie kleiner worden. Wel zullen bedrijven veel meer focus krijgen en alles dat niet helemaal core business is uitbesteden. Toch zullen we niet allemaal freelancer worden, want de kosten van het vertrouwen om met enkel freelancers te werken zijn tot op heden nog te hoog om bedrijven in zijn geheel af te schaffen.

Tevens heb ik Umair Haque geïnterviewd. Umar is directeur van het Havas media lab en blogt bij de Harvard Busines Review.

Umair stelt dat de winst die een organisatie haalt door alleen naar de eigen winst maximalisatie te kijken altijd kleiner is dan de winst die men haalt als men kijkt naar de eigen winst en de omgeving. Waarde creëren voor je klanten is logisch, maar ook zorgen dat alles dat je verbruikt vervangen wordt: duurzaam ondernemen dus. Hij heeft hiervan een aantal mooie voorbeelden, waar hij de S&P500 in deze crisis afzet tegen een aantal organisaties die hier goed mee bezig zijn, zoals Nike, Apple en (gek genoeg) Wal Mart.

Greenwashing is in zijn optiek iets dat absoluut niet gaat werken. Greenwashing is het doen van maatschappelijk verantwoorde dingen zoals geld geven aan Greenpeace, terwijl je ondertussen nog steeds doorgaat met niet duurzaam ondernemen. Het kan een eerste stap zijn als het goed bedoeld is, maar als men hiermee denkt een maatschappelijk imago op te bouwen zal het niet werken in de optiek van Umair.

Umair geeft ook aan dat grote bedrijven het het lastigste hebben om om te schakelen. Kleine bedrijven hebben het voordeel en net als Don Tapscott ziet hij grote talenten eerder kiezen voor kleinere bedrijven. Anders dan Don Tapscott ziet hij grote bedrijven wel kleiner worden. Niet dat ze heel klein worden, maar de grootste ondernemingen hebben straks geen 100.000 werknemers meer. Dit komt omdat in een genetwerkte wereld de economische voordelen van alles in één organisatie hebben verdwijnen en de economische voordelen van kleinere organisaties nu de overhand krijgen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


612 views | Reageer (3 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën