Bonussen ING retour?

Door Voormalig Blogger op 11-05-2009 08:38.

ingtopmanEerder kwam het nieuws dat ING topman Jan Hommen om een moreel appel vraagt: hij vraagt het management om hun variabele beloning over 2008 in te leveren. Hierbij geeft hij aan dat hij geen idee heeft van hoeveel managers gehoor zullen geen aan zijn oproep. ING maakt niet bekend of en hoeveel managers bereid zijn hun bonus in te leveren, dat heeft een woordvoerder bekend gemaakt.

Over 2008 keerde ING 300 miljoen euro aan bonussen uit aan 40.000 medewerkers. Volgens Hommen is het onmogelijk die allemaal te schrappen. Ten eerste omdat ING in verschillende landen eigen regelingen heeft, ten tweede omdat hij vreest dat het vertrouwen in het bankbedrijf, wordt ondermijnd als afspraken met werknemers niet worden nagekomen.

Verder stelt hij dat de bank-verzekeraar pas weer variabel zal belonen als er een nieuw beloningsbeleid is, en dan alleen als het resultaat van de ING Groep in totaal positief is. Dat is begin 2010 bekend. Over 2009 betaalt ING geen bonussen uit. In een gesprek met de Volkskrant zei Hommen dat hij de commotie over het bonussenbeleid van ING ‘zeer betreurt’. Volgens hem zijn de honderdduizend aandelen die de nieuwe financiële topman Patrick Flynn van ING krijgt, geen bonus maar een vergoeding voor wat hij bij zijn oude werkgever achterlaat. Ook Flynn krijgt dit jaar geen bonus.

Minister van Financiën Wouter Bos betreurt eveneens de welkomstbonus van 100 duizend aandelen die de nieuwe ING-bestuurder Patrick Flynn krijgt. ‘De reputatie van het bankwezen wordt hierdoor verder beschadigd’ aldus Bos. Hij hoopt dat het nieuwe beloningsbeleid dat ING in 2010 invoert aan deze praktijken een einde maakt.

Bonussen, als iemand goed werk verricht vind ik bonussen volledig terecht. Echter vind ik het in tijden van financiële problemen een heikel punt. Vooral als de bank financiële steun krijgt van de overheid, vind ik het hypocriet om alsnog bonussen aan de topmanagers uit te delen. Even hypocriet als de Amerikaanse auto grootheden die bij de Amerikaanse overheid aankloppen omdat ze failliet gaan als de overheid geen steun biedt. Echter hebben deze mannen nog wel geld over om in hun enorme privé vliegtuig even op en neer te vliegen naar de president. Hypocriet, vooral als jij net je baan kwijt bent geraakt in deze wereld.

Echter is het wel zo dat de top van ING meer verantwoordelijkheden hebben, een zwaardere job hebben en ook meer op hun acties en daden worden aangekeken dan de gemiddelde werknemer van ING. Dat mag best wat meer beloond worden, zo lang dit in lijn ligt met de financiële situatie van het bedrijf. En dat is bij ING nou niet bepaald het geval….

Deze blog is geschreven door voormalig RecTec blogger Kim Willems

Over de Auteur

Bas van de Haterd Sommige bloggers verlaten RecTec na verloop van tijd, hun blogs blijven echter op de site onder de auteur 'Voormalig Blogger'


665 views | Reageer (6 reacties)
 • Naar mijn mening zouden bonussen alleen uitgekeerd moeten worden op het moment dat dat geld er is. Als er verliezen worden geleden, geen bonussen. Evengoed prima werk verricht? Hartstikke goed!

  Wordt er goed gedraaid, ja dan kunnen er bonussen betaald worden, naar alle redelijkheid.

 • Naar mijn mening zouden bonussen alleen uitgekeerd moeten worden op het moment dat dat geld er is. Als er verliezen worden geleden, geen bonussen. Evengoed prima werk verricht? Hartstikke goed!

  Wordt er goed gedraaid, ja dan kunnen er bonussen betaald worden, naar alle redelijkheid.

 • @Steven ben ik het niet geheel mee eens. Bonussen niet uitkeren bij verlies is heel erg subjectief. Wat is verlies? Ik heb vaak genoeg ‘earn out regeleningen’ bij verkoop ook gebaseerd op winst, zien verdwijnen omdat de accountant plots een voorziening wilde treffen voor dit of dat. Weg winst, weg uitkering.

  Daarnaast moet je je afvragen of een top prestatie van unit A niet moet worden beloond omdat unit B het verknald heeft. Of dat er overnames worden gedaan, waar misschien wel veel mensen tegen zijn, die vervolgens verkeerd uitpakken.

  Bij kleinere bedrijven heb je volledig gelijk hoor. Maar juist bij grote bedrijven, waar we het nu ook veel over hebben, is het niet toepasbaar vind ik.

  Overigens is het grappig, de ophefover de aandelen van Flynn. Die vond ik namelijk niet onterecht. Je moet daarbij kijken naar ‘wat laat de man achter’, maar ook in dit geval: het is een relatief jonge man die in een wespennest stapt. Zijn reputatie kan veel lijden onder deze klus, als hij 55 of 60 was geweest had ik het anders gevonden.

 • @Steven ben ik het niet geheel mee eens. Bonussen niet uitkeren bij verlies is heel erg subjectief. Wat is verlies? Ik heb vaak genoeg ‘earn out regeleningen’ bij verkoop ook gebaseerd op winst, zien verdwijnen omdat de accountant plots een voorziening wilde treffen voor dit of dat. Weg winst, weg uitkering.

  Daarnaast moet je je afvragen of een top prestatie van unit A niet moet worden beloond omdat unit B het verknald heeft. Of dat er overnames worden gedaan, waar misschien wel veel mensen tegen zijn, die vervolgens verkeerd uitpakken.

  Bij kleinere bedrijven heb je volledig gelijk hoor. Maar juist bij grote bedrijven, waar we het nu ook veel over hebben, is het niet toepasbaar vind ik.

  Overigens is het grappig, de ophefover de aandelen van Flynn. Die vond ik namelijk niet onterecht. Je moet daarbij kijken naar ‘wat laat de man achter’, maar ook in dit geval: het is een relatief jonge man die in een wespennest stapt. Zijn reputatie kan veel lijden onder deze klus, als hij 55 of 60 was geweest had ik het anders gevonden.

 • Er mag best gekeken worden naar het totale behaalde bedrijfsresultaat, maar daarbij moet er ook gekeken naar het individuele behaalde resultaat. Als een afdeling onvoldoende gefunctioneerd heeft en zorgt voor een negatief bedrijfsresultaat, mag een andere afdeling, die wél goed gefunctioneerd heeft, daar niet de dupe van worden.
  Daarbij ben ik het met Bas eens dat dit vooral bij grotere bedrijven geldt.

 • Er mag best gekeken worden naar het totale behaalde bedrijfsresultaat, maar daarbij moet er ook gekeken naar het individuele behaalde resultaat. Als een afdeling onvoldoende gefunctioneerd heeft en zorgt voor een negatief bedrijfsresultaat, mag een andere afdeling, die wél goed gefunctioneerd heeft, daar niet de dupe van worden.
  Daarbij ben ik het met Bas eens dat dit vooral bij grotere bedrijven geldt.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën