Strijden om een nieuwe baan

Door Simone Pourier op 06-05-2009 05:53.

stopwatchHet was geweldig om te zien hoe uit alle hoeken van de wereld mensen een video opstuurden om de ‘Best Job in the world’ te bemachtigen. Hoewel dit een marketingcampagne was om Australië als toeristische bestemming te promoten, geven de ingezonden video’s een indruk van de kandidaten die je met een papieren cv niet zo snel voor mekaar krijgt.

Zo had je tussen de Nederlandse inzendingen Justin, een promovendus op het gebied van het gedrag van dieren. Wijt het aan mijn vooringenomenheid, maar ik verwachtte een wat stoffige video. Niets is echter minder waar (zie hier Justin’s video).

Een andere inzender is Hilco. Nou geef ik toe dat dit voor de gemiddelde baan wat ‘over the top’ zou zijn, maar ik denk dat recruiters die in deze tijd overladen worden met cv’s, wel geholpen zijn met bijvoorbeeld zo’n video:

Een ander recruitment initiatief dat nu loopt is ‘So you wanna be a pilot?’ van Air Asia. Kandidaten worden hier opgeroepen om een blog te schrijven waarin ze met tekst, foto’s en/of een video aangeven waarom ze piloot willen worden. Een dergelijke campagne is momenteel voor Air Asia vooral interessant voor content op hun eigen blog. Wanneer echter een mediabedrijf of uitgeverij op zoek is naar nieuwe tekstschrijvers of bloggers geeft zo’n actie direct een goed beeld van de toekomstige kandidaten. Zo zou je nog meer wedstrijden kunnen bedenken om aan een nieuwe marketing manager of programmeur te komen.

Toegegeven, voor kandidaten zijn zulke ‘job contests’ een wat omslachtige manier van solliciteren. Voor bedrijven levert het nu nog publiciteit op, veel activiteit op de wervingssite en bijzonder gemotiveerde kandidaten. Ik ben benieuwd of job contests nu even een hype zijn of zien wij een trend dat organisaties met de toekomstige arbeidsmarktkrapte met ludieke acties moeten blijven komen. En hebben professionals er zin in om voor een gewone baan zo veel moeite te doen als straks de economie weer groeit en je weer kunt kiezen uit banen?

Over de Auteur

Simone Pourier Deze blogster is niet meer actief op RecTec


351 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën