lampDe Dutch Recruitment Innovation Day (DRI) is nu ongeveer twee weken geleden. Ik ben daar als geïnteresseerde en Werknemer 2.0 aanwezig geweest en heb de mogelijkheid gekregen als gastblogger mijn visie op een aantal punten die mij opvielen met jullie te delen.

Benaderen via Sociale Netwerken (Interview met Marielle Sijgers en An de Jonghe)
Als men spreekt over Sociale Netwerken dan denk ik voornamelijk aan Hyves, Facebook en LinkedIn. Als je hier dan verder op inzoomt dan gebruik ik Hyves en Facebook voornamelijk voor privé aangelegenheden en LinkedIn voornamelijk voor zakelijke contacten. Hier is weinig overlap in. Ik wil eigenlijk helemaal niet benaderd worden door recruiters op Hyves en Facebook, daar is LinkedIn toch voor? Hyves en Facebook is mijn privé wereldje waar ik kan de corporate wereld eventjes kan uitsluiten.  Cees Lindenberg , Senior Recruiter bij Lindenberg Consultancy, zegt:  “Als recruiter merk ik  bij het vrijblijvend benaderen van kandidaten  (head hunting) op Hyves en Facebook dat men veelal negatief  verrast reageert. Hyves en Facebook wordt door velen beschouwd als een soort privé omgeving waarin je met vrienden en familie contact hebt.  Ik zie het als inbreuk op de privacy, voor mij zijn Hyves en Facebook dan ook not done als wervingsinstrument.”

Als je vervolgens kijkt naar de manier waarop ik zakelijk gezien benaderd voor wil worden dan heb ik dat het liefst zonder poespas. Het interesseert mij persoonlijk weinig of bijvoorbeeld een recruiter twittert en zijn of haar privé leven deelt met de rest van de wereld. Uiteindelijk gaat het om één ding: wat kunnen wij voor elkaar betekenen.  Ik merkte dat meer mensen, voornamelijk mannen, die insteek met mij deelde. Misschien is dat ook wel gelijk het verschil: het “man” zijn.

700 connecties in 4 weken (Vanuit het publiek)
Tijdens een van de rondvragen vertelde een dame dat ze binnen 4 weken 700 connecties op LinkedIn had opgedaan door te participeren in 50 LinkedIn groups. Gefeliciteerd! Maar hoeveel van deze mensen ken je echt, bij hoeveel van deze mensen blijf jij als persoon hangen? Ook online wint kwaliteit het van kwantiteit. Ik heb op het moment van schrijven 180 connecties op LinkedIn. Bij ieder contact kan ik een verhaal vertellen. Van ieder weet ik ongeveer wat je aan elkaar hebt. En dat is de kracht van een netwerk. Voorbeeldje: toen ik in de aanloop naar DRI Bas van de Haterd toevoegde op LinkedIn kreeg ik prompt een mailtje terug. “Ik parkeer je aanvraag even, Ik connect enkel met mensen die ik echt ken en twitter is nog niet echt genoeg voor mij”.  Op DRI hebben we elkaar gesproken, nu mailen we af en toe en schrijf ik dit gastblog op RecTec. Dat is kwaliteit naar mijn mening!

Het nieuwe werken (Vanuit het Publiek)
Tijdens de rondvraag vertelde ook iemand dat het merendeel van de jongeren in de leeftijd 16-20 eigenlijk niets moest hebben van Het Nieuwe Werken (HNW). Ikzelf zweer erbij. Ik ben veel productiever en ga efficiënter met mijn tijd om. HNW is dan ook erg belangrijk in mijn drukke leventje. Ik zou me niet zo druk maken over de adoptie van HNW door jongeren, als ze er aan hebben mogen ruiken dan willen de meesten waarschijnlijk niet meer traditioneel werken. Natuurlijk heeft HNW zijn weerslag op organisaties, maar dat is een heel andere discussie die beter op het weblog van De Verbonden Medewerker gevoerd kan worden.

Jongeren aan het werk: freelancer of loondienst? (Interview met Polle de Maagt)
Veel jongeren die de arbeidsmarkt betreden willen alles: een dik salaris, mooie auto van de zaak, een leuke baan met verantwoordelijkheid , leuke collega’s, carrière maken maar ook vrijheid en voldoende tijd om er een fatsoenlijk privé leven op na te houden.

Daarnaast is er de afgelopen jaren een freelance cultuur ontstaan. Als je ergens verdomd goed in was kon je flinke uurtarieven vragen (ik schrijf ‘kon’ omdat de uurtarieven flink gedrukt worden op het moment door de huidige crisis). Het geen wat je als jonge freelancer  inderdaad niet of weinig treft is mentorschap en een “thuishoren”. Hoe je het ook wendt of keert, dat is voor veel mensen erg belangrijk. Begrijpelijk is dus ook dat dit veelal leidt tot een spagaat, of natuurlijk tot parttime werken en parttime ondernemen.

Tijdens zijn opleiding MSc Information Science aan de Vrije Universiteit (VU) is Steven als Web Consultant bij Boer & Croon gaan werken. In zijn werk bevindt hij zich vaak op het snijvlak tussen IT en Business. Daar komt veel mensenwerk bij kijken. Dat gecombineerd met het ontwikkelen van innovatieve Web concepten onder de vlag van dotBlue, Web 2.0, schrijven, films en series vormt Stevens passie.

Over de Auteur

Gastblogger Iedereen die wel een keer zijn mening of gedachten kwijt wil in een blog op RecTec, maar niet regelmatig een artikel wil schrijven, kan zijn of haar gastblog insturen. Een artikel zal gecontroleerd worden op kwaliteit (wat niet wil zeggen dat eindredacteur de mening hoeft te delen). Indien het kwalitatief en qua schrijfstijl in orde is zal het geplaatst worden onder het gastblogger account. De naam en functie van de persoon zullen altijd vermeld worden in het blog, tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn waarom dit niet kan.


791 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën