foto-deel-3Zoals ik in deel 1 van deze reeks al aanhaalde heeft het verhaal van Eric Hinfelaar mij verder doen nadenken. Eric richt zich met name op demografische gegevens en feiten als, waar woont men, wat doet men, wat voor vervoermiddel word gebruikt, bij welke club behoort men, etc. Op basis daarvan kan je een werknemer heel goed van een label voorzien, maar als prediker van passie en gevoel in je werk leggen mis ik in zijn methodiek een tool waarin ook dat gemeten kan worden. Op welke posities hebben we planners nodig en op welke juist ondernemers, op welke afdeling is rust, aanpassingsvermogen en vriendelijkheid gewenst en op welke juist wat rebellie en eigenwijsheid?

Wat mij persoonlijk veel inzicht heeft gegeven in dit soort vraagstukken is de Structogram methode. Deze methode verdeeld onze hersenen in 3 segmenten en geeft deze een kleur:

– Groen voor de hersenstam, de hersenen van het zelfbehoud en oerinstincten. Het staat voor oa: sociaal, aanpassend,gezellig, luisteren, bereid tot compromissen en levensgenieter.

– Rood voor de tussenhersenen, de hersenen van zelfbevestiging en voor het overleven door strijd of vlucht. Het staat voor oa: strijdlustig, energie, besluitvaardig, overtuigend, vlug van begrip en autoriteit uitstralend.

– Blauw voor de grote hersenen, de hersenen van het zelfbewustzijn, van voorbereiden en voorzorgnemende handelingen. Het staat voor o.a.: planmatig, werkt graag alleen, vooruitziend, afwegend, staat niet graag op de voorgrond en streeft naar duidelijkheid.

Middels opgaven met multiple antwoorden die het meest voor je van toepassing zijn kom je uiteindelijk, ook weer via een tabel, op een kleurverdeling van ‘jouw’ karaktergrafiek uit. Middels visualisatie in een cirkel, zie je voor welk deel jij groen, rood en blauw bent.

Er bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’ het geeft je inzicht over hoe jij in elkaar zit.

Ik heb deze structogram test gedaan in het kader van een coaching-traject in mijn laatste jaar bij HTNK. Mijn werkgever was wél erg blij met mijn bijdrage en pro-activiteit maar vond mij ook best een ‘pain in the ass’, iets TE ondernemend en de coaching zou mij moeten helpen om meer begrip voor het heersende tempo te hebben en meer pas op de plaats te maken, het zou de rest van mijn collega’s onrustig maken (maar met name mijn baas……)

Mijn structogram bleek uit bijna gelijk verdeelde vlakken rood, groen en blauw te bestaan, maar rood iets dominant. De gelijke verdeling is handig omdat ik in staat ben mij aan te passen en gelang een situatie verlangt de kleur in te zetten die daar het beste bij past, zonder moeite. Het gevaar is DAT je je ook vaak aanpast en dat voelt niet altijd duidelijk en lekker als je wel rood dominant bent, namelijk ondernemend, snel en pro-actief. Dat is nu eenmaal mijn karakter!

Dat gaf al een stukje inzicht. Maar echt duidelijk voor mij werd dat ik misschien wel in de verkeerde werkomgeving zat (en ik zeker gewaardeerd werd door mijn collega’s maar ook het buitenbeentje was) toen de rest van het team ook deze structogram test ging doen.

Werkelijk iedereen (ook mijn werkgever) was groen dominant, de stukjes rood en ook blauw waren in zeer geringe mate vertegenwoordigd !! Natuurlijk werd ik als ‘buitenbeentje’ gezien en ervaarde ik dat zelf ook zo…..

Bovenstaand is een persoonlijk verhaal, maar hoe interessant is het niet voor een bedrijf om een team op deze manier in kaart te brengen en met een nieuwe vacature op die afdeling te weten wat voor karakter het best voegt?

Sterker nog en een stap verder: Ook (nieuwe) processen of strategieën zou je kunnen kenmerken met een dergelijke kleur. Wat is nodig om die strategie te laten draaien en tot een succes te maken. Welke fase behoeft welke kleur en stem daar je team op af!

Deze blog is van voormalig RecTec blogger Isrid van Geuns van ISworks

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


1.831 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën