Generatie Y

Generatie Y

Generatie C / Gereratie Y/ Einstein Generatie, deze termen voor de nieuwe generatie zijn voor iedereen tegenwoordig common language. Ze beschrijven een nieuwe generatie die volgens velen anders is dan voorgaande. Sterker nog, een generatie die volgens velen meer nog dan vorige generaties afwijkt van wat sociologen in het verleden over andere generaties hebben beschreven. Deze status aparte verdient deze generatie aan het feit dat ze met internet zijn opgegroeid. Het internet is voor hen een als een tweede natuur. Vandaar dat ze ook wel de Digital Natives worden genoemd. De jongeren van deze tijd zijn vernieuwend, willen andere dingen, staan anders in het leven, zijn digitaal, connecten en vooral erg begaan met de wereld om hen heen. Afijn de verhalen rond deze generatie zijn alom vertegenwoordigd, maar als je ze op de keper beschouwd, welke van de beweerde statements is dan werkelijk houdbaar?! Ik wil hier overigens niet beweren dat de generatie niet bestaat, of dat er geen verschillen zijn met vroegere generaties, want die zijn er namelijk wel. Het enige wat ik wil betogen is dat deze generatie in mijn opinie ook wel eens de meest overschatte generatie is.

Multitasking
Een van de belangrijkste claims is dat jongeren van alles tegelijk kunnen. TV kijken, internetten, MSN’en en huiswerk maken. Deze claim heeft me altijd al gebiologeerd.

MultitaskingHoe kan het dat er een generatie opstaat die dusdanig anders in elkaar zit dat hun hersenen anders functioneren als die van ons. Zouden ze beschikken over meer verbindingen die ervoor zorgen zorgen dat het brein meerdere impulsen simultaan kan verwerken?

Wanneer je wat dieper op deze materie ingaat kom je al snel uit op recent hersenonderzoek. In het boek: Het puberende brein van Eveline Crone, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden, vond ik de uiteindelijke argumenten waar ik naar op zoek was.

Voor diegene die niet zo bedreven zijn in de hersenfysiologie, de hersenen van de mens ontwikkelen zich op zich een heel leven lang, maar het orgaan zelf is pas volledig ‘af’ op een leeftijd van 24 jaar. De hersenenschors, het buitenste en meest zichtbare deel van de hersenen, ontwikkelt zich gedurende de jeugd van achter naar voren. Het achterste deel van je hersenen is in het eerste stadium van de puberteit al uitgerijpt, maar het voorste deel pas erg laat in de puberteit of zelfs er net na. Dit voorste deel, de frontale hersenkwab, houdt zich bezig met het betere denkwerk. Vandaar dat jongeren van 12 jaar bijvoorbeeld nog nauwelijks abstract kunnen denken en jongeren van 24 wel.

Multitasken is een zogenaamde controlefunctie. Het is een proces waarin uiteindelijk de meest relevante zaken gefilterd worden uit een mix van impulsen die op je af komen.

Plannen vraagt een goede afstemming tussen verschillene controlefuncties

Het maakt dan ook onderdeel uit van het planningsproces in de hersenen. Nu blijkt dat de hier beschreven functies worden geregeld vanuit… u raadt het al de nog niet uit ontwikkelde frontale hersenkwab.

Concluderend kun je dus zeggen dat jongeren helemaal niet zo goed kunnen multitasken als wel wordt beweerd. De hersendelen die dit multitasken coördineren zijn nog niet uitgerijpt en ergens gaat er dus iets mis wanneer jongeren multitasken. jongeren hebben vandaag de dag evenveel moeite met het maken van huiswerk met de radio aan als ik dat vroeger ook had.

Web Wise
Jongeren zijn volgens velen op dit moment het beste in het zoeken naar informatie en andere relevante zaken op het internet. Dit web wise gedrag zou komen doordat ze zijn opgegroeid met het internet. Waar wij niet direct weten waar we de informatie moeten vinden op het oneindige web zijn jongeren sneller in het vinden van datgene wat ze zoeken. Maar is dat wel zo? Uit Engels onderzoek uitgevoerd door de University College London blijkt dat de werkelijkheid toch anders is. Het onderzoek met de titel: Information behaviour of the researcher of the future betoogt dat, hoewel jongeren op het eerste gezicht erg vertrouwt zijn met het internet, zijn ze sterk afhankelijk van zoekmachines en vooral erg ongeduldig zijn. De eerste hit in Google is voor hen vaak afdoende om te voorzien in hun informatiebehoefte. Het ongeduld waarmee jongeren surfen heeft tot gevolg dat teksten vaak slecht worden gelezen en dat het afwegen van verschillende bronnen op relevantie en betrouwbaarheid vaak achterwege blijft:

“the speed of young people’s web searching means that little time is spent in evaluating information, either for relevance, accuracy or authority”

Met eigen ogen heb dit zelf waargenomen tijdens een bezoek aan een ROC. De scholieren waren destijds bezig met het maken van een werkstuk. Wat mij opviel was dat de strategie voor het schrijven van dit werkstuk niet verder ging dan het intypen van het onderwerp in Google, het aanklikken van de bovenste Wikipedialink en het klakkeloos copy/pasten van de gevonden tekst in het werkstuk. Nu is Wikipedia een prima startpunt voor bronnen onderzoek, het bevat vaak goede informatie die peer-reviewed is door de gebruikerscommunity, maar dat neemt niet weg dat de snelheid waarmee alles in een tekstverwerker wordt ‘geknald’ de diepgang en grondigheid van het werkstuk niet ten goede komt.

Het informatiezoekgedrag van jongeren zou beter gestuurd moeten worden. Ik pleit dan ook voor een vak “Media en Informatie Management” in het voortgezet onderwijs waarin alle jongeren wordt geleerd om met de altijd maar groter wordende informatiestroom om te gaan. Want het eindpunt van de wildgroei aan informatie is nog lang niet ten einde.

Foto’s:
liftmuup
foreverdigital

Dit was een blog van voormalig RecTec blogger Martijn Planken

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


1.579 views | Reageer (5 reacties)
 • Godfried Boogaard

  @martijn

  helemaal eens – Het boek Het Slimme Onbewuste van Ap Dijksterhuis is dan zeker een aanrader. Hij stelt ook dat de nieuwe generatie goed kan multi switching, maar dubbele dingen tegelijk doen, met de juiste inzet en kwaliteit is toch iets anders en …

  Ik merk daarnaast zelf ook dat deze generatie een korte concentratieboog heeft.

  De gevestigde orde of de ervaren rotten die de bestaande cultuur vormen, hebben jonge mensen nodig om te vitaliseren – het gaat om vitaliteit naar mijn gevoel ! Daarnaast hebben de jonge mensen hen weer nodig om daadwerkelijk en vlot innovaties te realiseren.
  (quote: http://www.mens20.nl)

 • Godfried Boogaard

  @martijn

  helemaal eens – Het boek Het Slimme Onbewuste van Ap Dijksterhuis is dan zeker een aanrader. Hij stelt ook dat de nieuwe generatie goed kan multi switching, maar dubbele dingen tegelijk doen, met de juiste inzet en kwaliteit is toch iets anders en …

  Ik merk daarnaast zelf ook dat deze generatie een korte concentratieboog heeft.

  De gevestigde orde of de ervaren rotten die de bestaande cultuur vormen, hebben jonge mensen nodig om te vitaliseren – het gaat om vitaliteit naar mijn gevoel ! Daarnaast hebben de jonge mensen hen weer nodig om daadwerkelijk en vlot innovaties te realiseren.
  (quote: http://www.mens20.nl)

 • We zijn een overschat zooitje, inderdaad. Ik heb me altijd verbaasd over de lofzang op de generatie Y. Als ik zo eens kijk naar mijn leeftijdsgenoten en daaronder zie ik, inderdaad, vooral een korte concentratieboog en een instant satisfaction mentaliteit. Oppervlakkig gezien makkelijk te verwarren met multitasken en snel informatie zoeken.
  Het is misschien wel weer zo dat, wanneer een Generatie Y’er wel weet hoe hij of zij fatsoenlijk met informatie om moet gaan, hij of zij dat sneller kan dan oudere generaties omdat we zo gewend zijn aan het medium.

 • We zijn een overschat zooitje, inderdaad. Ik heb me altijd verbaasd over de lofzang op de generatie Y. Als ik zo eens kijk naar mijn leeftijdsgenoten en daaronder zie ik, inderdaad, vooral een korte concentratieboog en een instant satisfaction mentaliteit. Oppervlakkig gezien makkelijk te verwarren met multitasken en snel informatie zoeken.
  Het is misschien wel weer zo dat, wanneer een Generatie Y’er wel weet hoe hij of zij fatsoenlijk met informatie om moet gaan, hij of zij dat sneller kan dan oudere generaties omdat we zo gewend zijn aan het medium.

 • Pingback: Multitasking | Blog()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën