krantlezen Ik heb hier al eerder cijfers gegeven m.b.t. de vergrijzing. In totaal gaan er de komende 10 jaar dus 11% meer mensen met pensioen dan dat er werknemers bijkomen op de arbeidsmarkt. Dat zijn 850.000 arbeidskrachten die uit de arbeidsmarktpopulatie verdwijnen. De totale populatie zal dus onder de 7.000.000 vallen.

Maar daarbij zit nog een tweede trend. Namelijk de hoeveelheid freelancers die stijgt. Op dit moment hebben we in Nederland ongeveer 1.000.000 ondernemers (waar freelancers toe behoren. Dat is zo’n 13% van de beroepsbevolking. Laten we stellen dat ongeveer 50% hiervan freelancer is, dan zit je dus op 6,5%. Volgens vele trends gaat dit minimaal naar 10%, maar kan dat zonder moeite ook 20% van de populatie worden. Logisch als je alleen al kijkt naar de leeftijdsopbouw van de freelancers. Die gaan namelijk maar heel beperkt met pensioen en basis wiskunde: teller blijft gelijk, noemer wordt minder, dus die 10% halen we al als er geen meer bij komen.

De implicaties hiervan zijn natuurlijk best behoorlijk. Stel dat het aantal ZP’ers (Zelfstandige Professionals) verdubbeld. Dat is geen heel erg vreemd getal als je de huidige trends ziet. Trends waarin zelfs in deze tijden van recessie (of crisis) mensen nog steeds rustig hun baan opzeggen en voor zichzelf beginnen.

Dan zit je dus straks op 20% van 6,9 miljoen mensen. Dat is 1,4 miljoen mensen. Dus hebben we een ‘loondienstpopulatie’ over van 5,5 miljoen mensen tegen bijna 6,7  miljoen nu. Dat is ruim 1,2 miljoen mensen minder dan we nu hebben om te werven in loondienst.

Dit leidt tot twee conclusies. Ten eerste kunnen we gewoonweg niet al het werk doen dat we nu doen op de manier die we nu doen. We zullen veel efficiënter moeten gaan werken (ik geloof dat dat kan) en ook delen van het werk zullen gewoon uitbesteed moeten worden naar andere landen. Niet vanwege de kosten, maar vanwege het arbeidspotentieel.

De tweede conclusie is dat geen bedrijf nog kan besluiten geen zaken te willen doen met freelancers of zelfstandige professionals. De manier waarop je daarmee samenwerkt is echter anders dan met mensen in loondienst. Vaak hoor ik opmerkingen als: maar ik weet niet als ik met een klant afspraken maak of ze beschikbaar zijn. Dat is een teken dat je te weinig contact onderhoud met ze en ze te laat betrekt in je proces. Ook moet je goed nadeken over betalingen. Vaak vinden bedrijven zich heel slim met een sterke CFO die laat betaald, goed voor de cash flow. Ook een hele goede reden dat de echte top freelancers dus niet meer willen werken met een dergelijk bedrijf.

De arbeidsmarktpopulatie gaat erg veranderen, niet alleen vanwege andere generaties, maar ook eenvoudigweg vanwege demografische factoren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.204 views | Reageer (10 reacties)
 • Goed stuk Bas. Er gaan zeker dingen veranderen de komende jaren op de arbeidsmarkt. Een andere trend is dat mensen die normaliter met pensioen zouden gaan ook als freelancers blijven doorwerken. Omdat ze moeten, of omdat ze het gewoon leuk vinden en omdat het goed is om bezig te blijven.

  Wat betreft de manier van werken: deze verandert, en snel ook. Denk dan bijvoorbeeld aan “Het Nieuwe Werken” (zie ook: http://www.deverbondenmedewerker.nl). Deze manier van werken heeft tevens haar weerslag op de organisatie, en op het management van bedrijven. Interessante tijden zonder meer!

 • Goed stuk Bas. Er gaan zeker dingen veranderen de komende jaren op de arbeidsmarkt. Een andere trend is dat mensen die normaliter met pensioen zouden gaan ook als freelancers blijven doorwerken. Omdat ze moeten, of omdat ze het gewoon leuk vinden en omdat het goed is om bezig te blijven.

  Wat betreft de manier van werken: deze verandert, en snel ook. Denk dan bijvoorbeeld aan “Het Nieuwe Werken” (zie ook: http://www.deverbondenmedewerker.nl). Deze manier van werken heeft tevens haar weerslag op de organisatie, en op het management van bedrijven. Interessante tijden zonder meer!

 • Alexander Crépin

  Beste Bas,

  ik zie dat jij de draad hebt opgepakt n.a.v. mijn blog en de Adecco cijfers. Het aardige is dat deze cijfers op beleidsniveau eigenlijk al heel lang bekend zijn. De sense of urgency wordt naar mijn idee nog niet overal ervaren. Wellicht omdat aanpassingsvermogen een van de meest onderscheidende kwaliteiten van de mens is. Laten we het maar hopen.

  Groeten,
  Alexander

 • Alexander Crépin

  Beste Bas,

  ik zie dat jij de draad hebt opgepakt n.a.v. mijn blog en de Adecco cijfers. Het aardige is dat deze cijfers op beleidsniveau eigenlijk al heel lang bekend zijn. De sense of urgency wordt naar mijn idee nog niet overal ervaren. Wellicht omdat aanpassingsvermogen een van de meest onderscheidende kwaliteiten van de mens is. Laten we het maar hopen.

  Groeten,
  Alexander

 • @Alexander: Nee, k heb dit stuk niet geschreven n.a.v. enig van jouw stukken, anders had ik daar wel naar gelinkt. De cijfers zijn volgens mij wel bekend, maar niet bij de juiste mensen en niet in het juiste perspectief. Er wordt veel en wollig gesproken over vergrijzing, maar zelden hoor ik harde cijfers die ook nog kloppen.

 • @Alexander: Nee, k heb dit stuk niet geschreven n.a.v. enig van jouw stukken, anders had ik daar wel naar gelinkt. De cijfers zijn volgens mij wel bekend, maar niet bij de juiste mensen en niet in het juiste perspectief. Er wordt veel en wollig gesproken over vergrijzing, maar zelden hoor ik harde cijfers die ook nog kloppen.

 • valeri

  BAS,

  dank, naar deze cijfers was ik juist op zoek!
  om meer mensen vande sense of urgency te doordringen zou het mooi zijn als deze cijfers in grafiek of diagram vorm beschikbaar zouden zijn/komen.
  ga je er zelf mee aan de slag of zal ik het doen?

 • valeri

  BAS,

  dank, naar deze cijfers was ik juist op zoek!
  om meer mensen vande sense of urgency te doordringen zou het mooi zijn als deze cijfers in grafiek of diagram vorm beschikbaar zouden zijn/komen.
  ga je er zelf mee aan de slag of zal ik het doen?

 • @valeri: ik heb genoeg lopen stoeien met cijfers voor nu. Als je daar een grafiek van wil maken: be my guest. Als je de excel documenten wilt, mail me dan even (bas @ van de haterd . nl) zonder spaties en dan stuur ik je ze. Verwacht ik natuurlijk wel dat je die grafiek ook ergens online zet zodat die met de wereld gedeeld kan worden.

 • @valeri: ik heb genoeg lopen stoeien met cijfers voor nu. Als je daar een grafiek van wil maken: be my guest. Als je de excel documenten wilt, mail me dan even (bas @ van de haterd . nl) zonder spaties en dan stuur ik je ze. Verwacht ik natuurlijk wel dat je die grafiek ook ergens online zet zodat die met de wereld gedeeld kan worden.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08