Maximum aan externen?

Door Bas van de Haterd op 12-06-2009 08:36.

youngprofessionalwomanDaar waar zelfstandige professionals steeds belangrijker worden op de arbeidsmarkt, heeft de overheid besloten dat ze dit willen maximeren. Een bijzondere move gezien veel andere ontwikkelingen die er momenteel plaats vinden. Minister ter Horst stelt dat er nog maximaal 13% van het loonkostenbudget mag worden uitgegeven aan externen bij een ministerie. Dit is het percentage van 2007.

Waarom is dit een bijzondere ontwikkeling en eigenlijk dom en tegenstrijdig? Omdat de overheid nu de mond vol heeft van het nieuwe werken. Men moet flexibeler worden, meer inspelen op de nieuwe arbeidsmarkt, etc. Maar blijkbaar is één van de belangrijkste trends op dit gebied (die van de zelfstandige professionals) een trend die dan maar moet worden tegen gewerkt.

Natuurlijk begrijp ik deels het standpunt wel. Immers worden er nu veel mensen ingehuurd voor lange termijn zaken waar je eigenlijk iemand in loondienst zou moeten hebben. Maar omdat het niet ‘jouw geld’ is, geen manager heeft echt bonussen bij de overheid en niemand is ondernemer, kies je snel voor de makkelijke weg en neem je iemand in dienst die voor zichzelg begon, maar dan voor 3 keer het bedrag. Dat daar paal en perk aan wordt gesteld kan je als belastingbetaler eigenlijk enkel toejuichen natuurlijk.

Maar door dit soort vreemde en rigide regelingen ga je dus direct in tegen een trend die een mega impact gaat hebben op de arbeidsmarkt. De trend van de zelfstandige professional. Een trend waar elk bedrijf aan zal moeten werken om die aan organisaties te binden en mee samen te werken. Een trend ook die momenteel gezien wordt door de verschillende HR afdelingen in de departementen, maar nu dus blijkbaar wordt tegen gewerkt door de tweede kamer.

Een vreemd, tegenstrijdig en slecht besluit in mijn optiek. Niet dat er niets moet gebeuren, het inhuren van IT’ers voor meer dan projecten, voor periodes van enkele jaren bijvoorbeeld, is natuurlijk iets waar paal en perk aan gesteld moet worden. Maar op deze manier maak je de overheid vleugellam bij het binnen halen van top talent dat tijdelijk hele goede dingen voor je organisatie kan doen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


347 views | Reageer (4 reacties)
 • Hoi Bas,
  Zal ook te maken hebben met de afspraak die het kabinet heeft gemaakt om het aantal ambtenaren terug te dringen. Als deze vervolgens via de draaideur als extern adviseur worden ingehuurd levert de besparing op het ambtenaren apparaat niet veel op. Andere schaduw achter de discussie is volgens mij de Balkenende norm die door inhuur in een aantal gevallen wordt ontlopen.
  Zijn er overigens branche gemiddelden over de afgelopen jaren wat verhouding intern/extern betreft? 13% vind ik niet echt hoog.

 • Hoi Bas,
  Zal ook te maken hebben met de afspraak die het kabinet heeft gemaakt om het aantal ambtenaren terug te dringen. Als deze vervolgens via de draaideur als extern adviseur worden ingehuurd levert de besparing op het ambtenaren apparaat niet veel op. Andere schaduw achter de discussie is volgens mij de Balkenende norm die door inhuur in een aantal gevallen wordt ontlopen.
  Zijn er overigens branche gemiddelden over de afgelopen jaren wat verhouding intern/extern betreft? 13% vind ik niet echt hoog.

 • @Arno: eens. Ik zeg ook, het is niet zo dat het niet goed is paal en perk te stellen aan de praktijken, want heel veel externen zouden dat niet moeten zijn. Maar deze maatregel zou volgens mij averrechts kunnen werken en staat haaks op het beleid van het nieuwe werken dat in veel plekken bij de overheid wordt ingevoerd.

  En het is 13% van het personeelsbudget, ik vind dat ook niet heel veel. Maar wel moet je erbij zeggen dat één reden is dat ze steeds die budgetten overschrijden. Daar moet je dus paal en perk aan stellen: dit is je budget, kijk maar hoe je het invult. En er rollen koppen van top ambtenaren als je er over heen gaat, one way or the other.

 • @Arno: eens. Ik zeg ook, het is niet zo dat het niet goed is paal en perk te stellen aan de praktijken, want heel veel externen zouden dat niet moeten zijn. Maar deze maatregel zou volgens mij averrechts kunnen werken en staat haaks op het beleid van het nieuwe werken dat in veel plekken bij de overheid wordt ingevoerd.

  En het is 13% van het personeelsbudget, ik vind dat ook niet heel veel. Maar wel moet je erbij zeggen dat één reden is dat ze steeds die budgetten overschrijden. Daar moet je dus paal en perk aan stellen: dit is je budget, kijk maar hoe je het invult. En er rollen koppen van top ambtenaren als je er over heen gaat, one way or the other.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën