krantlezenHet CBS meldt dat de participatiegraad onder 55 plussers stijgt. Dit is belangrijk want als we in totaal meer werkende mensen moeten krijgen is het vooral de nu nog relatief inactieve groep oudere onder de 65 (dus 55 tot 65) die aan het werk moet. In 2008 participeerde 47% van de 55 plussers nog in het arbeidsproces, tegen slechts 35% in 2001.

Wel zie je dat het met name na de 60 afneemt en dan ook nog erg sterk per jaar na de 60 (64 jaar is veel minder dan 62, etc). Dat zou dus inhouden dat de AOW verhoging naar 67 relatief weinig nut zal hebben als mensen toch niet gaan werken. Er is overigens nog maar een relatief klein deel (3%) van de 55+ groep die aangeeft wel te willen werken, maar geen werk te hebben.

Belangrijk in deze ontwikkeling is denk ik dat we goed in de gaten moeten houden wat er gaat gebeuren met deze groep. De groep zal steeds belangrijker worden in het arbeidsproces, maar het proces moet daar ook op aangepast worden. Veelal wil men liever part-time werken en heeft men andere vakantieplannen (buiten de vaste tijden om). Hoewel elk bedrijf altijd zegt dit graag te willen, valt dat in de praktijk soms nog akelig tegen hoe flexibel men hier mee is. Een ontwikkeling om in de gaten te houden in ieder geval.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


290 views | Reageer (4 reacties)
 • Gijs Notté

  ik verwacht niet dat deze groep het toekomstige tekort op de arbeidsmarkt gaat oplossen. Maar ik zie wel de noodzaak de AOW leeftijd te verhogen. Hiermee blijft de AOW namelijk betaalbaar en kunnen jij en ik er tzt ook nog gebruik van maken. Wel zo eerlijk aangezien we er voor betalen.
  Waar ik wel in geloof zijn kennismigranten, een soort gastarbeiders 2.0. Hoogopgeleid, technisch vaardig, internationaal georiënteerd en een stuk goedkoper dan de gemiddelde “herintreder”.
  Ik denk dat ik wel weet waar de gemiddelde werkgever voor kiest.

 • Gijs Notté

  ik verwacht niet dat deze groep het toekomstige tekort op de arbeidsmarkt gaat oplossen. Maar ik zie wel de noodzaak de AOW leeftijd te verhogen. Hiermee blijft de AOW namelijk betaalbaar en kunnen jij en ik er tzt ook nog gebruik van maken. Wel zo eerlijk aangezien we er voor betalen.
  Waar ik wel in geloof zijn kennismigranten, een soort gastarbeiders 2.0. Hoogopgeleid, technisch vaardig, internationaal georiënteerd en een stuk goedkoper dan de gemiddelde “herintreder”.
  Ik denk dat ik wel weet waar de gemiddelde werkgever voor kiest.

 • De inzet van kennismigranten zoals Gijs aangeeft ondersteun ik vanuit mijn business natuurlijk van harte. Maar iets in de reactie verontrust me wel.De AOW leeftijd moet omhoog, ook met het oog op vergrijzing. Maar kennelijk willen we als bedrijfsleven niet investeren in een betere arbeidsparticipatie van ouderen. Dit stoort me mateloos. Een soort “not in my backyard” principe. Mensen moeten dus langer doorwerken maar niet bij mij. Ik heb me de laatste tijd hoe dan ook gestoord aan de eenzijdigheid van de discussie. Ook van de kant van de vakbonden, die alle werkenemers zouden moeten vertegenwoordigen terwijl het in deze discussie meer een ouderenbond lijkt.

  Er wordt m.i. weinig gedaan om het bedrijfsleven te stimuleren ouderen aan te nemen, de maatregelen treffen vooral de werknemer. Als er al ideeën zijn dan spitsen die zich toe op het wegnemen van privileges voor oudere werknemers. Prima, maar doe dan ook wat aan de andere kant en gooi je bedrijf open voor 55+-ers. Ik zou trouwens ook best (meer) premie willen betalen. Hier raakt het thema weer een andere discussie: http://www.rectec.nl/2009/02/19/zzpers-hollen-de-sociale-zekerheid-uit/ . Er wordt weer veel of/of gedacht en te weinig en/en.

 • De inzet van kennismigranten zoals Gijs aangeeft ondersteun ik vanuit mijn business natuurlijk van harte. Maar iets in de reactie verontrust me wel.De AOW leeftijd moet omhoog, ook met het oog op vergrijzing. Maar kennelijk willen we als bedrijfsleven niet investeren in een betere arbeidsparticipatie van ouderen. Dit stoort me mateloos. Een soort “not in my backyard” principe. Mensen moeten dus langer doorwerken maar niet bij mij. Ik heb me de laatste tijd hoe dan ook gestoord aan de eenzijdigheid van de discussie. Ook van de kant van de vakbonden, die alle werkenemers zouden moeten vertegenwoordigen terwijl het in deze discussie meer een ouderenbond lijkt.

  Er wordt m.i. weinig gedaan om het bedrijfsleven te stimuleren ouderen aan te nemen, de maatregelen treffen vooral de werknemer. Als er al ideeën zijn dan spitsen die zich toe op het wegnemen van privileges voor oudere werknemers. Prima, maar doe dan ook wat aan de andere kant en gooi je bedrijf open voor 55+-ers. Ik zou trouwens ook best (meer) premie willen betalen. Hier raakt het thema weer een andere discussie: http://www.rectec.nl/2009/02/19/zzpers-hollen-de-sociale-zekerheid-uit/ . Er wordt weer veel of/of gedacht en te weinig en/en.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08