Al eerder heb ik hier een ander deel van het interview dat ik met professor Urs Gasser van Harvard had over Digital Natives gepubliceerd. Dit ging toen specifiek over de security en privacy issues die deze nieuwe generatie met zich meebrengen wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. Dit interview is breder en gaat over Digital Natives in zijn algemeenheid. Het gaat over het type bedrijven waar ze voor zullen willen werken, de aanpassingen die sommige bedrijven zullen moeten doen, het feit dat bedrijven misschien wel kleiner moeten worden of in ieder geval kleinschaliger moeten handelen en het feit dat als deze groep straks kinderen krijgt er wel weer nieuwe issues ontstaan.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


691 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08